Rijeka, 22. listopada 2019.g.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

 

CJELODNEVNO PREDSTAVLJANJE RIJEKE – EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE U LJUBLJANI

 

U utorak, 22. listopada, u Ljubljani se održava predstavljanje grada Rijeke i kulturnog programa koji Rijeka priprema za narednu, 2020. godinu, kada će nositi titulu Europske prijestolnice kulture. Kao prvi hrvatski grad koji je osvojio ovu značajnu titulu, riječki EPK projekt počiva na sloganu “Luka različitosti” koji najbolje opisuje duh Rijeke kao otvorenog, tolerantnog i multikulturalnog grada.

 

Cjelodnevni bogati program kojim se Rijeka danas predstavlja u Ljubljani uključuje niz aktivnosti te se odvija na nekoliko gradskih lokacija u samom centru Ljubljane. Uz pozdravne govore Metke Bradetić, direktorice Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji te Petra Škarpe, direktora Turističke zajednice grada Rijeke započeo je jutarnji dio programa na Tromostovlju na Stritarjevoj ulici.

 

U glazbenom dijelu programa nastupaju riječka Klapa Nevera, kao i poznati rock glazbenik Boris Štok. Posjetiteljima će također biti prikazani atraktivni promo filmovi Turističke zajednice grada Rijeke kao i Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, a riječka plesna skupina K2K će uz EPK volontere održati flash mob plesni nastup.

KUD Lanterna će u svom nastupu kroz napjeve i plesove pokazati tradiciju riječkog kraja, a jedna od najpoznatijih riječkih tradicija – Riječki Karneval, danas će građanima Ljubljane biti predstavljena kroz mimohod karnevalskih grupa Siti i pijani, Draške maškare, te Grobničke dondolaše predvođene Meštrom, Kraljicom i Morčićima.

Prezentacija turističke i gastro ponude Rijeke, riječkog prstena i Kvarnera te izložba fotografija događanja i atrakcija Rijeke odvija se na Gallusovom nabrežju.

 

Popodnevni dio predstavljanja obilježit će prijem riječke delegacije kod gradonačelnika Ljubljane u Gradskoj vijećnici uz potpisivanje kulturnog sporazuma između ova dva grada, a tom prilikom u atriju Gradske vijećnice bit će izložena i Lungomare Art izložba koja informira posjetitelje o novoj kulturno turističkoj ruti na Kvarneru koju čine trajne skulpture europskih i svjetski poznatih umjetnika. Sve skulpture postavljaju se u 10 mjesta diljem Kvarnera, na taj način stvarajući novu kulturno-turističku rutu u sklopu programa Europske prijestolnice kulture. U prizemlju Gradske vijećnice bit će održana javna tribina jačanju suradnji LGBT zajednica.

 

Uz prezentaciju kulturnog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u Kinu Šiška, riječki boravak i predstavljanje u Ljubljani završava se nastupom benda Jonathan koji je ovo proljeće imao višetjednu uspješnu turneju po SAD-u. Koncert počinje u 21 sat te je besplatan za sve posjetitelje.