Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine vijesti

Nismo bili na (dječjem) CES-u u Las Vegasu: od pametnog sata do robotića

Naslovom se malo šalimo jer stvarno nismo bili nego smo sve pratili na našim instagramima i portalima, ali par šarenih tehnoloških stvarčica nam je upalo u oči. Hvala Google!

Sigurno već znate što je CES, a za one koji ne znaju, (nismo krivo napisali Cres 🙂 ), to je kratica od Consumer Electronics Show, najvećeg globalnog događanja svijeta tehnologije!

Ukratko, svaki novi cool mobitel, tablet, laptop, mrak slušalice – prvo se predstavljaju tamo, u Las Vegasu! E sad, pričamo vam ovo jer želimo pokazati što je sve novog osvanulo na ovogodišnjem CES-u, ali namjenski rađeno za mlađu ekipu.

Bacite oko na najzanimljivije stvari:

Dyno pametni sat

Kompanija Coolpad ove godine predstavila je Dyno – pametni sat namijenjen djeci, ali i roditeljima. Evo u čemu je štos: mnogim roditeljima dati djeci prvi mobitel predstavlja stres (hoće li ga izgubiti, hoće li previše vremena provoditi na njemu, s kime može sve razgovarati, cijena itd…) Ekipa iz Coolpada, vođena tim problemima, odlučila je napraviti pametni sat za djecu, koji će biti taman za to nezgodno “treba/ne treba mobitel” doba!

Ovaj pametni satić namijenjen je djeci od 4 do 9 godina, šarenog i veselog dizajna, a ima ugrađen GPS, te funkcije poziva i SMS poruka, tako da kao roditelj u bilo koje doba možete znati gdje se nalazi vaše dijete,  a preko njega možete stupiti i u kontakt.

Sat ima i svoju roditeljsku Dyno aplikaciju (za iOS i Android), pomoću koje roditelji u bilo kojem trenutku mogu saznati lokaciju djeteta, te sami mogu uspostaviti gabarite sigurne zone, te će se, ako se dijete odmakne od nje, oglasiti alarm na aplikaciji. Također, sat ima i SOS gumbić za hitnoće, te kako smo rekli, funkcije poziva i poruka prema roditeljski odobrenim kontaktima.

Hack – dječji laptop za hakiranje!

Kompanija Pros ove godine na CES-u predstavila je dječji laptop – za hakiranje!

Ok, možda ne bi bilo loše da malo bolje to objasnimo…

Dakle, Hack je doista najnormalniji laptop. Može ga koristiti bilo tko, i super je za svakodnevno korištenje te za školske projekte. Hack dio u nazivu odnosi se na mjesečne sadržaje koji su namijenjeni hakiranju, odnosno programiranju na zabavan, ali prije svega siguran način.

Svaki mjesec, ako odaberete takve sadržaje, primate nove aplikacije, igre i programe koji su namijenjeni hakiranju, tako da učite o kodiranju, mijenjanju izvornog koda, te uživo gledate kako se stvari mijenjaju dok programirate.

Hack je namijenjen ekipi od 8 godina na više, baziran je na Linux operativnom sustavu, bez oglasa i reklama, te sadrži roditeljski nadzor.

My Fabulous Storyteller

Mašta se razvija uvelike pomoću priča, i ponekad imamo osjećaj da su nove generacije, iako s jedne strane darovane YouTubeom, raznim crtićima i ekranima, pomalo i zakinute jer je klasično pričanje priča često zanemareno.

Kompanija Lunii ima drugačiju viziju –  to je spojiti tehnologiju s jednostavnim pričanjem priča, bez videa, samo riječi.
My Fabulous Storyteller je mali zvučnik koji je pun kratkih audio priča za djecu 3 do 8 godina.

Toliko je jednostavno da je pre fora 🙂 Dakle, nema nikakvih virtualnih asistenata, ekrana niti ostalih dodataka, samo audio priče!

Priče traju od 3 do 7 minuta, i uređaj dolazi s njih 48, a nove priče mogu se preko USB-a prebaciti na zvučnik, te su dostupne na 8 svjetskih jezika, što je genijalno, pogotovo ako želite učiti strane jezike!

Canon Kids Mission Camera

Canon također nije zaboravio na juniore koji vole fotografirati, a plan im je na tržište izbaciti fotić čiji je cilj upoznati djecu s fotografijom!

Da se razumijemo, ovo nije igračka, već pravi fotoaparat, ali prilagođen vama: lagan, fora dizajna, s velikim ekranom i gumbima!

Namijenjen ekipi od 6+ godina, ovo će biti zanimljiv alat za učenje koji će pokazati kako odraditi jednostavne zadatke u fotografiji, identificirati boje, emocije i životinje.

Kamera će imati ugrađen Wi-Fi i Bluetooth, tako da se fotke mogu slati na Canon Kids aplikaciju (na roditeljske i odobrene uređaje) ne bi li roditelji mogli uvijek paziti sadržaj fotografija te omogućiti dijeljenje kreacija na siguran način.

Codi – interaktivna dječja igračka

Codi je ime dječje interaktivne igračke, još jednog noviteta s ovogodišnjeg CES-a!

Radi se o igrački vođenoj umjetnom inteligencijom, što znači da se svojim sadržajima prilagođava svakom djetetu individualno, pružajući zabavan, zanimljiv i edukativan sadržaj.

Radi se o robotiću visokom svega dvadesetak centimetara, jednoj zanimljivoj napravi koja pruža nebrojene sadržaje, poput klasičnih pjesmi i priči, a koje dokazano potiču mentalni razvoj.

Codi komunicira putem vrlo ekspresivnog glasa koji djeci daje zadatke ne bi li nas okupirao i
zabavio te pritom educirao.

Kompanija iza robotića zove se Pillar Learning, te je njihova ideja bila osmisliti igračku koja je primarno edukativna, naspram mnogo igračaka namijenjenih isključivo zabavi.

I još jedna super stvar kod Codija je ta što nema ekrana!

Roditelji nemaju razloga za brigu jer je Codi spojen s vlastitom aplikacijom koju roditelji mogu instalirati na vlastite uređaje te putem nje također kontrolirati razne sadržaje i zadatke, kao i pratiti razvoj djeteta. Kako bi Codi bio još zanimljiviji, ima i svoju garderobu, koja se može kupiti odvojeno.

Lucija Sučić, nije bila u Las Vegasu