Susjedstvo Drenova uvijek novim sadržajima okuplja kulturnjake i znatiželjnike te istodobno djeluje kao lokalni coworking prostor, mjesto boravka, razmjene ideja i eksperimenata.

Program Granična četvrt ideja je iskorištavanja onih potencijala u naselju koji mogu postati zamašnjakom razvoja sadržaja usmjerenog kvalitetnom provođenju slobodnog vremena. Program slijedi ideju razmjene znanja i ideja i razdijeljen je na tri dana.

Dan kulture kojim se predstavlja drenovska mikrokulturna atmosfera uz otvorenje izložbe o položaju žena Hrvatskoj i Belgiji koje drenovski tim ostvaruje u suradnji s europskim susjedstvom, partnerima iz Monsa i prve svjetske arhive znanja instituta Mundeanum.

Dan prirode cjelodnevni je boravak u prirodi i upoznavanje drenovskih šetnica šume drena usmjeravajući pažnju na dren i njegove super-moći o kojima će govoriti znanstvenici uz neizbježno kušanje slastica i delicija. Digitalni dan demonstracija je naprednih tehnologija, umjetne inteligencije, ČAI projekta, digitalnih asistenata i tumačenje uloge robota u muzejima.

Svakog će se dana uz tematske razgovore s eminentnim stručnjacima ući u dublje razine svih najavljenih sadržaja. Posebna pažnja bit će posvećena programima za najmlađe i prostor koji će ih kroz igru u digitalnom uvesti u nove sadržaje posvećene čakavskom jeziku.

O PROGRAMU „GRANIČNI KVART“
Granična četvrt mjesto je rada i stvaranja, platforma razmjene i susreta, stvaranja i okupljanja zajednice developera, kreativaca, inovatora i poduzetnika u kojem se promiču inovacije, razmjenjuje suradnja i stvaraju ideje za budućnost.

Udruga “Bez granica” projektom razvoja društveno kulturnog i inovacijskog centra – HUB  Drenova radi na iskorištavanju onih potencijala u naselju koja mogu postati zamašnjak razvoja sadržaja usmjerenog  kvalitetnom provođenju slobodnog vremena.

U sklopu razvoja projekta kulturnog HUB-a Drenove uvršteni su različiti programi i inicijative koje nastaju u suradnji s udrugom Dren (primarno u kontekstu pozicioniranja i promocije drena kao autohtone superbiljke i u prostorima Zavičajnog muzeja Drenove, stalnog muzejskog postava o granicama Muzeja grada Rijeke.

HUB Drenova laboratorij je za istraživanje novih tehnologija i autohtonih eko-sustava, koji bi nakon faze osmišljavanja postao tehnologijom obilježen interaktivan prostor koji čuva i prezentira baštinu, ali paralelno obavlja i funkcije lokalnog malog FabLab-a, coworking prostora, mjesta boravka i razmjene ideja i eksperimenata.

Ponuđene ideje klasterirane su prema mogućim scenarijima razvoja i u svojoj konačnici podrazumijevaju stvaranje novog prostora za zajednicu koja se širi, ne samo prema susjedstvu Drenovi i gradu Rijeci, već stvara prostor za potencijalne europske suradnje u više smjerova.

O SUSJEDSTVU DRENOVA
Drenova u kontekstu Rijeka 2020 i programskog pravca 27 susjedstava predstavlja jedinstvenu situaciju što zbog svog rubnog položaja gradskog naselja u kojem obitava 8350 stanovnika grada Rijeke, što zbog specifične mikro klimatske situacije uzdignute na 350 metara nadmorske visine, a što zbog jedinog predloženog programa koji u sebi sadržava napredne tehnologije, interaktivnost i multimediju u kombinaciji s poviješću, prirodom i kulturom.

Na Drenovi je stvorena  jezgra građana koji svojim dugogodišnjim volonterskim radom pronalaze načine oplemenjivanja prostora susjedstva Drenova. Potencijali Drenove i kreativni razvoj njenih stanovnika leži u činjenici da Drenova ima zanimljivu i dramatičnu povijest koja se reflektira kroz traume podijeljenog naselja između dva rata, ekološki osviještenu zajednicu i brojnim volonterima koji sudjeluju u akcijama čišćenja okoliša ili u obnavljanju autohtonih biljaka u prvom redu drena, sjajne prirodne resurse kao najzelenije riječko naselje prozvano “zelenim plućima grada” s Velim vrhom, Lubanjem, drenovskom rivijerom na jezeru Valići, i kanjonom Rječine.  Važni su i brojni kreativni pojedinci – drenovski umjetnici, slikari, glazbenici, pjevači, pisci te novinari, kroničari i fotoreporteri kao pokretači brojnih projekata.

U sferi kulture, tek je nekoliko razloga koji stanovnike ostalih dijelova Rijeke motiviraju na posjet Drenovi – manifestacije EkoCvetko, Dani Drenove te različiti programi i sam po sebi Zavičajni muzej Drenova kao in situ ekstenzija Muzeja grada Rijeke.

Upućeniji znaju da Drenova može pružiti iznenađujuće lijepa mjesta i otkriti zanimljive priče, a spojiti će i ime Drenova s činjenicom da je dobila ime po šumskoj voćki drena, no na turističkim informativnim punktovima zasigurno se neće dobiti uputa o šetnicama koje isprepliću Drenovu. Iz navedenog proizlazi da je Drenova poznata ponajviše onima koji stanuju u njoj.

Zato je iznimno važan rad udruga Bez granica i Dren koji su zajednički pristupili programu Rijeka 2020 kao susjedstvo Drenova, a svi članovi ujedno su i stanovnici Drenove, njihove profesije, znanje, različiti interesi i kultura življenja za posljedicu imaju i kvalitetni program u sklopu Rijeka 2020 projekta.

O NOSITELJIMA INICIJATIVE
Udruga Bez granica – Od svog osnutaka „Bez granica“ je, samostalno ili u partnerstvu s drugim organizacijama i ustanovama, provela niz aktivnosti i projekta, a njezin utjecaj na razvoj lokalne zajednice intenzivira se od 2015. godine kada u suradnji s Gradom Rijekom i Muzejom grada Rijeke pokreće program „Zavičajni muzej Drenove“ u zgradi i dvorištu u vlasništvu Grada Rijeke u naselju Drenova.

U 2017. „Bez granica“ dobiva i javno priznanje za svoj doprinos razvoju lokalne zajednice. Te je godine predsjednik udruge Damir Medved proglašen „Volonterom godine“ od strane Regionalnog volonterskog centra Udruge za razvoj civilnog društva SMART koji u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom dodjeljuje tu nagradu u okviru obilježavanja Međunarodnog dana volontera 5.12. Iste godine „Bez granica“ dobiva i priznanje za najinovativniju ideju u okviru poziva za društvene inovacije i ideje u području razvoja civilnog društva Udruge za razvoj civilnog društva SMART za projekt “Stvaram u kvartu! Mikrolokalno čvorište za istraživanje i stvaralaštvo“.

Uz navedene i opisane aktivnosti i suradnje, „Bez granica“ kontinuirano surađuje i s Vijećem Mjesnog odbora Drenova, posebno kroz doprinos izradi lokalnog glasila „Drenovski list“. Članovi udruge redovno objavljuju tekstove i fotografije u tom listu, a urednik je Christian Grailach, član „Bez granica“ koji je, kao i Damir Medved, ponio titulu „Volontera godine“ u 2013. godini za svoj doprinos razvoju lokalne zajednice.

Sudjelovanje „Bez granica“ u programu „27 susjedstava“ pružilo je priliku članovima udruge graditi nova partnerstva i suradnje sa sličnim organizacijama i inicijativama u drugim lokalnim zajednicama (članovi „Bez granica“ posjetili su „susjedstva“ Cres, Lovran, Praputnjak, Kuti, Lipa, Crikvenica, Kostrena, Kastav, Kampus, Fužine – Lič, Gomirje, Vrbnik i Opatija), ali je i omogućilo i sudjelovanje članova udruge u cijelom nizu obrazovnih programa organiziranih u okviru projekta „Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“.

Udruga Dren – Udruga za očuvanje i promicanje drenjule DREN Rijeka osnovana je 16.11.2011. a cilj „Drena“ je promocija i poticanje znanja o drenjuli, njezinim nutritivnim i zdravstvenim koristima i kvalitetama, očuvanje drenovskog ekosustava, obnova drenovskog arboretuma, ekološki odgoj te izobrazbe mladeži naselja Drenove i Grada Rijeke.

„Dren“ je organizacija koja provedbu svojih aktivnosti i projekata u lokalnoj zajednici temelji na mobiliziranju i povezivanju postojećih resursa u riječkom naselju Drenova, a najviše na uključivanju i doprinosu velikog broja volonterki i volontera.

Za takav pristup u radu i angažman te rezultate postignute u zajednici, predsjednici „Drena“, Vesni Lukanović, uručena je u 2013. godini nagrada „Volonter godine“ u okviru obilježavanja Međunarodnog dana volontera (5.12.). Nagradu dodjeljuje Regionalni volonterski centar Udruge SMART, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom.  Uz navedeno, „Dren“, projekti koje provodi u lokalnoj zajednici te postignuti rezultati često se ističu kao primjer dobre prakse postizanja pozitivnih društvenih promjena te mobiliziranja i okupljanja članova lokalne zajednice, primjerice u tekstu posvećenom projektima udruga „Dren“ i „Bez granica“ provedenim u okviru „Riječkog programa lokalnog partnerstva“ pod nazivom „Drenova, naselje koje gradi zajednica“, u intervjuu u kojem Igor Bajok, trener i konzultant iz Udruge za razvoj civilnog društva SMART govori o nastanku i razvoju „Riječkog programa lokalnog partnerstva“ i suradnji SMART-a i Grada Rijeka na provedbi tog programa ili u feljtonu Novog lista „Biramo riječki najkvart: Drenova – zelena pluća grada“.

Tijekom 2016. i 2017. godine sve više jača suradnja „Drena“ i „Bez granica“, posebno na uređenju zgrade i dvorišta „Zavičajnog muzeja Drenova“ te organiziranju i provedbi različitih aktivnosti i programa u tom prostoru, ali i na organizaciji prvih „Dana Drenjule“ u 2017. godini i foto natječaja „Pol ure nad Rekun“ na temu Drena s pratećom izložbom u „Zavičajnom muzeju Drenova“. U tom periodu jača i suradnja „Drena“ s Odjelom za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci radi provedbe znanstvenih istraživanja o drenu s Fakultetom za hotelski i turistički menadžment iz Opatije u okviru  projekta “Food Biz”, a uspostavljena je i međunarodna suradnja s uzgajivačima i prerađivačima drena iz Austrije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

O EUROPSKOM SUSJEDSTVU
Mons, Belgija – Mundaneum je mjesto od kuda potječe prva ideja prikupljanja znanja cijelog čovječanstva pokrenuta početkom 20. stoljeća (Otlet, La Fontain). Bilo je to mjesto debata na kojem se zagovarao znanje, mir, građansko društvo, demokracija kao konstantni dijalog između povijesti i perspektive. Svaka od izložbi europskog partnera prati tematske aktivnosti uključujući konferencije ili kolegije, kao i pedagoške i edukativne aktivnosti.

Za Mons, grad s manje od 100 000 stanovnika na jugu Belgije gdje se govori francuski jezik, EPK 2015. bila je prilika da se na kartu Europe postavi kao središte kreativnosti, kulture i drugačijeg promišljanja održivog razvoja, koji više nije baziran na tradicionalnim industrijama.

Iznimno bogata belgijska regija i iznosom jedan od najvećih budžeta ECoC gradova Mons je svoj ulog argumentirao rezultatima:

  • Gotovo 2,2 milijuna posjetitelja s prodanih 587 000 ulaznica
  • Organizirane turističke posjete povećale su se za 470%, a broj razgledavanja grada s vodičem za 2500% !
  • 390 zakazanih aktivnosti u kojima je sudjelovalo 6.700 umjetnika, uključujući 1.200 iz regije Hainaut
  • 000 Twitter spominje dosezanje preko 127 milijuna korisnika

Takvo pozitivno iskustvo je lokalnim vlastima potvrdilo da kultura može potaknuti gospodarski razvoj. Riječima Elia Di Rupa, gradonačelnika Monsa i bivšeg belgijskog premijera: “Danas je kultura proširila svoj opseg aktivnosti. Prožima cijelo društvo, i otvara brojna radna mjesta”. Proračun od 5,5 milijuna eura dodijeljen je Zakladi Mons 2025 za ulaganje u kulturno gospodarstvo u godinama koje dolaze.

Tijekom 2019. i 2020. godine europski partneri i susjedstvo Drenova ostvarilo je suradnju izložbom Obrisi stvari koji dolaze – upoznavanje sa Mundaneumom i priča o Paulu Otletu i Henri La Fontaineu, održanom 14. studenog 2019. godine, te izložbom Damnatio Memoriae, kroz koju se problematiziralo pitanje brisanja kolektivne svijesti i reinterpretacije povjesnih zbivanja održane 28. lipnja 2020. godine.

U 2020. godini suradnja se zaključuje kroz program kojim se problematiziraju teme i pitanja nejednakosti koje današnje društvo postavlja pred žene u profesionalnom i privatnom okruženju izložbom Žene bez granica.

Poveznice:
Izložba Mondaneum:  https://bezgranica.hr/category/mundaneum/
Izložba Damnatio Memoriae: https://damnatiomemoriae.bezgranica.hr/
Izložba Žene bez granica: http://zene.bezgranica.hr.
Women in Belgian History: https://artsandculture.google.com/exhibit/women-in-belgian-history/QQ8AfJxE;
Norbert Ghisoland: https://artsandculture.google.com/exhibit/norbert-ghisoland/QQ8lx-01