Rijeka, 22. studeni 2019.

NAJAVA ZA MEDIJE

 

U Galeriji Kortil se otvara izložba koja potiče volontiranje u kulturi

U Rijeku dolazi organizacija koja je u 67 zemalja okupila 2000 volontera na europskoj kulturnoj baštini

 

U Galeriji Kortil se 27. studenog 2019. u 19 sati otvara izložba Volontiranje na kulturnoj baštini. Ovu putujuću edukativnu izložbu organizira međunarodna organizacija European Heritage Volunteers čiji je cilj promovirati volontiranje na kulturnoj i prirodnoj baštini Europe. Izložba je dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Izložbu Volontiranje na kulturnoj baštini čini 18 velikih panoa s opisima projekata volontiranja na kulturnoj baštini diljem Europe u Hrvatskoj, Njemačkoj, Finskoj, Rusiji, Portugalu, Španjolskoj, Albaniji, Armeniji i Slovačkoj.

U Rijeci je organizacija European Heritage Volunteers održala međunarodnu radionicu planiranja koja je bila dio programa „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika industrijske baštine u Rijeci“. Program je uključivao stvaranje novih turističkih ruta, kao i aktivnosti koje podižu svijest o kulturnoj baštini, posebice industrijskoj baštini. Osnovna ideja projekta bila je suočiti se s izazovom inovativne interpretacije broda Galeb i Palaće šećerane. Od sudionika se tražilo da ponude rješenja koja će nadahnuti, zaintrigirati i zabaviti posjetitelje te ponuditi nove oblike tumačenja tih prostora.

Organizacija European Heritage Volunteers je u Njemačkoj radila na nekoliko projekata kulturne baštine, između ostalih na obnovi povijesnih parkova i vrtova Klasičnog Weimara koji je od 1998. zaštićen kao svjetska baština. “Klasični Weimar” sadrži dvanaest pojedinačnih zgrada poput Gradskog dvorca Weimar, knjižnice vojvotkinje Ane Amalije, Goetheovih i Schillerovih rezidencija i drugih. Povijesni parkovi i vrtovi Weimara povezuju povijesne građevine s okolnim područjima i ključno su obilježje te svjetske baštine. Projekt European Heritage Volunteers kombinira praktični rad obnove i održavanja povijesnih parkova i vrtova s ​​edukacijom o očuvanju kulturne baštine. Tijekom godina sudionici projekta obnovili su sustav povijesnih staza na jugozapadnom dijelu parka Belvedere temeljen na planovima s početka 19. stoljeća.

U Slovačkoj organizacija European Heritage Volunteers radi na očuvanju Dvorca Tematín smještenog u planinskom lancu Považský Inovec. Dvorac je izgrađen u 13. stoljeću tijekom razdoblja tatarske invazije i danas se smatra jednim od najmanje dostupnih dvoraca u Slovačkoj. Od 2007. godine o dvorcu se brine Udruga dvorca Tematín koja uz pomoć volontera i osoblja istražuje i čuva dvorac. Do danas su stabilizirali nekoliko objekata dvorca, sprečavajući njihov potpuni raspad. Za obavljanje potrebnih radova koriste se suvremenim postupcima gradnje i tradicionalnim načinima postavljanja kamena.

Direktor organizacije European Heritage Volunteers, dr. Bert Ludwig, tijekom trajanja izložbe, 4. prosinca 2019. u 19 sati, održat će predavanje o aktivnostima organizacije European Heritage Volunteers u Galeriji Kortil. Predavanjem se povodom Međunarodnog dana volontera želi potaknuti volontiranje u kulture.

Aktivnosti koje provodi organizacija European Heritage Volunteers, namijenjene su svim generacijama zainteresiranih građana bez prethodnog iskustva, ali prvenstveno studentima i mladim profesionalcima koji svoj volonterski doprinos žele dati očuvanju kulturnog nasljeđa Europe. U protekla dva desetljeća organizirali su više od 200 projekata na kojima je sudjelovalo gotovo 2000 volontera iz 67 zemalja.

Više informacija o organizaciji European Heritage Volunteers potražite na www.heritagevolunteers.eu/

 

Izložba u Galeriji Kortil ostaje otvorena do 10. prosinca 2019. godine.