Spektakularno otvaranje festivala na gradskim ulicama glazbom, uličnim spektaklom i koncertom počinje u četvrtak, 16. srpnja u 19.00 sati na Trgu Ivana Klobučarića.

Četvrti Tobogan otvaramo žestoko, nastupom Žestokih bubnjara toboganskih u 19.00 h. Polaznici glazbene radionice RiRocka pokazat će što su prethodnih dana naučili pa ćemo festival započeti u dobrom ritmu. Nakon što nas bubnjari protresu, čut ćemo što piše u dječjem manifestu, odnosno minifestu, što je posebno svečani dio našeg otvorenja.

Nakon bubnjara započinje nastup gostiju iz Zagreba, Triko Cirkus Teatra s uličnim spektaklom Kaleidoskop: Krijesnica. Petero izvođača pokazat će svoje vještine na jedinstvenoj cirkuskoj konstrukciji i zaiskriti u vašoj mašti kao krijesnice u noći. Neobična rešetkasta konstrukcija otvara stranice nalik na plohe kaleidoskopa, u kojima se kreću i lome šarene slike. Sličan efekt imaju tijela akrobata koji koristeći šipke i praznine izvode svoje kompleksnu, zabavnu i nadasve atraktivnu koreografiju. Nastup je posebno osmišljen za nastup na ulici pa će se stoga odlično uklopiti u ljetnu gradsku večer i otvorenje festivala Tobogan.

U predstavi sudjeluju: Ivana Bešker, Ivo Frangeš, Nikolina Majdak, Iva Peter-Dragan i Dario Zvornik, scenografiju potpisuje Vedran Jukić (Soda Arhitekti), dizajn svjetla i tehnike Milan Kovačević, a glazbu Nicolas Sinković.

Nakon uzbudljive predstave, od 20.00 h slijedi glazba – tobogan otvaraju svima omiljeni znanci, za velike i male stižu nam Kišni razdraganci! Prošli smo Tobogan zatvorili koncertom dječjih pjesama Ivanke & Mrleta pa će ovogodišnji nastup na otvorenju poslužiti kao poveznica i podsjetnik.

Od kad su se lani pojavili, Kišni razdraganci osvojili su simpatije malih i velikih. Ivanka & Mrle održali su niz uspješnih nastupa sa svojim dječjim repertoarom i svugdje naišli na nasmiješena lica. Njihova će vesela glazba i stihovi sigurno još mnogo puta razveseliti riječku publiku pa su tako ples i dobar provod na Trgu Ivana Klobučarića neizbježni.

U 21.30 h ponavlja se izvedba Kaleidoskop: Krijesnica, a sat vremena nakon i koncert Kišnih razdraganaca, zbog epidemiološke situacije zbog koje je ograničen kapacitet gledališta.

Zbog epidemioloških razloga primorani smo ograničiti broj posjetitelja na 500 po izvedbi pa smo iz tog razloga uveli ulaznice. Ulaznice za Otvaranje Festivala će se od 13. srpnja moći besplatno preuzeti u Informativnom centru Grada Rijeke RI INFO, a bez njih neće biti moguć ulaz na program otvaranja.