1. listopada 2019. godine

INFORMACIJA ZA NOVINARE

 

PREDSTAVLJANJE PROGRAMA RIJEKE 2020 – EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE PROGRAMSKI PRAVAC KUHINJA RAZLIČITOSTI

 

Kuhinja različitosti jedan je od sedam programskih pravaca projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture čija su tematska okosnica manjine (rodne, nacionalne…), migracije i aktivizam. Ove teme provlače se na različite načine kroz glazbene, književne i gastronomske manifestacije, pa čak i nogometne, te kroz vizualne umjetnosti  i festivale koji će se u Rijeci održati 2020 godine.

Iako će svoje bogatstvo kulturno-umjetničkog programa pokazati te godine, ova programska cjelina Europske prijestolnice kulture aktivna je zapravo još od 2017., kada je prvi put održan Porto Etno – festival svjetske glazbe i gastronomije te obilježen Dan migranata.

 

Od Rijeke do Europske unije – različitost kao poveznica

 

Rijeka je titulu Europske prijestolnice kulture ponijela pod sloganom “Luka različitosti” koji najbolje opisuje duh otvorenog, multikulturalnog i tolerantnog grada, a Kuhinja različitosti na ovim vrijednostima temelji svoj program. U ovoj Kuhinji Romi tako postaju mentori na radionicama, a osobe s poteškoćama u razvoju glumci na sceni nacionalnog kazališta. Kulturni program cjeline Kuhinja različitosti želi svijetu poslati poruke zajedništva, solidarnosti i uvažavanja, a građane Hrvatske podsjetiti na njih, s namjerom da različitost kao nepobitna činjenica postane faktor povezivanja, a ne odvajanja.

 

Program Kuhinje različitosti bavi se i temom migracija. Dok svjedočimo velikom broju odlazaka mnogih izvan granica domovine, ali i dolascima drugih koji postaju novi susjedi, Kuhinja različitosti u fokus interesa stavlja migracije kao globalni fenomen, istražuje ih, bavi se njihovim posljedicama. Tako, na primjer, u ovom dijelu programa Rijeke – Europske prijestolnica kulture članovi udruga nacionalnih manjina grada Rijeke plešu, pjevaju i spremaju specijalitete svojih kuhinja za svoje sugrađane i riječke goste, no istovremeno u ovom se dijelu programu priča i o afrofuturizmu, političkom i kulturnom pokretu koji kao svoju polazišnu točku uzima kolonijalizmom izazvane migracije afroameričkog naroda.

Ipak, teme migracija, manjina i aktivizma nisu samo riječke, hrvatske ili regionalne teme – i slogan Europske unije, “Ujedinjeni u različitosti”, ističe zajednicu koja je bogata različitošću kultura, nacija i jezika i zato se s pravom za programsku cjelinu Kuhinja različitosti može reći da je koliko god lokalna, toliko i europska, svjetska.

 

Kao što je već navedeno, većinu programa koji će se održati u 2020. godini u sklopu Kuhinje različitosti, publika je već u određenom obliku imala prilike vidjeti u fazi pretprograma. Radi se o: Porto Etno festivalu svjetske glazbe i gastronomije, Festivalu europske kratke priče, Danu migranata, Reviji malih književnosti, Smoqui – festivalu feminističke i queer kulture, RoUmu i Petom ansamblu. U slavljeničkoj, 2020. godini, svi ovi programi postaju bogatiji, traju duže, a pridružuje im se i novi program Jedan grad: jedan cilj – Kup prijestolnica kulture i Koncert navijačkih pjesama.

 

Kulturni program u 2020. – Kuhinja različitosti

 

U nastavku donosimo opise programa koji su sastavni dio programskog pravca Kuhinja različitosti. Na kraju informacije za novinare nalazi se kronološki pregled programa.

 

 

FESTIVALI I MANIFESTACIJE

 

DAN MIGRANATA

travanj 2020.

 

Lokacije: Područje Mjesnog odbora Potok u Rijeci, OKC Palach, Galerija Filodrammatica

Organizator: RIJEKA 2020

 

Iako se formalno Svjetski dan migranata obilježava 18. prosinca, u 2020. godini program posvećen migracijama održat će se u travnju. Tema Dana migranata je afrofuturizam kao kulturni i politički pokret koji s jedne strane poseže za afričkom tradicijom, estetikom, poviješću i odnosima moći, te potom te elemente stavlja u kontekst umjetnosti danas – u glazbu, likovnu umjetnost, dizajn, edukacije, fotografiju… Ovim putem kroz stoljeća nepravedno zanemarena afrička kultura dobiva svoj glas te na neki način kroz aktualizaciju svoje ukradene prošlosti, oblikuje svoju budućnost.

U Rijeku – Europsku prijestolnica kulture stiže afroamerički umjetnički kolektiv Black Quantum Futurism (US) kojeg čine aktivistice Rasheedah Phillips i Camae Ayewa. Camea Ayewa široj je publici poznata kao eksperimentalna glazbenica i pjesnikinja Moor Mother te će u OKC Palachu održati glazbeni nastup posvećen afrofuturizmu. Talijanski teoretičar i aktivist Franco Bifo Berardi održat će poetski performans o tragediji „holokausta na Mediteranu“, a nomadski umjetnik Babi Badalov će na području Mjesnog odbora Potok u Rijeci postaviti svjetleću instalaciju na temu recentne izbjegličke krize.

 

O Black Quantum Futurismu

Black Quantum Futurism (BQF) multidisciplinarna je suradnja afroameričkih umjetnica Rasheedah Phillips i Camae Ayewa. Inspiraciju za svoje videozapise, izložbe, publikacije, kolaže, skulpture, performanse i predavanja, BQF crpe iz fizike, futurizma i zajednice afričke dijaspore putem kojih istražuju kako kulturne tradicije oblikuju svijest ljudi, vrijeme i prostor.

Web

https://www.blackquantumfuturism.com/

Facebook

https://www.facebook.com/blackquantumfuturism/

Instagram

https://www.instagram.com/blackquantumfuturism/

Twitter

https://twitter.com/afrofuturaffair

 

O Moor Mother

Moor Mother glazbenica je, pjesnikinja, vizualna umjetnica i mentorica. Budući je njezina umjetnost interdisciplinarna, njeni nastupi nisu samo ograničeni na festivale i klubove, već su često smješteni u muzeje i galerije. Časopis Rolling Stone 2016. godine uvrstio ju je na popis “1 od 10 umjetnika kojih se ne smije propustiti”. Svoju glazbu žanrovski opisuje kao “punk robova i afrofuturistička elektronika”.

Web

https://www.moormother.net/new-page

Facebook

https://www.facebook.com/MoorMother/

Instagram

https://www.instagram.com/moormother/

Twitter

https://twitter.com/moormother

 

O Francu Bifu Berardiju

Talijanski teoretičar, filozof, pisac i aktivist s fokusom na ulogu medija i informacijskih tehnologija u post industrijskom kapitalističkom društvu. U svojim djelima često kritizira neoliberalni kapitalizam optužujući ga za nastanak novog fašizma, propituje odnos mentalnog zdravlja, informacijskih tehnologija i kapitalizma. Autor je preko dvadesetak knjiga i eseja, a 2017. godine bio je gost na tribini Filozofski teatar Srećka Horvata u Zagrebu.

 

O Babi Badalovu

Babi Badalov je vizualni umjetnik koji putem svojih performansa i instalacija često izražava svoj nomadski duh. Rođen u Azarbejdžanu, živi u Prizu, Badalov se često u svojim radovima koji mogu poprimiti i oblik poezije, bavi ograničenosti jezika i mogućnosti sporazumijevanja.

Web

https://babibadalov.com/

 

 

SMOQUA – FESTIVAL FEMINISTIČKE I QUEER KULTURE 2020: Semo Qua *

  1. – 23. svibnja 2020.

 

Lokacije: Klub mladih Rijeka, prostor Inicijative Građanke svom gradu i druge lokacije

Organizator: Lezbijska organizacija Rijeka LORI

Partneri: Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter (Rijeka), Inicijativa Građanke svom gradu (Rijeka) i Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

 

Posebno izdanje 4. Međunarodnog festivala queer i feminističke kulture Smoqua donosi kombinaciju umjetničkog, aktivističkog i zabavnog programa za posjetitelje koji će se moći upoznati sa značajem i poviješću queera i feminizma te doživjeti queer i feminističku kulturu kroz performanse, koncert, izložbe, umjetničke i aktivističke intervencije u javnom prostoru, radionice i panel-rasprave.

Tema Smoque 2020 je Semo Qua ili po fiumanski „Tu smo“ čime se prigodno želi obilježiti i proslaviti 20 godina postojanje udruge LORI, prve registrirane lezbijske organizacije u Hrvatskoj. Tako će se na panoima na riječkom Korzu moći pogledati izložba 20 godina LORI koja će se sastojati od fotografija i projekcija pisanih i usmenih svjedočenja osoba koje su tijekom svih godina pridonijele radu LORI i LGBTIQ aktivizmu u Rijeci i Hrvatskoj, a duž Korza će biti postavljene naljepnice sa statistikama o položaju žena i LGBTIQ osoba u Hrvatskoj. U sklopu festivala će se održati i Feministička šetnja Rijekom koja počiva na istraživanju o ženama koje su ostavile traga u povijesti Rijeke, a čiji doprinos je danas u velikoj mjeri nepriznat i neprepoznat kao bitan. Ovo pionirsko istraživanje u Rijeci, koje će biti također predstavljeno na festivalu, provode Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u suradnji s Odsjekom za kulturalne studije Sveučilišta u Rijeci, a šetnju u obliku slika i opisa moći će se pogledati digitalno na mrežnim stranicama suradničkih organizacija Smoque, te u obilasku tih lokacija uživo na Smoqui.

Na festivalu gostuju i umjetnici i aktivisti iz Kanade i SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Norveške, Austrije, Cipra, Grčke i drugih zemalja. Tako na Smoquu stiže umjetnički kolektiv Body // Language // Archive koji će održati radionicu performansa te izvesti performans. U pitanju je kolektiv od 6 queer umjetnika/ica iz raznih zemalja Europe koji djeluje trenutno u Berlinu, a u svom radu bavi se, s jedne strane posljedicama diskriminacije, isključenosti i nasilja koje su queer osobe doživjele te otporom, solidarnošću i osnaživanju s druge. Iz Velike Britanije stiže neprofitna organizacija CUNTemporary koja će održati radionicu o queer i feminističkim kuratorskim strategijama naziva Umjetnost kao sredstvo promjene, a također će prikazati kratke filmove raznih umjetnika kojima će pokazati kako se lezbijska erotika koristila u zamagljivanju granica između umjetnosti, pornografije i politike.

Na Smoqui će performans održati i Cassils, kojeg je Huffington post istaknuo kao „jednog od 10 transgender umjetnika koji mijenjaju sliku suvremene umjetnosti“. U Cassilsovim izvedbama, njegovo tijelo ima središnju ulogu, a Casills transgender tijelo tretira kao ne ono koje je prešlo iz jednog obličja u drugo, već koje je u kontinuiranom procesu postojanja. Radionicu o samoodrživom financiranju feminističkih organizacija održat će Evdokia Romanova iz Rumunjske, a posjetiteljima će se predstaviti i filmašica iz Norveške, Monica Aasen čije će predavanje ujedno biti i neka vrsta motivacijskog govora. Antonia Pindulić će voditi kratke interaktivne, edukativne Igre bez granica kojima će posjetitelje informirati i senzibilizirati o temama iz sfere ljudskih prava, svakodnevice LGBTIQ osoba, reproduktivnih prava žena i slično.

 

Body // Language // Archive

https://bodylanguagearchive.de/

 

CUNTemporary

https://cuntemporary.org/

https://twitter.com/CUNTemporaryLdn

https://www.instagram.com/kuntemporary/

 

Cassils

http://cassils.net/

https://www.facebook.com/cassilsartist/

https://twitter.com/cassilsartist

https://www.instagram.com/cassilsartist/

 

O Smoqui

Smoqua je festival queer i feminističke kulture kojeg je 2017. pokrenula Lezbijska organizacija Rijeka LORI u suradnji s udrugom PaRiter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i umjetničkom organizacijom Građanke svom gradu kao spoj umjetnosti i aktivizma koji propituje društvene norme. Motivaciju za pokretanjem prvog regionalnog festivala u Rijeci tumače tvrdnjom kako su „zemlje bivše Jugoslavije mjesto snažnog patrijarhata i heteroseksizma, ali i mjesto snažnog pokreta otpora“.

 

 

JEDAN GRAD: JEDAN CILJ – Kup prijestolnica kulture i koncert navijačkih pjesama

  1. – 21. lipnja 2020.

 

Lokacije: Stadion Kantrida, Stadion Rujevica i ostali gradski i županijski stadioni u Rijeci i PGŽ

Nositelj: RIJEKA 2020

Partner: HNK Rijeka

 

Program Jedan grad: jedan cilj posvećen je glazbi i nogometu, temama koje su Riječanima oduvijek bile važne, temama koje se uvijek spominju kada se govori o identitetu grada Rijeke. Kvarnerska rivijera tradicionalni je nogometni turnir koji se održava u lipnju od 1953. godine, organizira ga HNK Rijeka, a pravo sudjelovanja imaju igrači do 19 godina. U 2020. godini Kvarnerska rivijera održat će se pod nazivom Kup prijestolnica kulture i na njemu će sudjelovati timovi iz gradova europskih prijestolnica kulture. Na legendarnom riječkom stadionu Kantrida, ali i na nizu drugih stadiona u Rijeci i okolici snage će odmjeriti muški i ženski EPK kadetski timovi do 19 godina, a Kup prijestolnica kulture otvorit će koncert navijačkih pjesama europskih i domaćih klubova u izvođenju poznatih riječkih solista, bandova i zborova u pratnji simfonijskog orkestra.

 

 

PORTO ETNO – FESTIVAL SVJETSKE GLAZBE I GASTRONOMIJE

  1. – 6. rujna 2020.

 

Lokacije: Rijeka, različite lokacije

Organizator: RIJEKA 2020

Partneri: Grad Rijeka, udruge nacionalnih manjina iz Rijeke

 

Porto Etno će u 2020. godini doživjeti svoje četvrto izdanje, trajati četiri dana te u glavni program uključiti više od 100 izvođača i preko 20 svjetskih kuhinja okupljenih na gastro sajmu, a posjetitelje očekuje i bogati popratni folklorni, obrazovni i dječji program.

 

Glazbeni program

Već od prvog izdanja Porto Etna posjetitelji festivala imali su priliku uživati u probranoj selekciji world music bendova. Neki od potvrđenih izvođača za 2020. godinu su: Balkan Brass Battle (makedonski brass band Džambo Aguševi Orchestra i rumunjski brass band Fanfare Ciocarlia) te Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO i Ansambl narodnih igara i pesama Srbije KOLO koji će za ovu priliku nastupiti zajedničkim programom naziva Ruku pod ruku 3.0.

 

O Džambo Aguševi Orchestra

Džambo Aguševi Orchestra stižu iz Makedonije, iz mjesta Strumica, a predvodi iz Džambo Aguševi, znan i kao „funky tigar“. Džambo je sjajan trubač koji je ovom makedonskom bendu donio međunarodnu prepoznatljivost, nastavljajući tako tradiciju izvrsnih glazbenika koji stižu iz Makedonije, poput Esme Redžepove. Glazba koju Džambo Aguševi stvara posebna je po tome da, iako primarno ukorijenjena u njegovom romskom i južnjačko-balkanskom porijeklu, u njoj se osjete i ritmovi funka, jazza i soula. Od 2006. godine bend nastupa po raznim festivalima i natjecanjima puhačkih sastava, nižući nagrade, a 2011. godine osvaja prvo mjesto na Guča festivalu, jedinstvenoj i najpoznatijoj manifestaciji na kojoj se natječu najbolji puhački sastavi. Festival za vrijeme trajanja okupi i preko milijun posjetitelja, a Džambo Aguševi Orchestra te je godine dobio i nagradu žirija i publike.

Web

https://dzamboaguseviorchestra.com/

Facebook

https://www.facebook.com/DzamboAguseviOrchestra/

Instagram

https://www.instagram.com/dzambo_agusevi_orchestra/

YouTube

https://bit.ly/2S7iqik

 

O Fanfare Ciocarlia

Legende romske glazbe i jedan od najcijeljenijih romskih puhačkih sastava. Fanfare Ciocarlia stižu iz Rumunjske, bend čini 12 članova, a njihovi su nastupi planetarno poznati – od Australije, preko Europe do Japana. Glazbenici Fanfare Ciocarlia talent za glazbu naslijedili su od svojih očeva i djedova, na taj način tradicionalnoj romskoj glazbi dodajući novi zvuk – današnjeg Balkana, ali i funka. Njihovi koncerti lako postaju najveći, višesatni tulumi na kojem se osim romske i balkanske glazbe, mogu čuti i obrade pjesama iz James Bonda filmova, hitovi Born to be Wild, Summertime i niz drugih.

Web

http://www.asphalt-tango.de/fanfare/fanfare_ciocarlia.html

Facebook

https://www.facebook.com/FanfareCiocarlia

Instagram

https://www.instagram.com/fanfareciocarlia_official/

 

O Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. LADOV reperoar čini više od stotinu koreografija i nekoliko stotina vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost. Skupina od 38 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta) pa je svaki nastup Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha. LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija, od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na njujorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu, kao i u brojnim svjetskim opernim kućama, na festivalima, svjetskim izložbama, Olimpijskim igrama…

Web

https://www.lado.hr/

Facebook

https://www.facebook.com/ansambl.lado/

Instagram

https://www.instagram.com/ansambllado/

YouTube

https://www.youtube.com/user/ladoansambl

 

O Ansamblu narodnih igara i pesama Srbije KOLO

Ansambl narodnih igara i pesama Srbije KOLO osnovala je koreografkinja Olga Skorvan 1948. godine, te je od samih početaka posvećen interpretaciji tradicionalnih srpskih nacionalnih plesova na moderan način sličan izvedbenim umjetnostima. Već početkom ’50.-ih godina prošlog stoljeća KOLO na turnejama diljem svijeta oduševljava publiku, pa tako na primjer 1956. u SAD-u snima svoju prvu ploču. Danas je ansambl Kolo jedina ustanova u Srbiji u području scensko-muzičkih djelatnosti koja čuva, njeguje i prezentira tradicionalnu umjetnost kroz igru, pjesmu, glazbu i običaje. Ansambl Kolo predstavlja i pokretni muzej. Oko 2.000 originalnih kostima neprocjenjive vrijednosti, od kojih pojedini datiraju iz 19. stoljeća, predstavljaju nacionalno blago.

Web

http://kolo.rs/en/

Facebook

https://www.facebook.com/Ansambl.KOLO/

Instagram

https://www.instagram.com/ansambl_kolo/

YouTube

https://bit.ly/2nXTQWR

 

Voditelj glazbenog programa je Zoran Majstorović, jazz glazbenik iz Rijeke koji u realizaciji festivala na ovoj funkciji sudjeluje od 2017. godine, kada se održalo prvo izdanje festivala.

Napomena: Program festivala u kontekstu izvođača još se formira pa ovdje naveden popis nije cjelovit.

 

Gastro program

U gastronomskom dijelu programa predstavit će se više od 20 svjetskih kuhinja. Za posjetitelje festivala hranu će kuhati udruge nacionalnih manjina koje djeluju na području grada Rijeke i Primorsko-goranske županije. Neki od njih su Zajednica Talijana Rijeka, Udruga mladih Roma Rijeka “Romska budućnost”, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” – Pododbor Rijeka, Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“, Češka Beseda Rijeka, Slovenski dom – KPD “Bazovica”, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Udruga zajednica naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u, Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Albanaca PGŽ, Zajednica Albanaca otoka Krka, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Kulturno umjetničko društvo “SEVDAH”, Expats Rijeka: Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indija, Filipini i Sjedinjene Američke Države.

 

Popratne aktivnosti okupljene su u  folklorni, dječji i obrazovni program.

 

Masterchefica Srđana Jevtić voditeljica je gastronomskog programa, a autorskom timu priključila se na trećem izdanju festivala 2019. godine.

 

 

FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE I HAY FESTIVAL

  1. svibnja – 6. lipnja 2020.

 

Lokacije: Exportdrvo, Galerija Filodrammatica, Filozofski fakultet

Organizator: Hrvatsko društvo pisaca – HDP (Zagreb)

Partneri: Hay Festival Foundation (Hay-on-Wye, UK), Sveučilište u Rijeci, Akademija primijenjenih umjetnosti, RIJEKA 2020

Autorski tim festivala: Roman Simić (HR), Petra Bušelić (HR), Tatjana Peruško (HR), Gordana Matić (HR), Tomislav Kuzmanović (HR), Ivan Jozić (BA), Andrija Škare (HR) i Stjepan Balent (HR)

 

Festival europske kratke priče u 2020. godini po prvi puta će se otvoriti u Rijeci i to u suradnji s jednim od najznačajnijih svjetskih festivala, britanskim Hay Festivalom. Tema ovog posebnog izdanja FEKP-a je Luka različitosti, a u Rijeku tom prilikom stižu renomirani europski i svjetski autori. Sedmodnevni program sastojat će se od  javnih čitanja, predstavljanja knjiga, diskusija, predavanja, književnih radionica i druženja. Festival donosi program Hrvatski pisci kuhaju, kao i nogometnu utakmicu pisaca i umjetnika iz regije. Program Kratke priče – kratki filmovi spojit će književnike, animatore i videoumjetnike, riječki pisci i taksisti još jednom će se susresti u programu Vozim ti priču, dok će program Pisci i klinci biti posvećen druženju srednjoškolaca i pisaca. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i velikog broja prijava, po drugi put održat će se natječaj za najbolju kratku priču mladih autora do 19 godina. U književnoj suradnji irske i hrvatske prijestolnice, program Galway u Rijeci predstavit će tamošnju književnu i umjetničku scenu, dok će hrvatski pisci gostovati u Galwayu na Festivalu Cuirt.

Posebno treba istaknuti program Europa 28 – Vizije budućnosti koji se realizira u suradnji s Hay Festivalom, a povezat će 28 autorica, umjetnica i znanstvenica iz 28 EU zemalja. One će tijekom 3 dana s posjetiteljima podijeliti svoje vizije budućnosti Europe, a njihove kratke priče i eseji bit će objavljeni u antologiji i predstavljeni na razgovorima, čitanjima i performansima u Rijeci.  Autorice koje sudjeluju u projektu su: Asja Bakić – spisateljica i prevoditeljica (Hrvatska); Zsófia Bán – spisateljica, kritičarka i znanstvenica (Mađarska); Annelies Beck – spisateljica i novinarka (Belgija), Silvia Bencivelli – znanstvena novinarka (Italija),

Hilary Cottam – poduzetnica i aktivistica (Velika Britanija), Lisa Dwan – redateljica i performerica (Irska), Yvonne Hofstetter – odvjetnica i esejistica (Njemačka), Nora Ikstena – esejistica (Latvija), Maarja Kangro – pjesnikinja i prevoditeljica (Estonija), Kapka Kassabova – pjesnikinja i spisateljica (Bulgaria), Sofia Kouvelaki – aktivistica (Grčka), Carine Krecke – umjetnica (Luksemburg), Caroline Muscat – novinarka (Malta), Nora Nadjarian – pjesnikinja i spisateljica (Cipar), Ioana Nicolaie – autorica (Rumunjska), Bronka Nowicka – redateljica, scenaristica i pjesnikinja (Poljska), Tereza Nvotova – redateljica i glumica (Slovačka), Anna Pessoa – autorica (Portugal), Edurne Portela – spisateljica i profesorica (Španjolska), Julya Rabinowich – spisateljica i slikarica (Austrija), Karolina Ramqvist – spisateljica (Švedska), Apolena Rychlikova – filmašica i novinarka (Češka), Renata Salecl – filozofkinja i sociologinja (Slovenija), Leïla Slimani – spisateljica (Francuska), Janne Teller – spisateljica i aktivistica (Danska), Saara Turunen – dramaturginja i redateljica (Finska), Zydrune Vitaite – poduzetnica i ekonomistica (Litva) i Gloria Wekker – antropologinja (Nizozemska).

 

O Festivalu europske kratke priče

Festival europske kratke priče održava se od 2002. godine u Zagrebu i jednom partnerskom gradu za tu godinu. Festival okuplja ne samo pisce i publiku, već i nakladnike, prevoditelje i sve ostale koji se bave na neki način pisanom riječju. Na FEKP-u se predstavljaju i drugi značajni europski književni festivali, održavaju prevoditeljske radionice, dogovaraju gostovanja hrvatskih pisaca u europskim institucijama. Cilj festivala je hrvatskoj publici pokazati i upoznati je s europskim autorima kratkopričašima, ali i Europi predstaviti hrvatske autore.

Web

https://europeanshortstory.org/

Facebook

https://www.facebook.com/europeanshortstory.org/

 

O Hay Festivalu

Hay Festival utemeljen je u Walesu 1987. godine te otad okuplja čitatelje i pisce u dijeljenju priča i ideja na događanjima širom svijeta, od kolumbijskih plaža do Beiruta i Mumbaija, dosežući više od pet milijuna ljudi na pet kontinenata. Festival danas obuhvaća niz aktivnosti i platformi koje uključuju međunarodne Hay  festivale širom svijeta, jednodnevne forume, obrazovne projekte i zakladu Hay Festival Foundation. Slogan festivala “Zamisli svijet” sažima želju festivala da diljem svijeta ljudima donosi pozitivne promjene.

Web

http://www.hayfestival.com/home

Facebook

https://www.facebook.com/hayfestival

Twitter

https://twitter.com/hayfestival

Instagram

https://www.instagram.com/hayfestival/

YouTube

https://www.youtube.com/c/hayfestivalofficial

 

 

REVIJA MALIH KNJIŽEVNOSTI: POVRATAK IMAGINACIJE

  1. – 26. svibnja 2020.

 

Lokacije: Art-kino, MMSU i druge lokacije

Organizator: Udruga za promicanje kultura Kulturtreger (Zagreb)

Partner: RIJEKA 2020

Autorski tim: Adania Shibli (PS) i književna programatorica Miljenka Buljević (HR)

 

Program ima geografski fokus na Mediteran, naročito balkansku i arapsku regiju, budući su ova područja posljednjih desetljeća pogođena velikim migracijama, a migracije su tema koja je Rijeci oduvijek bila bliska.

Povratak imaginacije će tijekom dva dana predstaviti djela književnika i umjetnika iz navedenih regija (no, ne samo njih) u obliku režiranih čitanja do predavanja, projekcija filmova i koncerta.

Zanimljivost ovog izdanja Revije malih književnosti je da se inspirira upozorenjem poznate riječke spisateljice, Daše Drndić kako “ne postoje mali fašizmi” koliko god mali se činili, a progoni, migracije i borba protiv ideologije koja širi mržnju, univerzalna je tema. U Rijeci će se zato u predstavljanju autorima iz arapskih zemalja, pridružiti i oni s područja Balkana i Zapadne Europe, neki rođeni tamo, neki migrirali.

Na festival stižu jemenski pjesnik Galal Alahmadi, čije su pjesme često kritika tradicije i islamske religije, višestruko nagrađivana njemačka spisateljica kriminalističkih romana i filmska scenaristica i redateljica Merle Kröger, egipatski pisac s berlinskom adresom, Haytham el-Wardany, iranski antropolog Shahram Khosravi s fokusom na migracije i ljudska prava, tuzlanski underground autor Damir Avdić te hrvatske autorice Ivana Peruško i Tea Tulić.

 

Revija malih književnosti

Revijai malih književnosti književni je festival na kojem se predstavljaju književnici mlađe generacije iz zemalja regije i takozvanih malih jezika i književnosti iz svijeta koji do sad nisu prevođeni i objavljivani u Hrvatskoj, dok su u svojoj domovini poznati, cijenjeni i nagrađivani.

Web: http://booksa.hr/zadacnica/revija-malih-knjizevnosti

DIVERSITY MIXER

Lipanj 2020.

 

Lokacije: razne

Organizator: Rijeka 2020

Partneri: Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Hrvatskim poslovni savjet za održivi razvoj

Diversity Mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama, projekt je kojemu je cilj poticanje različitosti u proizvodnji kulturnih i kreativnih industrija Primorsko-goranske županije. Projektom Diversity Mixer, Rijeka 2020 zajedno sa svojim strateškim partnerom Sveučilištem u Rijeci želi različitost iz svog slogana dodatno utemeljiti – kako na radnom mjestu, odnosno strukturi zaposlenih tako i u sadržaju koji oni proizvode.

Tijekom 2019. godine u sklopu projekta istražene su postojeće prakse menadžmenta različitosti u javnom i privatnom sektoru kulturnih i kreativnih industrija na lokalnom i europskom nivou i identificirani prenosivi modeli, organizirana je  međunarodna konferencija koja se bavila različitošću u sferi sadržaja. U 2020., provodit će se aktivnosti izgradnje kapaciteta za radnike organizacija i poduzeća te pokušati utjecati na proces donošenja javnih politika i ugrađivanje novih kriterija u sustave javnog financiranja. U listopadu 2020. Grad Rijeka, ustanove i organizacije u kulturi Rijeke i PGŽ-a potpisat će Povelju o raznolikosti.

Projekt je financiran kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014.-2020.) i provodi se u periodu od dvije godine (listopad 2018. – listopad 2020.). Zajednički ga provode RIJEKA 2020 d.o.o. i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj, kao pridruženim partnerom.

 

 

PROGRAMI ZAJEDNICE

 

ROUM UP DAYS

rujan 2020.

 

Lokacija: RiHub, ReUse centar

Organizator: ProPuh (Zagreb)

Autori: Tamara Puhovski (HR), Jagoda Novak (HR), Siniša Senad Musić (HR) i Milan Mitrović (HR)

 

Roum Up Days kulminacija je dvogodišnjeg projekta suradnje Roma i umjetnika koji kroz zajednički rad prenamijenjuju odbačene predmete s otpada te od njih stvaraju dizajnerska i umjetnička djela. U travnju 2020. u sklopu Roum Up Daysa, održat će se tako radionice prenamjene i edukacije o otpadu i potencijalu njegova korištenja koje će voditi Romi, polaznici radionica iz prethodnih godina. Građani će također moći donijeti svoje stare predmete te naučiti kako im udahnuti novi život. Bit će organizirana i izložba radova, igraonice za djecu, a prethodno će se provesti i natječaj za najbolji europski dizajn prenamjene predmeta s otpada, te će prvih troje pobjednika doći u Rijeku i održati praktikume. Roum Up Days trajat će 5 dana i završiti okruglim stolom i predavanjem na temu korištenja primijenjene umjetnosti i dizajna za društveno poduzetništvo.

 

O RoUmu

Projekt RoUm pokrenut je 2018. godine s idejom da se putem njega spoje Romi i umjetnici koji će kroz zajednički rad prenamjeniti nešto što se smatralo otpadom i stvoriti dizajnerski i umjetnički predmet. Iako je ekološki aspekt važan faktor projekta, cilj RoUma je istražiti mogućnosti ovakvog tipa suradnji za razvoj društvenog poduzetništva i promociju uključivosti manjinskih skupina (Roma). Zanimljivost projekta je ta da će Romi koju su bili na radionicama u 2018. i 2019. godini, u 2020. godini postati mentori (ne)romskim sudionicima i voditi edukativne radionice namijenjene mladima, odraslima te igraonice za djecu. Ideja RoUma temelji se na običajima romskih zajednica koje imaju dugu tradiciju upotrebe i iskorištavanja odbačenih predmeta i očuvanja tradicionalnih zanata, dok pokazujući sjajne poduzetničke vještine kao zajednica pritom smanjuju i količinu otpada u našim društvima. Ovoj romskoj tradiciji pridružuju se dizajneri i umjetnici te zajedničkim snagama u RoUmu tako nastaju staro-novi atraktivni i unikatni predmeti koji se potom prodaju po simboličnim cijenama.

Web

https://propuh-roum.weebly.com/roum.html

Facebook

https://www.facebook.com/getaroum/

 

 

 

PETI ANSAMBL

  1. listopada 2020.

 

Lokacija: HNK Ivana pl. Zajca

Organizator: Grad Rijeka

Partner: Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka u suradnji sa Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka

 

Članovi Petog ansambla su mladi s poteškoćama u razvoju i invaliditetom koji kroz edukaciju i suradnju s profesionalnim glumcima postaju pravi umjetnički ansambl koji će u 2020. godini na pozornici HNK Ivana pl. Zajca izvesti predstavu. Ovaj neobičan i veliki ansambl već je svojom premijernom predstavom održanom u lipnju 2019. godine, „Potomci, divovi, bogovi“ pokazao kako je sposoban za kvalitetnu i uzbudljivu izvedbenu umjetnost.

 

Članovi Petog ansambla prolaze edukaciju u sklopu programa koji financiraju Strukturni fondovi (Europski socijalni fond – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. –  2020.). Edukacija se provodi u sklopu poziva Umjetnost i kultura za mlade koji je raspisalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. U projektu sudjeluju mladi s poteškoćama u razvoju i invaliditetom, članovi Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka i mladi sa Downovim sindromom, članovi Udruge Rijeka 21.

 

 

Kronološki pregled programa programske cjeline Kuhinja različitosti u 2020. godini:

 

DAN MIGRANATA Travanj 2020.

 

SMOQUA – FESTIVAL FEMINISTIČKE I QUEER KULTURE 2020: Semo Qua * 21. – 23. svibnja 2020.

 

REVIJA MALIH KNJIŽEVNOSTI: POVRATAK IMAGINACIJE 25. – 26. svibnja 2020.

 

FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE I HAY FESTIVAL 31. svibnja – 6. lipnja 2020.

 

DIVERSITY MIXER Lipanj 2020

 

JEDAN GRAD: JEDAN CILJ – Kup prijestolnica kulture i koncert navijačkih pjesama 15. – 21. lipnja 2020.

 

PORTO ETNO – FESTIVAL SVJETSKE GLAZBE I GASTRONOMIJE 3.-6. rujna 2020.

 

ROUM UP DAYS Rujan 2020.

 

PETI ANSAMBL 2.10.2020.