Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine vijesti

Oživjeli beton i željezo: maske za skulpture tvoga grada

Umjetnik Aleksandar Škorić je napravio super posao i dao nam neke dobre ideje. Maske na kipove i biste našeg grada ne moramo stavljati samo tijekom karnevala. I, što čekate? 🙂

Inicijativa Novi karneval koja djeluje unutar riječkog Kreativnog kolektiva Kombinat ugostila je umjetnika Aleksandra Škorića poznatog kao Saša Masks koji je tijekom proteklog vikenda niz izveo intervencije na skulpturama u javnom prostoru grada te održao radionice u kreativnom ateljeu ArtMašina (To su cure koje i teglu od kiselih krastavaca pretvore u nešto lijepo, pogledaj!)

Aleksandar Saša Škorić je bosansko-kanadski umjetnik, grafički dizaјner i dizajner tekstila koji je veliki dio svoje karijere proveo u Kanadi i Japanu. Trenutno djeluje u Banja Luci uz redovite angažmane u Švedskoj gdje razvija projekte poput slagalice za dječji ekološki centar aterSKAPA u Malmöu. Pogledali smo im Facebook stranicu  i zaljubili se u to što rade, pogledaj i to! 

U Rijeci ovih dana boravi u sklopu rezidencijalnog programa inicijative Novi karneval. Dio programa tijekom proteklog tjedna bio je rezerviran za kreativne radionice i razgovor s umjetnikom. Radionica za odrasle izvodila se u parovima, a tematizirala je predrasude i projiciranje istih na druge. Održane su i dvije dječje radionice, na prvoj su se izrađivale maske na temu ekologije te uništavanja prašuma i prirodnih resursa, a druga radionica bila je vezana za oslikavanja majici pomoću tehnike sa šablonama.

Pozornost javnosti privukle su papirnate intervencije na skulpturama u javnom prostoru Rijeke. Saša je zamaskirao skulpture Janka Polića Kamova, Mlikarice, djevojčice i dječaka na fontani Prijateljstvo, skulpturu Hodača te bistu Frana Supila ispred zgrade Novog lista. “Kolažirane” maske najprepoznatljiviji su dio njegova umjetničkog izraza, a iako ih najčešće aplicira na ljudska lica, do sada je diljem Europe izveo niz kratkotrajnih intervencija na bistama i skulpturama, želeći ih tako vratiti u kontekst primjetnog umjetničkog djela u javnom prostoru.

Iskreno sam polaskan ovim pozivom i jedinstvenom idejom “Novog karnevala” da spojim svoje radionice s intervencijama na bistama i skulpturama grada Rijeke. Moram reći da je ovo prvi put u deset godina rada s maskama da me jedan grad zove da napravim ove intervencije što mi daje legitimitet i podršku da nastavim dalje.

Pored nekoliko skulptura koje sam maskirao, moram reći da se samo mogu nadati da opet dođem u Rijeku i pokrijem cijelog Hodača u centralnoj ulici, a ne samo da ga maskiram. Pored intenzivnog karnevala najviše je na mene utjecaja imala povorka Halubajskih zvončara, zvuk, maske, krzno, ritam su nešto što sam kao dijete gledao na televiziji i samo sam mogao sanjati da ću se naći u njihovoj blizini u Rijeci u ovim godinama. Ekstatičnost je riječ koja ne može dočarati ovaj događaj i Rijeka se treba ponositi ovakvim karnevalom, gdje spoj novog i starog ide ruku uz ruku.”, komentirao je Saša.

Bravo i hvala na dolasku!