Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Civilne inicijative, Vijesti

Na brodu Marina održava se ciklus radionica Film za sve

Od 28. rujna do 26. listopada, svakog ponedjeljka na brodu Marina održavaju se radionice iz programa ‘Film za sve’ koje se provode u sklopu Civilnih inicijativa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a provoditelj programa je „Udruga za sve“.

Polaznici ovog programa koji je namijenjen svim zaljubljenicima u film s posebnim naglaskom na uključivanje osoba s invaliditetom kroz pet radionica koje vode iskusni mentori iz svijeta filma, uče o kreativnim procesima sedme umjetnosti te stječu nova znanja i vještine koje će na kraju prenijeti u svoje filmske uratke. Polaznici radionica zajedno sa svojim mentorima razmjenjuju ideje i otkrivaju tajne filmskog zanata koje će im pomoći u izgradnju njihovih vlastitih filmskih priča.

Uvodnu radionicu u cijeli program održao je krajem rujna riječki redatelj Bernardin Modrić koji je govorio o filmskom stvaralaštvu te o važnosti inkluzije putem filmske umjetnosti.

Druga radionica „Videospotovi i montaža“ održana je pod mentorskom palicom montažera Tina Kowalskog, dok je o vještini filmske fotografije i pričanja priče kamerom polaznicima govorio snimatelj Robert Kalčić.

Do završetka ovog programa polaznici će sudjelovati na još dvije radionice, 19. listopada, Boris Ružić će održati radionicu „Medij kao poruka“ koja će se baviti analizom povijesnog razvoja filma i njegovog stila. Posebna pozornost pružit će se raspravi o identitetskim politikama u američkom filmu kroz povijest, te načinima na koji mi kao gledatelji mijenjamo naš odnos prema filmu od njegovih početaka do danas, od kino dvorana do dnevnih boravaka i računalnih monitora. Polaznici će imati priliku vidjeti neke zanimljive povijesne primjere takozvanog “klasičnog filma”, te uspostaviti tehničke, stilske i kulturalne razlike takvog filma s onim suvremenim. Pozornost će se posvetiti i tematiziranju “gledatelja”, kao važnog koncepta filmskih studija.

Završna radionica „Filmska kritika i izraz“ pod vodstvom Branimira Šutala, filmofila i jedinog slijepog filmskog kritičara u Hrvatskoj održat će se 26. listopada.