Rijeka, 24. listopada 2019.g.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

 

U RIMU SE PREDSTAVLJAJU RIJEKA I GALWAY – EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE 2020.

 

Na desetom izdanju Festivala diplomacije koji se odvija u Rimu, u četvrtak, 24. listopada, predstavljaju se Rijeka i Galway, gradovi koji će 2020. godine nositi titulu Europske prijestolnice kulture.

 

Nakon Pariza i Ljubljane, danas se u Rimu nastavlja niz međunarodnih predstavljanja riječkog EPK projekta. U Rimu se predstavlja kulturni program riječkog EPK projekta i Rijeka kao grad kulturnog turizma. Uz Rijeku, u Rimu se predstavlja i Galway, grad koji zajedno s Rijekom sljedeće godine nosi titulu Europske prijestolnice kulture.

 

U Rim su tim povodom otputovali gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel i direktorica Sektora partnerstva i komunikacija RIJEKE 2020, Irena Kregar Šegota. Pred stotinjak novinara, pripadnika diplomatskog zbora i zainteresirane publike oni predstavljaju program koji će se u Rijeci održati 2020 godine. U konferecijskom prostoru Spazio Europa, u zgradi u kojoj su smještena Predstavništva Europske komisije i Europskog parlamenta u Rimu, predstavnici Rijeke najavljuju više od 600 događanja u 2020. godini koja će se odvijati u suradnji s preko 250 kulturnih ustanova i organizacija iz 40 zemalja Europe i svijeta.

Kao dio predstavljanja, u Rimu se također prikazuju atraktivni promo filmovi “Port of Diversity” producentske kuće Filmerija koji Rijeku tematizira kao “luku različitosti” i mjesto susreta različitosti, te turistički film “I miss you” Balduči filma, koji je nedavno imao svoju premijeru u Rijeci.

U sklopu posjete Rimu, Irena Kregar Šegota na Sveučilištu Roma Tre pred polaznicima postdiplomskog studija turizma danas drži predavanje na temu turističkih potencijala Europske prijestolnice kulture te izgradnje kulturno-turističkog imidža grada.

 

U irskom dijelu predstavljanja EPK programa, nazočnima se obraćaju Chiara Popplewell iz Veleposlanstva Irske, te direktorica kulturnog programa Galway 2020, Marilyn Gaughan-Reddan.

 

Festival diplomacije u Rimu se održava od 2009. godine, a budući se tu nalazi ne samo 137 akreditiranih Veleposlanstva u Italiji, već i 78 pri Svetoj Stolici te 73 pri San Marinu, uz veliku međunarodnu zajednicu koja ovdje boravi, Rim se smatra centralnim mjestom diplomatskih odnosa. Ovogodišnje izdanje Festivala bavi se trima aktualnim temama: izazovima upravljanja, odnosom prema inovacijama, te održivim razvojem.

 

Suorganizatori predstavljanja Rijeke i Galwaya na Festivalu diplomacije u Rimu su Veleposlanstvo Hrvatske i Veleposlanstvo Irske, uz podršku Predstavništva Europske komisije u Rimu.