U Čavlima, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, ove se nedjelje 9. veljače 2020.g. od 12 sati održava prvi u nizu Festivala susjedstava. Riječ je o Zvončarskoj simfoniji, koja ujedno i otvara Festivale susjedstava što se tijekom 2020. godine održavaju diljem Primorsko-goranske županije.

Zvončarska simfonija

Predvođena Karlovačkim bubnjarima, glasna će i impresivna povorka od 500-tinjak europskih i hrvatskih zvončara u 12 sati krenuti od OŠ Čavle do Trga hrvatskih branitelja.
Na čelu povorke zvončara bit će njemački partneri susjedstva Čavle, zvončarske grupe Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada iz Njemačke, a na začelju domaćini, Grobnički dondolaši.

Ostali sudionici povorke su: Bušari iz Mađarske, bugarski Survakari te Griški krabunosi, Didi s Kamešnice, Kukuljanski zvončari, Crnoluški pesniki, Ćićski zgončari, Zametski zvončari, Žejanski zvončari i udruga Črna sraka iz Hrvatske. Njima će se kao predstavnici Riječkog karnevala pridružiti i Meštar Toni te ovogodišnja kraljica Dora Pilepić.

Po dolasku ove povorke na Trg hrvatskih branitelja u 16 sati, bit će izvedena jedinstvena Zvončarska simfonija pod dirigentskom palicom riječkog jazz glazbenika, gitarista, multiinstrumentalista, aranžera i kompozitora Zorana Majstorovića, samih zvončara te Karlovačkih bubnjara.

Raspored programa Zvončarske simfonije u nedjelju, 9. veljače 2020.g.:

10.45 satidolazak zvončara na parkiralište ispred OŠ Čavle (Čavja 47, Čavle)

11.00 satiprijem vođa grupa u Domu kulture Čavle

12.00 satiZvončarska smotra – povorka zvončara (parkiralište OŠ Čavle – ulica Čavja – Trg hrvatskih branitelja)

16.00 satiZvončarska simfonija – završnica (Trg hrvatskih branitelja, Čavle)

 

Protokolarno otvorenje Festivala susjedstava

Istovremeno s početkom povorke, na glavnoj će pozornici (na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima, u 12 sati) biti svečano otvoreni i Festivali susjedstava Europske prijestolnice kulture, koji će tijekom 2020. godine, u svakom od 27 susjedstava, predstaviti raznovrstan kulturni i umjetnički program.

Protokol otvorenja Festivala susjedstava na Trgu hrvatskih branitelja u Čavlima, u nedjelju 9. veljače 2020.g.:

12:00 Plesni centar Sirius plesna točka
12:04 Obraćanje Ivane Cvitan Polić, načelnice Općine Čavle
12:05 Obraćanje Thomasa Schiedricha, predsjednika zvončarske grupe Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein iz Immenstada iz Njemačke (uz prijevod)
12:09 Obraćanje Emine Višnić, direktorice RIJEKE 2020
12:13 Obraćanje Vojka Obersnela, gradonačelnika Grada Rijeke
12:17 Obraćanje Zlatka Komadine, župana Primorsko-goranske županije
12:21 Meštar Riječkog karnevala Toni, predsjednik grobničkih dondolaša Alen Haramija i predsjednik Vorstandschaft des Klausen i Bärbele Verein Thomas Schiedrich otvaraju Festivale susjedstava.

 

Press centar – susjedstvo Čavle

Press centar za vrijeme manifestacije Zvončarska simfonija, u nedjelju 9. veljače 2020.g. u Čavlima nalazit će se na adresi Čavja 17 (kod Doma Kulture, ulaz kod Pošte, do Erste banke) na 1. katu (na ulazu će biti natpis Press centar 1. kat).

Za vrijeme povorke zvončara za novinare, snimatelje i fotoreportere je predviđena pozicija na balkonima iznad Erste banke (dakle, kod Press centra).

Osoba zadužena za koordinaciju novinara u susjedstvu Čavle je Petra Šuljić (091/1320-383; petra.suljic@cavle.hr).

 

Parkiralište za novinare, snimatelje, fotoreportere

Za predstavnike medija osigurano je do 10 parkirnih mjesta kod zgrade Općine Čavle, s tim da se do parkirališta može doći do 10:30h, jer se nakon toga cesta od Benzinske crpke INA Čavle do Dječjeg vrtića Čavlić zatvara. S parkirališta će se moći izići u poslijepodnevnim satima, nakon završetka manifestacije (oko 17 sati).

Mole se predstavnici medija, da se zbog preciznijih dogovora oko parkirališnih mjesta, direktno jave Petri Šuljić, na gore navedeni broj mobitela.

Parking za posjetitelje nalazi se kod groblja Cernik i ispod mosta Cernik.