11. prosinca 2019.g.

NAJAVA DOGAĐANJA I POZIV ZA MEDIJE

 

ZBORNIK KRATKIH PRIČA AUTORSKE BURE EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

PREDSTAVLJA SE U PULI NA SA(N)JAM KNJIGE

 

U četvrtak, 12. prosinca 2019.g. u 20 sati u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja u Puli (Leharova 9, Pula) bit će predstavljen zbornik kratkih priča Autorske bure, nastao u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

 

U predstavljanju zbornika sudjeluju spisateljice Dorta Jagić i Tea Tulić, pisac Damir Karakaš i urednik zbornika Kruno Lokotar.

 

Odabrani autori i autorice, od ožujka do svibnja 2018. godine boravili su u periodu od mjesec dana u različitim mjestima duž kvarnerske obale i na otocima, otkrivajući i inspirirajući se znamenitostima ovoga kraja. Njihovi prozni tekstovi su pisani bosanskim, hrvatskim, srpskim i crnogorskim jezicima, tzv. „bhsc“ jezicima i inspirirani su lokacijama na kojima su autori boravili.  Selektorica programa bila je spisateljica Željka Horvat Čeč, a autori i autorice birani su mišlju na sintagmu „luka različitosti“, koja predstavlja Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Zbornik Autorske bure objavljen je u izdanju RIJEKE 2020 i V.B.Z.-a te u dizajnu Studija Sonda, a pod uredništvom Krune Lokotara.

 

U Autorskim burama sudjelovali su regionalni pisci i spisateljice, stvorivši kratke prozne tekstove inspirirane lokacijama diljem Kvarnera. Riječka ribarnica inspirirala je Faruka Šehića za priču Katedrala od riblje krljušti, Dorta Jagić u Voloskom je stvorila Tajnu crnog notesa, a Šumu pored mora Milena Benini je osmišljavala u Mošćeničkoj Dragi. Vladimir Arsentijević riječkim se plažama inspirirao za svoju priču Duhovi mjesta, Remont ljudskih sudbina ispisan je u Kostreni iz pera Lejle Kalamujić, Nora Verde priču Ajkula stvorila je u Bakru, a nešto malo dalje, u Crikvenici je Robert Perišić napisao priču Pozdravi cara! Enver Krivac se uputio u Zebar gdje je nastala njegova priča U Fordu, Baška je Edi Popoviću poslužila kao inspiracija za priču April u Bašćanskoj dolini, dok je Asja Bakić boravila na susjednom otoku Rabu, točnije u Loparu i od tamo nam stiže njezina priča Sezona. I Damir Karakaš je boravio na otoku, u gradu Cresu nastala je njegova priča More, dok je Tea Tulić u Malom Lošinju napisala Damu iz Čikata. Još jedna priča s otoka dolazi iz pera Bekima Sejranovića koji je za vrijeme boravka na otoku Susku napisao Miss MiseryOlja Savičević Ivančević priču Tramuntana napisala je za vrijeme svog boravka u Filozićima, Zoran Žmirić je u Lovranu napisao Titraj plave boje, dok je Opatijski lungomare inspirirao Josipa Novakovića za njegov Okus mora.

 

Zbornik Autorske bure sastavni je dio programske cjeline Lungomare Art, koja u sklopu EPK projekta donosi trajnu vrijednost prisutnu u skulpturama i instalacijama koje se postavljaju na 10 različitih lokacija diljem Kvarnera, te u književnim proznim tekstovima umjetnika koji su svoju spisateljsku inspiraciju crpili također u mjestima na Kvarneru.