Zvona su spona festival susjedstva Matulji Europske prijestolnice kulture, koji inspiraciju crpi iz tradicijskih vrijednosti koje su utkane u svaku poru društvenog života ovog susjedstva, a u kojem sudjeluju dvadeset i dva mjesna odbora Općine Matulji, kulturne udruge Općine Matulji, 10 zvončarskih tradicijskih grupa s liste nematerijalne kulturne baštine svijeta i maškarane udruge s područja općine Matulji, nastavljen je avanturom otkrivanja Tradicijskih zvončarskih pusnih ophoda.

Tako su na Pusnu nedeju svoj kraj obišli Mučićevi zvončari, a posjetitelji su im se mogli pridružiti zahvaljujući modernim tehnologijama. Naime, u park ispred zgrade Općine Matulji postavljen je QR kod pomoću kojeg svi koji žele mogu krenuti u avanturu otkrivanja Tradicijskih zvončarskih pusnih ophoda, zajedno sa zvončarima. Tradicija potpomognuta multimedijalnim sadržajem omogućuje autentičan kulturni događaj kroz koji se može iskusiti gostoprimstvo domaćina i vidjeti zvončare u autentičnim okruženjima. Podsjećamo, mape pomoću kojih se dolazi do svih informacija o zvončarskim putovima, dostupne su i na internetskoj stranici Općine Matulji: http://matulji.hr/pocetna/zvoncarski-puti-qr-kod/

Sve se nastavlja u ponedjeljak od 9 do 18 sati pohodom Brežanskeh zvončari po Bregeh i pohodu Rukavačkeh zvončari po Kućeloven komune, a u utorak tj. na Pust, također od 9 do 18 sati, pohodom Rukavačkeh zvončari po Rukavce, Zvonejskeh zvončari po Zalukah i Zvonejsken komune, pohodom Munskeh zvončari po Žejanah, Maleh i Veleh Munah te pohodom Žejanskeh zvončari na Male i Vele Mune i po Žejanah.

Tradicijskim zvončarskim pusnim ophodima, pridružili su se i europski susjedi susjedstva Matulji Europske prijestolnice kulture, profesori i studenti Katedre alternativnog i lutkarskog teatra na DAMU – Akademiji izvedbenih umjetnosti u Pragu.

Na sljedećoj poveznici nalaze se fotografije koje možete koristiti: https://app.box.com/s/3cctwoux4ogslu1f3l2akohyzennvd44