U utorak 25. veljače 2020.g. u 18.30 sati u Dnevnom boravku susjedstva Kostrena (Narodna Čitaonica, Sveta Lucija 14, Kostrena), jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, predstavit će se likovna udruga Veli pinel.

Umjetnici Helena Šalamon, Ivanka Zec, Slavko Strinić i Edi Gustin na svojim će štafelajima pred publikom slikati i stvarati umjetnička djela po istom predlošku – poneštrica.

Umjetnici će pritom davati odgovore na pitanja zainteresiranih, između ostalog i na ona kako se postavljaju izložbe te koje sve pripreme moraju proći kako bi slika uopće nastala.

Likovna udruga Veli pinel iz Kostrene broji više od 50 članova raznih uzrasta, profila i struke. Stručni voditelj udruge je Ivan Penzeš Nadalov, a u sklopu udruge djeluje i Mići pinel koji okuplja talentiranu djecu – mlade snage i ponos pinelaša, pod stručnim vodstvom Edija Gustina.

Među brojnim programima, pinelašima su ipak najdraži Likovna kolonija i Ex tempore, koji se dugi niz godina organizirao u uvali Žurkovo, a kasnije na Trgu sv. Barbare u Kostreni, uz staru školu, u kojoj je smješten i atelje udruge.

Ulaz je slobodan.

 

Dnevni boravak mjesto je susreta i druženja u svakom od 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, kojim se potiče stvaranje ugodne atmosfere u svakom pojedinom susjedstvu, u prostorima u kojima se i domaći i gosti osjećaju kao kod svoje kućeDnevni boravci 27 susjedstava smišljeni su kao svojevrsni nasljednici lokalnih čitaonica, knjižnica i domova kulture, koji su bili centri okupljanja i druženja, razmjene znanja te općenito kulturnog i umjetničkog života zajednice. Svaki od lokaliteta Dnevnih boravaka u svih 27 susjedstava ujedno je i središnje mjesto informiranja o samom susjedstvu, zajednici i mogućnostima uključivanja u rad, volontiranja i/ili sudjelovanja u aktivnostima programa susjedstava.

Programski pravac 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od 27 zemalja članica Europske unije, u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice. Time razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020. 27 susjedstava spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.