Neboder za ptice” umjetnička je intervencija u javnom prostoru Vladimira Perića Talenta. Kao antitezu istaknutim riječkim objektima Vulkanovu neboderu, praznoj staklenoj ljušturi Tower centra te dimnjaku u Vulkanovu naselju, beogradski multimedijski umjetnik Vladimir Perić Talent konstruirat će 11 metara visoku skulpturu od drva i metala, koja će sadržavati 160 “stanova” za ptice.

Izgradnja nebodera za ptice, koji reflektira tip gradnje u kojem stanuju mnogi Riječani, događa se unutar kompleksa Dvorana kulture “Joga u svakodnevnom životu” te Dharma hostela. Pritom se koriste materijali lokalnih obrtnika, koji su nakon propadanja tvornice naselili prostore Vulkanova naselja.

Samoodrživost se ogleda i u odabranoj mikrolokaciji – ptice i pčele koje su za vrijeme aktivnog rada tvornice u velikom broju napustile područje sada se ponovno vraćaju zbog ustrajnog rada na održavanju zelenih površina oko kompleksa Dharma.

Spontano useljavanje ptica odvijat će se van pisanih i nepisanih zakona i uvjeta gostoprimstva, a vrijeme će, kao jedan od najdražih Perićevih materijala, odigrati važnu ulogu u metamorfozi skulpture.

Izgradnja nebodera za ptice ideja je mladog arhitekta koji je na tavanu obiteljske kuće pronašao staru, neiskorištenu kućicu za ptice. Ne vidjevši svrhu ovakve neuobičajene pojedinačnosti, on zastarjeli koncept prilagođava suvremenom kontekstu, u kojem humanizam, empatija ili uvažavanje individualnosti nisu pretjerano značajni pojmovi.

Narativi koji oblikuju sistem stanovanja ljudi, rukovođeni profitom ili činjenicom da je važno smjestiti što više ljudi na što manji prostor, bez obzira na adekvatnost takvog stanovanja i kvalitetu života, mladom arhitekti nisu strani. Tako on dolazi na genijalnu ideju izgradnje nebodera za ptice, nadajući se da će ovo postati globalna situacija i za stanovanje ptica, a da će sve zasluge, kako kroz slavu tako i kroz novac, otići upravo njemu.
Novogradnja u ugodnoj rezidencijalnoj četvrti. Vrhunski dizajn, elegantni i funkcionalni stanovi. Blizina mora. Dobrodošle sve ptice, neovisno o vrsti i bračnom statusu.

Organizator: Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka
Programski pravac: Doba moći
Partneri: Hostel Dharma i Dvorana kulture „Joga u svakodnevnom životu“