Krajem listopada na prostoru Kampusa Sveučilišta u Rijeci otvara se Autokino – Kinotenk na Trsatu. Novi riječki prostor za film na otvorenom donosi tri antiratna satirična filma – svevremenski Veliki diktator Charlieja ChaplinaM*A*S*H legendarnog Roberta Altmana i besprijekorni Cabaret Boba Fossea.

Projekcija filma Veliki diktator (The Great Dictator) Charlie Chaplina iz 1940. godine održat će se 30. listopada s početkom u 19.00 sati. Film se prikazuju na novoj, posebno za ovu priliku izgrađenoj projekcionoj površini, a zvuk se, kao i na prethodnim autokino projekcijama, prenosi preko radijske frekvencije 96,5 FM.

Smjela poruga najvećeg komičara (nijemog) filma najvećem diktatoru Europe 20. stoljeća Adolfu Hitleru donosi priču o slučajnoj zamjeni identiteta fizički naizgled istih protagonista (obojicu glumi Chaplin) – beskrupuloznog diktatora i židovskog brijača. Drska mješavina politike, tragedije, komedije i romantike kulminira u jedan od najupečatljivijih trenutaka filmske povijesti: smrtonosno ozbiljan govor komičnog junaka u strastvenom istupu za toleranciju u svijetu. Nominiran za pet oskarovskih kipića, uključujući i nominaciju za najbolji film, Veliki diktator nije samo jedna od najjačih antiratnih satira i komedija uopće već i obavezna filmska lektira iz perspektive cjelokupnog filmskog stvaralaštva.

Današnji prostor Kampusa pred stotinjak je godina iz pašnjaka pretvoren u modernu kasarnu Kraljevine Jugoslavije na tadašnjoj zapadnoj granici. Kasnije su tu ušle talijanske pa njemačke okupacijske snage, da bi najduži stanar bila JNA koja se iz oslobodilačke vojne sile iz Drugog svjetskog rata pretvorila u prijetnju gradu početkom Domovinskog rata. Nakon mirnog iseljenja JNA, tu je desetak godina boravila Hrvatska vojska koja je početkom stoljeća vojarnu prepustila Gradu za potrebe Sveučilišta u Rijeci. Jedina neobnovljena zgrada iz perioda vojnog korištenja ovog prostora sada postaje kino na otvorenom.

Antiratna satira promatra strahote i apsurde rata i vojnih djelovanja kroz humanističku optiku, pokušavajući zadržati zdrav razum u suludim situacijama. Danas, kada se čini da pandemiji nema kraja, okruženi prijetnjama nuklearnim sukobima, naznakama građanskih ratova, i nemirima od Portlanda do Minska, od Damaska do Hong Konga, ovi filmovi nude refleksiju na svjetsku i europsku povijest s vrlo jasnom kritikom rata i vojnog ustroja, na lokalitetu koji je obilježen vojnim djelovanjem i budi sjećanja na lokalne ratne prilike.