Koncert Gernota Süßmutha na Kresnikovoj violini

Pomorski i povijesni muzej

Hrvatskog primorja Rijeka

Mramorna dvorana

22. veljače 2020.

12 sati

Ulaz slobodan

Osim što su skladno oblikovane, Kresnikove violine krasi i iznimna akustička kvaliteta te bi njihovo predstavljanje bilo nepotpuno kad bismo ostali uskraćeni za ljepotu njihova zvuka.

Riječkoj će publici Kresnikovu violinu predstaviti Gernot Süßmuth na koncertu u sklopu izložbe Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona.

Simbolično, ovim koncertom zaokružujemo i Kresnikov europski put s najvažnijim postajama – Rijekom, Cremonom i Berlinom – ovjenčan nagradama i priznanjima.

Renomirani njemački violinist iz Berlina nastupao je u Hrvatskoj više puta. Čest je gost festivala Samoborska glazbena jesen, gdje je 2015. imao priliku prvi put vidjeti i isprobati Kresnikovu violinu

izloženu u sklopu Festivala. Oduševljen violinom, nastupio je upravo s njom!

Gernot Süßmuth je prvi put nastupio kao solist pred orkestrom u dobi od devet godina. Uslijedile su nagrade na različitim natjecanjima. Nakon studija na visokoj glazbenoj školi Hanns Eisler (Hochschule für Musik Hanns Eisler) bio je koncertmajstor Simfonijskoga orkestra Berlinskog radija i Staatskapelle Berlin. Od kolovoza 2002. prvi je koncertmajstor Staatskapelle Weimar.

Gernot Süßmuth je 2018. osnovao Thuringian Bach Collegium s kojim je snimio CD-ove s koncertima za violinu princa Johanna Ernsta von Sachsen-Weimara i suite za orkestar Johanna Bernharda Bacha. Obje je snimke stručni tisak ocijenio visokim ocjenama. Od 2011. radi i kao direktor međunarodnog festivala komorne glazbe Westfalen Classics. Između 1993. i 2010. dirigirao je Komornim orkestrom Europske Unije.

Gernot Süßmuth je traženi izvođač komorne glazbe. S kvartetom Petersen, čiji je član od 1983., bio je gotovo 20 godina i osvojio brojne nagrade na međunarodnim natjecanjima. Raznovrsne snimke tog kvarteta na CD-ima dobile su nagrade Grand Prix du Disque, ECHO i Preis der deutschen Schallplattenkritik te bile nominirane za nagradu Grammy.

Gernot Süßmuth redovito nastupa kao solist i stvara glazbu zajedno s drugim poznatim izvođačima komorne glazbe. Već godinama predaje na glazbenim akademijama u Berlinu i Weimaru.

Program:

Georg Philipp Telemann

  1. Fantazija TWV 40-25 u a-molu

Moderato – Vivace – Presto

Max Reger

Preludij i Fuga u d-molu Op. 117/6

Johann Sebastian Bach

Sonata u g-molu BWV 1001

Adagio – Fuga – Siciliana – Presto

Vytautas Barkauskas

Partita

Präludium – Scherzo – Grave –

Toccata – Epilog

Georg Philipp Telemann

  1. Fantazija

Largo – Allegro – Grave – Allegro

Erwin Schulhoff

Sonata za solo violinu

  1. Allegro con fuoco
  2. Andante cantabile
  3. Scherzo. Allegro grazioso
  4. Finale. Allegro risoluto