Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine vijesti

Karolina u slovu: slatka predstava koja spaja poeziju i filozofiju

Prošlog četvrtka glumačkom čarolijom Kazališne družine CLOU Dječji odjel Stribor pretvorio se u – pozornicu. A na njoj smo, ubrzo…

…nakon što su se ugasila svjetla, imali prilike vidjeti svijet bez boja te bez daha pratiti hrabre pokušaje naslovne junakinje da spasi pojedine boje.

Nakon Karolinina konačnog zagonetnog dvoboja s veoma komičnim ali prepredenim Palačinkom mogli smo odahnuti i ugodno razgovarati o poeziji. No nismo mi samo pričali o njoj – pitanja na odgovor što je za nas priroda dovela su nas (osim na granice filozofije dječjim upitima “a tko je stvorio Majku Prirodu”) do naše vlastite pjesme o prirodi, koja je sasvim ugodno zazvučala i otpjevana.

Bilo je to veoma zanimljivo, zabavno i poučno putovanje iz svijeta bez boja u šarenilo dječjeg smijeha i pjesme.

Predstava za djecu Karolina u slovu treća je po redu predstava projekta PhiloLab4Kidskojim se spaja kazalište i filozofija za djecu.

Uz prethodne dvije predstave PhiloLab4Kids koje su nastale u suradnji s Gradskim lutkarskim kazalištem Rijeka –  Na čijem si ti planetu?, koja propituje odnos prema Drugom i drugačijem i Srećine cipele, koje propituju što je to sreća, lutkarska predstava Karolina u slovu O propituje što poezija jest i koja je njezina važnost.

Glavna junakinja je jedna obično neobična djevojčica koja jednog jutra uviđa da svijetu počinju nedostajati boje. Kreće u avanturu sa svojom novom prijateljicom, mravicom Rigobertom, ne bi li spasila svijet od bezbojnosti. Na putu susreće Paca Perica, mravojeda vegetarijanca, i don Kaktusa, mudraca poznatog po svojim šarenim bodljama, koji joj otkrivaju da se tajno ljekovito sredstvo protiv bezbojnost skriva u Poeziji.

Likove i priču izmaštao je i natipkao kolumbijski pisac i pjesnik Anatael Garay, vizualno ih je osmislila i oblikovala kiparica i kreatorica lutaka Andreja Jandrečić, Rina Barbarić  i Leo Kirinčić svojim je digitalnim kistom ilustrirali i nanijeli boje na plakat. Karolinin svijet glumi Valentina Lončarić i Nina Sabo.

Projekt su podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ured za kulturu Grada Rijeke.