Sveučilišni Kampus na Trsatu u subotu je i službeno postao domom Vremenske kapsule 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, koja je s porukama za buduće naraštaje između zgrade Sveučilišnih Odjela i Učiteljskog fakulteta, tamo položena na idućih sto godina. Sadržaj kapsule otkrit će tako ‘neki novi klinci’ 24. travnja 2121.

Svako od susjedstava Europske prijestolnice kulture pohranilo je u kapsulu svoje ideje, želje, sjećanja, pitanja koja su osmislili s pažnjom i nadom da će na ovom prostoru i dalje biti života i da će njihova susjedstva i dalje biti sačuvana u svojoj autentičnosti.
Poruke ‘govore’ o generaciji koja je sada i ovdje, o 2020. godini, o svakom pojedinom susjedstvu, o životima pojedinaca te o ideji budućnosti kako ju vide iz sadašnje perspektive.

Na svečanosti predstavljanja lokaliteta Vremenske kapsule 27 susjedstava okupljenima se na početku obratila rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, koja je istaknula kako je Sveučilište bilo ponosan partner na projektu Europske prijestolnice kulture u mnogim programima, pa i kroz susjedstvo Kampus:
–  Mogu reći kako se pokrenula neka nova kreativna energija koja neće stati, radit ćemo i dalje na novim projektima i to je ono što mi se čini najvažnije. Kada gledam na programski pravac 27 susjedstava u cjelini čini mi se da je stvoren jedan novi krug prijateljstva, napravljene su brojne lijepe stvari, otvorile su se neke nove teme i mislim da se stvorila jedna lijepa mreža suradnje. EPK je omogućio da se nešto novo pokrene, to se i dogodilo i stoga vjerujem kako ova priča tu ne završava, već ide dalje, kazala je rektorica Prijić Samaržija te se zahvalila svima koji su sudjelovali u cijelom procesu: gradonačelniku, Gradu Rijeci, RIJECI 2020, Sveučilištu i timu Kampus na čelu s Rajkom Jurdana Šepić, koja se i sama kratko prisjetila svih realiziranih projekata, kroz rad na programu 27 susjedstava.
– U sklopu susjedstva Kampus realizirali smo 28 projekata – izdano je 5 knjiga, održano 7 radionica, 15 izložbi kao i brojni interaktivni programi sa zajednicom koji će se nastaviti i dalje, čim nam to prilike budu omogućavale. Godina je bila izazovna, ali pamtit ćemo lijepe trenutke koji nam ostaju kao inspiracija za daljnji rad, naglasila je Jurdana Šepić.

A da je programski pravac 27 susjedstava omogućio zajednicama da rade na planiranju i razvijanju projekata koje su oni sami smatrali važnima, naglasila je direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota:
Tim RIJEKE 2020 pomagao im je što u povezivanju s međunarodnim partnerima, što s umjetnicima s kojima su surađivali i time je izgrađena jedna europska mreža suradnje za koju vjerujem da će se nastaviti razvijati i dalje. Također vjerujem da smo stvorili jedan dobar model rada koji će se u budućnosti replicirati kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Žao mi je što danas s nama, zbog epidemioloških mjera, ne mogu biti prisutni članovi timova svih naših susjedstava, ali se nadam da će oni u svojim zajednicama nastaviti s razvijanjem kulture i raznih projekata, rekla je Kregar Šegota i dodala kako je svima uključenima rad na EPK projektu pokazao koliko mogućnost prilagodbe imamo, budući da se projekt odvijao u nemogućim uvjetima. Unatoč tome, podsjetila je, tijekom 2020. i 2021. godine u sklopu EPK održano je više od 450 događanja. Za travanj kao završni mjesec pripremljeno je 50-ak događanja, no nažalost, zbog teške epidemiološke situacije u Primorsko-goranskoj županiji neki nisu mogli biti realizirani, no većina programa publici će ipak biti dostupna, što uživo, popuštanjem mjera, što u online izdanju. 

U ime Primorsko-goranske županije na svečanosti je bila i Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka:
– Kao jedan od najvažnijih momenata ovog programskog pravca bih istaknula da su se kroz njega možda najviše razvijali međuljudski odnosi i suradnja, a istovremeno se isticala i posebnost i različitost kulturne i prirodne baštine naše županije koju smo podijelili ne samo međusobno već i sa europskim zemljama partnerima. Jednom kada se kapsula otvori, nadam se da će oni koji tome budu svjedočili iščitati upravo takve poruke koje šaljemo u budućnosti, poruke koje govore o važnosti zajedništva i suradnje, o tome kako različitost trebamo koristiti za bolji suživot, a vjerujem i kako će svi oni koji su radili na programima u sklopu ovog programskog pravca tako nastaviti i od sada na nadalje, reklaje Radić Štivić.

Završnu je riječ dao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel:
– Jednom kada se ova kapsula iskopa vjerujem da će njezine poruke svjedočiti o kreativnosti, otvorenosti, zajedništvu, toleranciji i multikulturalnosti, svemu onome što predstavlja bezvremenske europske vrijednosti za koje vjerujem da će takve ostati i u budućnosti, a pogotovo u našoj luci različitosti. Od svih programskih pravaca u sklopu EPK, 27 susjedstava ima najizraženiju europsku komponentu. Nažalost, zbog pandemije nisu se stvari razvijale onako kako je bilo zamišljeno, naši europski susjedi nisu mogli doći, ali vjerujem da sve ono što se izgradilo, sva suradnja i kreativnost koja ih povezuje da će se nastaviti razvijati i u budućnosti. Svi oni koji su sudjelovali u stvaranju programa Europske prijestolnice kulture, moram vam reći kako ste uspjeli zahvaljujući samo jednoj ideji koji ste cijelo vrijeme imali pred sobom, a to je zajedništvo, zaključio je gradonačelnik Obersnel.

27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, podsjetimo, čine Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Sveučilišni Kampus, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.
Sva susjedstva realizirala su svoje programe, uspostavila nova europska prijateljstva i nadalje nastavljaju razvijati inicijative nastale u sklopu programskog pravca 27 susjedstava, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Suradnici u pripremi lokacije Vremenske kapsule 27 susjedstava bili su su Đemil Husić i tvrtka O.T.K d.o.o., Sveučilište u Rijeci i Čistoća d.o.o.