Rijeka, 28. studenog 2019.g.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

 

EUROPSKA KOMISIJA OBJAVILA POZITIVNO ZAVRŠNO IZVJEŠĆE MONITORINGA RIJEKE 2020 – EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

 

Treće, pozitivno, a ujedno i posljednje izvješće monitoringa, Europska komisija objavila je nakon što je riječki tim Europske prijestolnice kulture pred stručnom komisijom predstavio projekt i program za 2020. godinu.

 

Nakon što je Grad Rijeka osvojio 1,5 milijuna eura vrijednu nagradu Melina Mercouri za dosadašnju uspješnu provedbu projekta Europske prijestolnice kulture, danas je na službenim stranicama Europske komisije objavljeno i treće, odnosno, posljednje izvješće monitoringa stručne komisije. U njemu se riječkom projektu daje zaključna pozitivna ocjena, a izvješće se ponajviše bavi pitanjem nasljeđa projekta.

 

Podsjetimo, u listopadu  je u irski grad Galway otputovala riječka delegacija predstavnika Grada Rijeke i RIJEKE 2020 kako bi održali sastanak i izlaganje pred stručnom komisijom zaduženom za praćenje provedbe projekta Europske prijestolnice kulture nakon čega je slijedila odluka komisije o dodijeljivanju nagrade Melina Mercouri. Istu proceduru tada je, zajedno s Rijekom, prošao i irski Galway, također Europska prijestolnica kulture za godinu 2020. Oba grada su, kao što je poznato, dobila ovu značajnu novčanu nagradu za uspješnu provedbu projekta, a stručni panel sada je objavio i završno izvješće monitoringa.

 

Tako u ovom trećem izvješću monitoringa komisija pohvaljuje dosadašnji rad RIJEKE 2020, planove za implementaciju programa i strateški pristup pitanjima nasljeđa. U njemu se također navodi da je riječki EPK projekt pozitivan primjer kako titula Europske prijestolnice kulture može utjecati na ukupni kulturni razvoj, a istaknuta je i činjenica da Rijeka putem EPK stvara novi identitet grada koji počiva na kulturi. Komisija je pozitivnim ocijenila snažnu potporu Grada Rijeke prema projektu, te čestitala na uspješnom i efektivnom korištenju europskih financijskih sredstava u obnovi kulturne infrastrukture.

 

Pristup komunikacijama i marketingu ocijenjen je kao profesionalan i dobro promišljen, te je pohvaljen vizualni identitet i brending projekta. Daljnja jasnija komunikacija općih poruka EPK projekta, kako prema lokalnoj, tako i prema europskoj javnosti, može postići još veću koherencija programa i specifičnih poruka koje Rijeka želi poslati.

 

Osim toga, komisija je pohvalila projektni timski rad te sam tim koji se pozitivno nosi s izazovnim situacijama, ali ujedno i istaknula da će ta sposobnost biti izrazito važna za nadolazeću fazu implementacije programa.

 

Činjenicu da će sljedeće godine Hrvatska predsjedati Europskom unijom, a Rijeka biti Europska prijestolnica kulture, stručna komisija vidi kao sjajnu priliku za vidljivost Rijeke, EPK projekta i kulture općenito na europskoj razini. U tom konktekstu, pohvaljena je potpora koju projekt dobiva od Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a riječki tim potvrdio je da je suradnja po ovom pitanju već počela nizom najavljenih događaja i konferencija, ali i planiranim susretima koji će se održati prije službenog EPK otvorenja, poput Sastanka Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe.

 

Izvješće završava zahvalom tvrtki RIJEKA 2020 i uključenim partnerima na predanom radu na projektu Europske prijestolnice kulture te vjerom u uspješnu implementaciju programa.

 

Članovi stručne komisije zaduženi za praćenje provedbe projekta Rijeka 2020 Europske prijestolnice kulture bili su Sylvia Amann, Cristina Farinha i Agnieszka Wlazel imenovane od strane Europskog parlamenta, Paulina Florjanowicz, Dessislava Gavrilova i Pierre Sauvageot, imenovani od strane Vijeća EU, Beatriz Garcia, Jiří Suchánek i Suzana Žilič Fišer koje je imenovala Europska komisija te Alin Adrian Nica, izaslanik Europskog odbora regija.

 

Rijeku su predstavljali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, a iz RIJEKE 2020: direktorica tvrtke Emina Višnić, umjetnički director Slaven Tolj, direktorica partnerstava i komunikacija Irena Kregar Šegota, direktorica operativnih i financijskih poslova Iva Grego, te savjetnik za upravljanje brendom Dražen Nikolić.