Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine vijesti

Odobreni novi emotikoni za prikaz raznih invaliditeta – jesu li ‘pogođeni’?

Naše virtualne tipkovnice bit će obogaćene za nekoliko novih ’emojija’ (ilitiga emotikona). Koji su to i koja se problematika pojavila zajedno s njima, pročitajte u nastavku!

Neprofitna organizacija Unicode Consortium najavila je odobrenje 59 novih emotikona (230 ako uključimo razne varijacije spola i boje kože). Uz razne nove emotikone hrane, pića, istospolnih zajednica, dolaze i emotikoni s prikazima raznih vrsta invaliditeta.

Takvi emotikoni uključuju prikaze osoba u invalidskim kolicima i s raznim pomagalima poput štapa za hodanje, psima za slijepe, aparatima za sluh…

Apple kao glavni inicijator promjena?

Prijedlog je dao Apple još prošle godine te je u suradnji s raznim organizacijama za cilj imao emotikonima reprezentirati 4 različite zajednice osoba s invaliditetom (slijepe i slabovidne, gluhe i nagluhe, osobe s fizičkim te psihičkim invaliditetom).

Prethodni dizajn osobe u invalidskim kolicima, star približno 50 godina, dosta je statičan, rigidan, i nehuman, istaknula je Elizabeth Guffey.

Što ne štima?

Recepcija odabranih emotikona unutar tih zajednica je raznolika: dok su ih neki prihvatili, neki ipak predlažu reviziju određenih dizajna.

Accessible Icon Project, organizacija koja se bavi dizajnerskim aktivizmom, zapravo je dala korijen novog izgleda emotikona. Upravo oni borili su se i protiv tog dehumanizirajućeg izgleda osobe u invalidskim kolicima predlažući drugačiji dizajn tako da postane evidentan pokret, umjesto statične figure.

No, ipak smatraju da su neke njihove sugestije pomalo ignorirane od strane developera, poput pozicije ruku i tijela, te samog izgleda kolica; tvrde da su određeni prikazi standardnih mehaničkih kolica zastarjeli pa stoga ne prikazuju pravilan način rukovanja.

Možda vam ovo sve zvuči sitničavo i bespotrebno, no ako pogledamo širu sliku, zaista je važno obratiti pažnju na te naizgled nebitne sličice. Njima se odvija većina komunikacije na dnevnoj bazi, te su kao simboli preuzeli simboličku vrstu komunikacije. Određene zajednice čak su razvile određen ‘tajni jezik’ emotikona! Samim time bitno je da zajednice/grupe ljudi koje određeni simbol reprezentira bude u skladu s njihovim viđenjem samih sebe, i načinom prezentacije drugima. Time pomažemo i u širenju svijesti i uključivosti drugih, te sveopćoj boljoj informiranosti.

U svakom slučaju provjerite i sami o čemu je riječ. Na stranici Emojipedija možete pogledati sve prijedloge , a tu je i video koji detaljno vodi kroz nove emotikone.

Autorica: Lucija Sučić