Rijeka, 27. studeni 2019.

NAJAVA DOGAĐANJA I POZIV ZA MEDIJE

 

EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE I VELEPOSLANSTVO KRALJEVINE DANSKE ORGANIZIRAJU PANEL NA TEMU RIJEKE I DANSKOG GRADA AARHUSA, LUČKIH GRADOVA PRIJESTOLNICA KULTURE

 

U četvrtak 28. studenog, u 17 sati, u RiHubu (Ivana Grohovca 1), u organizaciji Europske prijestolnice kulture i Veleposlanstva Kraljevine Danske u Hrvatskoj, održat će se panel rasprava pod nazivom Retox: Održivi dizajn lučkih gradova koja će u fokus staviti Rijeku i danski Aarhaus, lučke gradove prijestolnice kulture.

 

U panelu će sudjelovati gošća iz Danske Bente Lykke Sørensen, arhitektica iz Rijeke Gorana Stipeč Brlić i pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca.

Bente Lykke Sørensen načelnica je urbanog razvojnog planiranja te stanovanja u gradskoj općini Aarhusa, Europskoj prijestolnici kulture 2017. Kao glavna govornica na ovom Retoxu govorit će o razvoju modernog grada temeljenog na održivim prinicipima, pokazujući primjere dobre prakse iz Danske.

Gorana Stipeč Brlić je arhitektica s ljubljanskom diplomom i riječkom adresom, predsjednica Društva arhitekata Rijeka i voditeljica Sekcije mladih Društvo arhitekata Rijeka.

 

Panel će se održati na engleskom jeziku, a ulaz se ne neplaćuje.

 

Panel je i dio programa Retox koji u sklopu Europske prijestolnice kulture kroz razgovorni format obrađuje teme iz civilnih i zelenih dobrih praksi – društveno osjetljivih, inkluzivnih, progresivnih, inovativnih i praktičnih inicijativa i akcija. Kroz Retox razgovore u RiHubu građanima se nudi platforma za umrežavanje te usvajanje praktičnog i teorijskog znanja iz svijeta civilnog i zelenog angažmana, uz pažljivo birane mentore iz Hrvatske i inozemstva.

 

Europska prijestolnica kulture i Veleposlanstvo Kraljevine Danske u Hrvatskoj ovog tjedna organiziraju predavanje, izložbu i kulinarsku radionicu, događaje nastale kao rezultat suradnje danskog grada Aarhusa i Rijeke, bivše i buduće Europske prijestolnice kulture.