17.1.2020

PREDSTAVLJANJE PROGRAMA OTVORENJA EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE 

U subotu, 18. siječnja 2020. u 11 sati, u Ri Hubu, Ivana Grohovca 1a, održat će se konferencija za medije na kojoj će biti predstavljen cjelodnevni program otvorenja Europske prijestolnice kulture koji se u Rijeci održava 1. veljače 2020.

Na konferenciji će program predstaviti i o njemu govoriti:

  • Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke
  • Emina Višnić, direktorica RIJEKA 2020
  • Barbara Babačić, RIJEKA 2020, koordinatorica cjelodnevnog programa otvorenja
  • Josip Maršić, umjetnik, koautor glazbenog predloška otvorenja u Riječkoj luci
  • Dalibor Matanić, redatelj programa u Riječkoj luci
  • Irena Kregar Šegota, direktorica strateških partnerstava RIJEKA 2020 – o programu otvorenja u HNK

Na konferenciji će biti prisutan i dio umjetnika odnosno izvođača koji sudjeluju u središnjem dijelu otvorenja, programu pod nazivom Opera Industriale u Riječkoj luci te dio predstavnika mnogobrojnih popratnih programa koji se 1. veljače održavaju u Rijeci već od jutarnjih sati.

Naime, 1. veljače svim svojim građanima i stanovnicima šire riječke okolice te brojnim posjetiteljima iz ostatka Hrvatske i inozemstva, Rijeka nudi preko 70 događanja na više od 30 različitih lokacija u središtu grada. U organizaciju programa uključen je izuzetno velik broj ljudi, udruga, umjetničkih organizacija, poduzetnika, ugostitelja…

Središnji dio programa odvija se u Riječkoj luci i nosi naziv Opera Industriale. U njemu nastupa više od stotinu izvođača te dio publike i to na više lokacija u samoj luci, Program donosi zvuk, glazbu i buku, efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame te snažne simbole Rijeke i Europe.

U popodnevnim satima se u HNK Ivana pl. Zajca odvija svečani dio protokola otvorenja kojem će prisustvovati visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske – predstavnici EU komisije, ministri kulture Europskih zemalja, predstavnici prijašnjih i budućih gradova – Europskih prijestolnica kulture, veleposlanici, diplomatski zbor…

O svemu navedenom bit će više riječi na konferenciji za medije u subotu.