Festival mural, graffiti i street arta, održat će se od 16. do 18. srpnja na atraktivnim lokacijama fasada u Vodovodnoj i Ružićevoj ulici, a okupit će međunarodno poznate umjetnike.

Riječki umjetnici Jadranka Lacković i Vladimir Tomić oslikali su početkom veljače zapadno pročelje zgrade Ivexa velikim muralom na više od 200 četvornih metara. Mural pod imenom Poznato mjesto/ A Familiar Place predstavlja prvi mural u nizu murala koji će se nastaviti oslikavati sredinom srpnja na atraktivnim površinama u Vodovodnoj ulici, a okupit će poznate street art umjetnike: Miron Milić (HR), Chez & Sarme (HR) i Artez (RS) uz lokalnu podršku Galerije SKC i studenata APURI. Umjetnici će kroz svoje radove interpretirati teme Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. – vodu, rad i migracije, sa posebnim umjetničkim fokusom na povijest Vodovodne ulice.

16.7. u 20.30 h – Otvaranje izložbe Dobar dan i snoviđenja riječkog graffiti i street art umjetnika – Vladimira Tomića MOSKa, u Book Caffeu Dnevni boravak

Izložbom Dobar dan i snoviđenja započinje druga faza programa Rijeka murala, a koja je posvećena organizatoru programa, poznatom riječkom graffiti i street art umjetniku Vladimiru Tomiću MOSKu.

Izložba donosi MOSKove radove i prikazuje njegov grafički razvoj onkraj ulične umjetnosti s kojom je postao prepoznati riječki umjetnik. Stvaralački proces koji prethodi veliki, impozantnim radovima na ulicama i fasadama, nosi svoju umjetničku vrijednost, ali i krije pogled u potez ruke i stanje kreativnog duha koji se možda i ne vide na velikim i hrabrim formatima.

od 17.7. do 21.7.Cjelodnevno oslikavanje murala u Vodovnodnoj ulici

18.7. od 19.30 h do 21.00 h – Predstavljanje projekta Rijeka Murala javnosti uz otvoreni razgovor sa umjetnicima na temu Vizualne umjetnosti u javnom prostoru, kod Skradina u Vodovodnoj ulici

Dok nastaju novi murali na području Školjića, umjetnici Miron Milić, Chez, Sarme i Artez izdvojit će vremena za sve slučajne i namjerne prolaznike te podijeliti svoje misli i ideje o ulozi graffiti i street art izričaju, o važnosti tog segmenta vizualne umjetnosti za urbanizam, urbani život, ali i kvalitetu života.

Umjetnici će podijeliti svoja iskustva, dobra i loša, iz različitih gradova, opisati osjećaj koji izaziva zastrašujuća fasada od nekoliko desetaka ili stotina kvadrata koju treba pretvoriti u umjetničko djelo, ali i o percepciji njihovog rada u javnosti, a koja lako može skrenuti u proglašavanje umjetnika vandalom.

Razgovorom želimo otvoriti niz “škakljivih” pitanja koja se neminovno vežu uz grafite, nešto manje uz murale, te otvoriti prostor za nova djela koja bi mogla nastati u Rijeci.

Razgovor moderiraju Dominik Grdić i Bernard Koludrović, a prije i poslije tribine glazbu pušta Antonova.