U Gradskoj knjižnici Rab (Gornja ulica 21) u subotu, 5. rujna 2020. u 18.00 sati otvaraju se 2 povezane izložbe pod naslovom Posljednji svjedoci i Tkanine otpora: glasovi žena. Domaćin izložbe je Documenta iz Zagreba, a održava se u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Fotografsko-dokumentarna izložbe pod naslovom “Posljednji svjedoci” posvećena je sjećanju na internaciju u talijanskim fašističkim logorima. Izložba je zajednički projekt novinarke Saše Petejan, fotografkinje Mance Juvan i povjesničarke dr. Urške Strle. Najsmrtonosniji među više stotina logora koje je fašistička Italija osnovala na području današnje Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Etiopije, Hrvatske, Italije, Makedonije i Srbije bio je u Kamporu na otoku Rabu. Izložba je dio šireg programa pod nazivom „Čuvari žlice” koja povezuje umjetničke fotografije i sjećanja preživjelih.

Dodatne informacije o izložbi „Posljednji svjedoci“ i programu „Čuvari žlice” dostupne su na poveznici.

U sklopu izložbe “Tkanine otpora: glasovi žena” bit će izložena djela iz međunarodne zbirke “Tkanine sukoba” koja se sastoji od više stotina tekstila, iz Južne Amerike i drugih dijelova svijeta, posebno onih zahvaćenih ratnim sukobima. Kustosica izložbe je Roberta Bacic. Većinu radova čine tkanine zvane arpillera, koje su uglavnom izrađivale žene, kako bi razotkrile kršenja ljudskih prava i represiju za vrijeme Pinochetove diktature (1973.-1990.).

Više informacija potražite na poveznici.