Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Civilne inicijative, RiHub

Pod krošnjama stabala djeca čitala djeci

U sjenici osnovne škole Podmurvice održan je program „Čitanje ispod krošnji stabala“ koji se odvija u sklopu projekta Civilne inicijative Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Riječ je o programu kojeg je osmislila Grupa građana Mlaka, sastavljana većinom od djelatnika Osnovne škole Podmurvice s ciljem popularizacije čitanja među mališanima kao i oplemenjivanja kulturnog života grada.

Petero učenica 3A razreda – Rosa, Mia, Ana-Lucia, Katja i Rafaela izvele su kratki igrokaz i pročitale priču „Noćni pjev“ autora Ali Berk i Loren Long, a znatiželjna publika ovoga su puta bili mališani talijanskog dječjeg vrtića Topolino. Njih 19 u dobi od 3 do 6 godina u pratnji odgojiteljica Tanje Vidak i Eliane Dodić poslušalo je priču o prvom samostalnom letu šišmiša Kire. Mališani su pokazali i svoje znanje o ovim životinjama pa su tako točno znali da šišmiši spavaju naopačke i to po danu, te da žive u spiljama i mračnim prostorima.

„Odabrali smo upravo ovu priču kako bismo djeci pokazali da se šišmiša ne treba bojati, kako nisu istinite priče da se oni zapliću ljudima u kosu i sišu krv, već kako se radi o životinjama kojih je u prirodi sve manje i kako ih trebamo zaštititi“, objasnila je knjižničarka Alida Devčić Crnić koja je zajedno s učiteljicom Zoricom Rendić učenice pripremala za ovu izvedbu.

Drugi dio programa održan je u školskoj knjižnici gdje je učenica Nika pripremila prezentaciju o sovama i pokazala što su sve ona i njezin razred o ovim noćnim životinjama naučili prilikom nedavnog posjeta riječkom Prirodoslovnom muzeju.

Gosti su na poklon dobili maskice sova i šišmiša koje će zajedno sa svojim tetama obojiti, a nisu ni oni u goste došli praznih ruku. „Djeci smo objasnili gdje idu i o čemu će tamo biti govora pa su oni napravili crteže koje smo onda povezali i napravili svojevrsnu slikovnicu koju smo poklonili našim starijim prijateljima“ istaknule su odgojiteljice i dodale kako im je ovo bio prvi izlet u ovoj pedagoškoj godini i kako su mu se mališani jako veselili

Ovaj je projekt realiziran uz potporu programa Civilne inicijative kojeg provodi RiHub i za cilj ima aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa kao i poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca.

Konkretno programom „Čitanje ispod krošnji stabala“ željelo se okupiti što više ljubitelja pisane riječi, a budući da je prostor iza škole u kojem je postavljena sjenica dio gradskog parka Mlaka, mogu je koristiti i svi drugi zainteresirani građani, a ne samo učenici i njihovi roditelji.

U sklopu projekta planirano je i postavljanje klupe u obliku knjige kao i drvena kućica u kojoj će se knjige moći ostavljati, a sve s ciljem kako bi se potaknula praksa ostavljanja knjiga na javnim mjestima po principu – uzmi, pročitaj, vrati natrag, donesi neku svoju knjigu i omogući nekom knjigoljupcu da uživa u tvom književnom odabiru.