Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine vijesti

The Guardian Weekly o aktivizmu u rukama djece: borba protiv klimatskih promjena kao inspiracija

Zna se da je dosta kada djeca preuzmu stvar u svoje ruke…

Većina nas (barem se nadamo) svjesna je klimatskih promjena i potencijalnih opasnosti koje prijete čovječanstvu i našem planetu ukoliko svi zajedno nešto ne poduzmemo.

Svatko imalo svjestan tih opasnosti radi barem nešto ne bi li pomogao pozitivnoj promjeni (bilo da se radi o recikliranju, manjem korištenju automobila, smanjenoj potrošnji plastike i slično). Dok se neki bore na takvim frontama, drugi pokušavaju podići kolektivnu ekološku svijest, probuditi ljude te potaknuti na akciju.

Tu bismo istaknuli hvalevrijednu inicijativu tjednika The Guardian Weekly i njihovo ovotjedno izdanje pod naslovom Kids V Climate Change. Kreativno kormilo u ovom broju prepušteno je djeci i mladima ne bi li vlastitom umjetničkom vizijom ukazali na ne tako malen problem.

Greta Thunberg i dječji aktivizam kao glavna inspiracija

Andrew Stocks, kreativni direktor časopisa, izjavio je da je ideja bila pokazati stajališta djece širom svijeta vezana uz navedenu temu klimatskih promjena, posebno zato što odrasli to ne shvaćaju dovoljno ozbiljno i samim time ne poduzimaju potrebne mjere.

Dinamična i ‘glasna’ naslovnica odmah je odnijela pobjedu: I WANT YOU TO PANIC zajedno s vatrom bio je pun pogodak. Ta rečenica izvučena je iz govora mlade švedske aktivistkinje Grete Thunberg, koja je sa 15 godina pokrenula prvi školski štrajk za klimu ispred zgrade švedskog parlamenta!

“Naš dom je u plamenu, i želim da paničarite. Želim da osjećate strah koji ja osjećam svakog dana. Dugujemo to mladim ljudima, dati im nadu.”

Broj je fokusirana na borbu za bolji svijet za one koji tek trebaju doći te je između ostalnog snažno insipiriran aktivizmom dječjih akcija diljem svijeta. U broju se nalaze i neke ilustracije Gretinog govora u Davosu kojim poziva političku elitu na akciju.

Urednik Will Dean smatra da je važno usredotočiti se na tinejdžerski aktivizam jer je izuzetno bitan i inspirativan moment kada upravo tinejdžeri i djeca na sebe preuzmu duh pokreta za svjetlijom budućnosti!

I za The Guardian Weekly kao medij širokog dometa pohvalno je što otvara ovakve teme te što je upravo djeci pružio priliku za djelovanje i izražavanje.

Napisala: Lucija Sučić