Rijeka, 4. prosinca 2019. godine

NAJAVA DOGAĐANJA

Workshop(ologija): uradi-sam radionice zagrebačke Radione ponovno dolaze u Rijeku

Edukativni program radionica Workshop(ologija), zagrebačke organizacije Radiona.org, ponovno dolazi u Rijeku, a bavi se načinima korištenja različitih materijala i jednostavnih elektroničkih sklopova za stvaranje kreativnih uradi-sam rješenja. Besplatne radionice, namijenjene građanima svih uzrasta, održat će se u Omladinskom kulturnom centru Palach u četvrtak 5. prosinca od 17 do 21 sat, i u petak 6. prosinca 2019. od 11 do 15 sati u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. U slučaju povoljnih vremenskih uvjeta, dio radionica održat će se na otvorenom, u Kružnoj ulici.

Polaznici radionica istraživat će mogućnosti oblikovanja papira, optičkih iluzija i minimalističke elektronike te savladavati strah od otvaranja elektroničkih uređaja i zavirivanja u unutrašnjost mašine. Voditelji radionica su Deborah Hustić, Goran Mahovlić, Paula Bučar i Damir Prizmić. Workshop(ologija) se sastoji od četiri radionice, za sudjelovanje nije potrebno prethodno znanje ili prijava i svi se svojim dolaskom mogu slobodno priključiti jednoj ili više radionica.

Na radionici Eksplozivna knjiga, polaznici će izrađivati interaktivnu džepnu knjižicu koja može služiti kao bilježnica, čestitka ili blok za crtanje. Prilikom otvaranja, interaktivna kvadratna knjižica transformira se i „eksplodira“ u niz kvadratnih i trokutastih stranica prikladnih za zapisivanje, crtanje i lijepljenje poruka i fotografija. Polaznici radionice Elektronička bića izrađivati će neobične robotičke likove od elektronike, koji se kreću, crtaju, svijetle ili proizvode različite zvukove. Uz učenje osnova elektronike, cilj radionice je poticanje minimalističkog pristupa i ponovnog korištenja odbačenih komponenti u svrhu što manjeg stvaranja elektroničkog otpada. Radionica Analogni GIFovi naučit će polaznike izrađivati vlastite pokretne slike, analogne animirane GIF-ove i apstraktne optičke uratke, i upoznati ih s neobičnom optičkim kinetičkim medijem zvanim kinegram. Konačno, radionica Hardware Freedom zamišljena je kao otvoreni laboratorij elektronike, na koju će polaznici moći donijeti svoje elektroničke uređaje koje žele hakirati i transformirati ih u još luđe kreativne naprave: igračke, radio prijemnike, gramofone, monitore, klavijature, zvučnike, pojačala, kamere, igrače konzole, dijelove računala i sl. Uz stručno vodstvo i savjete, polaznicima će na raspolaganju biti sva potrebna oprema i dodatni materijali.

Nakon programa Prebrikana stvarnost – kodirana zakrpa, kada je u fokusu bio kolokvijalni izraz “prebrikati”, i modula Elektro furda – second hand minimalizam, koji se bavio otpadom (furda), zagrebačka Radiona ovog puta naglasak stavlja na pojam workshopologija, što je naziv za znanost osmišljenu u stručnim krugovima makera, hakera, umjetnika, dizajnera i elektroničara pri kompleksnom radu s odbačenim materijalima.

Više informacija o radionicama potražite na internetskim stranicama Drugog mora.