Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine vijesti

Male (ulične) knjižnice: od rukotvorstva do točke razmjene knjiga

Priče i djela koja knjige donose u neposredni ambijent življenja, izvan zidova knjižara i knjižnica, u nekonvencionalnom i netradicionalnom obliku uvijek privlače pažnju.

Jednu od većih i upečatljivijih takve prirode radi Klub mladih Rijeka projektom “KNJIGA za KNJIGU” čija je ideja na ključne lokacije po Rijeci postaviti 13 malenih knjižnica kao točke razmjene knjiga

Za sada su pozcionirane četiri, jedna i u Dječjem vrtiću Đurđica, a ono što je posebno zanimljivo je da su knjižnice pripremljene radom građana kroz radionice.

Posebno estetski sređene i sa specifičnim funkcionalnostima (npr. noćno paljenje svijetla) privlačne su i neobične još u holu Filozofskog fakulteta, ispred Kluba mladih Rijeka te u Hostelu 1W – One World.

Projekata ove prirode bit će zasigurno sve više te su oni lijep začin mreži profesionalnih narodnih knjižnica, skreću pažnju na knjigu i čitanje i što je najvažnije – izrada male knjižnice može biti i vaš projekt. Već u vlastitom portunu (u zgradi ili neboderu) možete pokrenuti nešto slično jer sigurno svi susjedi imaju neke knjige koje više ne čitaju, a vi možda baš neke koje bi htjeli čitati. Sa stripovima je priča još i slađa, pa zašto ih ne razmijeniti na praktičan način.

Zanima li vas stolarija imamo za vas i dvije inspirativne priče ljubitelja obrade drva, pa provirite:  Snijeg, susjedova radionica, pila i široke oči jednog velikog klinca… i Alat u ruke (i pazi prste!): Drveni držač za tablet.<

Ispisao: Brickzine glavom i bradom