Rijeka, 25. studenog, 2019.

OBJAVA ZA MEDIJE

 

CRVENA SUNCA ZA ADVENTSKI VIJENAC NA KOBLEROVOM TRGU

 

U okviru programa Zeleni val Europske prijestolnice kulture, u RiHubu je održana radionica izrade eko ukrasa u obliku tzv. „crvenog sunca“, znaka Europske prijestolnice kulture s kojima će se ove godine ukrasiti adventski vijenac postavljen oko fontane na Koblerovom trgu u Rijeci.

 

Radionica je organizirana u suradnji s Komunalnim društvom Čistoća u dva termina, jutarnjem i popodnevnom, od 10 do 12 i od 16 do 18 sati, a u istim će terminima biti održana i sutra, u utorak, 26. studenog

 

Voditeljice jutarnje radionice su krajobrazne arhitektice iz KD Čistoća Mirta Stipeč i Bia Gec.

Gec je istaknula kako Čistoća već četvrtu godinu ukrašava adventski vijenac „Ideja je da se svake godine ukrasi izrađuju s nekom drugom osnovnom školom ili dječjim vrtićem, ali ove godine, budući da se približavamo godini kada Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture, odlučili smo prigodno u toj temi ukrasiti vijenac i to uz pomoć svih zainteresiranih građana koji nam se žele priključiti u izradi ukrasa. Ukrasi su održivi i ekološki, izrađujemo ih od pluta i šljokičastog materijala, a kada Advent završi ukrasi će se podijeliti građanima koji će ih moći iskoristiti kao podloške za čaše. Tko god želi malo zaprljati prste bojom i crvenim i srebrnim šljokicama, dobrodošao je da nam se pridruži“, pozvala je Gec.

 

Voditeljica popodnevne radionice oba dana je Marija Katalinić iz RIJEKE 2020.

 

Jedna od polaznica prve radionice bila je umirovljena odgojiteljica Viviana Cesarec ,koja je istaknula kako je izrada ukrasa vraća u djetinjstvo, a ne samo u njezinu profesiju. „Odlučila sam svoje slobodno vrijeme pokloniti ovoj radionici, jer mi se svidjela inicijativa i bila sam znatiželjna vidjeti kako je radionica zamišljena, kako će ti ukrasi izgledati, ali i da dam svoj doprinos koliko mogu“, rekla je Cesarec.

 

Radionice su u potpunosti besplatne za sudjelovanje, prethodna najava nije potrebna, a svi koji su sudjelovali u radionici bit će pozvani i da ukrase adventski vijenac, 30. studenog.