Jelenje je tamo gdje nastaje bura i tamo gdje izvire Rječina. Kako se živi u najvećem i najznačajnijem vodozaštitnom području Primorsko-goranske županije?

Programom Dan kada je pukla brana susjedstvo Jelenje poziva na promišljanje o temi gospodarenja vodom. Aktivnosti započinju ekološkom akcijom čišćenja korita Rječine i nastavljaju se izložbama umjetnika koji su u proteklom razdoblju boravili u programu umjetničkih rezidencija Vitamin D i bili inspirirani vizurama Grobničkih Alpi i kanjonom Rječine. U Jelenju su boravili i svojim radovima predstavljaju  se: Marc Rader (DE), Jasenka Bulj (HR) i Lala Rašćić (HR/BIH).

Za izložbe se koriste prostori nekadašnjih čitaonica u kojima danas djeluju različite udruge. Uz umjetnički program, temi se priključuju i znanstvenici Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, s profesorom Ladom Kranjčevićem (HR) koji će simulacijom pucanja brane demonstrirati scenarij prirodne katastrofe poplavljivanja delte Rječine. Temi se pridružuju i grčki partneri Global Water Partnership Mediterranean sa sjedištem u Ateni, koji svoje znanje crpe iz zajednice i tradicijskih načina prikupljanja kišnice, a predstavljaju se projektom NCWR – Rainwater Harvesting.