Susjedstvo Drenova uvijek novim sadržajima okuplja kulturnjake i znatiželjnike te istodobno djeluje kao lokalni coworking prostor, mjesto boravka, razmjene ideja i eksperimenata.

Program Granična četvrt ideja je iskorištavanja onih potencijala u naselju koji mogu postati zamašnjakom razvoja sadržaja usmjerenog kvalitetnom provođenju slobodnog vremena. Program slijedi ideju razmjene znanja i ideja i razdijeljen je na tri dana.

Dan kulture kojim se predstavlja drenovska mikrokulturna atmosfera uz otvorenje izložbe o položaju žena Hrvatskoj i Belgiji koje drenovski tim ostvaruje u suradnji s europskim susjedstvom, partnerima iz Monsa i prve svjetske arhive znanja instituta Mundeanum.

Dan prirode cjelodnevni je boravak u prirodi i upoznavanje drenovskih šetnica šume drena usmjeravajući pažnju na dren i njegove super-moći o kojima će govoriti znanstvenici uz neizbježno kušanje slastica i delicija. Digitalni dan demonstracija je naprednih tehnologija, umjetne inteligencije, ČAI projekta, digitalnih asistenata i tumačenje uloge robota u muzejima.

Svakog će se dana uz tematske razgovore s eminentnim stručnjacima ući u dublje razine svih najavljenih sadržaja. Posebna pažnja bit će posvećena programima za najmlađe i prostor koji će ih kroz igru u digitalnom uvesti u nove sadržaje posvećene čakavskom jeziku.

PROGRAM:
DAN KULTURE
Petak, 09. listopad 2020.
Vrijeme: Od 18:00 do 22:00 sata
Lokacija:  Zavičajni muzej Drenova, HUB Drenova, Drenovski put 138 a, 51000 Rijeka
Voditeljica programa: Vesna Lukanović
Dan kulture ili drenovska mikrokulturna atmosfera uz otvorenje izložbe i zborsko pjevanje, promocija je drenovskih umjetnika i predstavljanje europskog susjedstva belgijskoga grada Monsa i svjetske arhive znanja instituta Mundaneum.

18:00 – 18:20 sati – Svečano otvorenje – Protokol i preuzimanje vremenske kapsule od susjedstva Fužine – program otvaraju nositelji inicijative Udruga Bez granica i Dren, predstavnici PGŽ-a, Grada Rijeke i Rijeka 2020.
18:20 – 18:30 sati – Nastup MPZ Drenova – prigodni program i kratka retrospektiva
18:30 – 19:00 sati – „Manjina, a većina“, izložba – uvodno predavanje: prof. dr.sc. Snježana Prijić-Samardžija, rektorica UNIRI
19:00 – 19:30 sati – 100 godina feminizma u Belgiji – predstavljanje europskog susjedstva Mons i instituta Mundaneum, direktno uključivanje putem videokonferencije – uvodno predavanje Stephanie Manfroid, Mundaneum
19:30 – 20:00 sati – Žene bez granica – predstavljanje web stranica – Davorka Medved i projekcija dokumentarnog filma „Manjina, a većina“  u produkciji udruge Bez granica
20:00 sati – Druženje se nastavlja uz domjenak s prigodnim programom

DAN PRIRODE
Subota, 10. listopad 2020.
Vrijeme: Od 14:00 sati do 20:00 sati
Lokacija:  Zavičajni muzej Drenova, HUB Drenova, Drenovski put 138 a, 51000 Rijeka, šira okolica muzeja za demonstraciju aplikacija
Dan prirode cjelodnevni je boravak u prirodi posvećen super-moćima biljke dren, pripravljanje i kušanje različitih receptura uz znanstvena predavanja o Drenu kao super biljci.

14:00 – 14:30 sati – Dren bez granica – web stranice / http://dren.bezgranica.hr, digitalni katastar Dren v2.0 i mobilna aplikacija INaturalist „Nađi dren!“, prezentacija i demonstracija, voditelj Damir Medved
14:30 – 16:00 sati – Drenovske šetnice i obilazak lokacija drena uz pomoć INaturalist aplikacije, pod vodstvom Boštjana Surine, botaničar, Prirodoslovni muzej Rijeka

Dnevni boravak susjedstva Drenova
16:30 – 17:00 sati – Dren: drevni lijek, nova istraživanja, brošura, Udruga Dren, Sveučilište u Rijeci, Odjel za biotehnologiju i Fakultet zdravstvenih studija
17:00 – 18:00 sati – Dren superbiljka – predavanja

  • sc. Željka Peršurić – Sveučilište u Rijeci, Odjel za biotehnologiju, članica projektnog tima “U potrazi za super voćem našeg kraja”
  • prof.dr.sc. Boštjan Surina, Prirodoslovni muzje Rijeka, botaničar, prezentacija “Bioraznolikost liburnijskog krša”

18:00 – 18:30 sati – Uslikaj dren! Foto natjecanje za naj-fotografiju drena
18:30 sati – druženje se nastavlja uz specijalitete od drena i čajem od lišća drena

DIGITALNI DAN
Nedjelja, 11. listopad 2020.
Vrijeme: od 16:00 sati do 22:00 sati
Lokacija: Zavičajni muzej Drenova, HUB Drenova, Drenovski put 138 a, 51000 Rijeka
Voditelj programa: Damir Medved
Digitalni dan demonstracija je naprednih tehnologija, umjetne inteligencije, ČAI projekta, digitalnih asistenata i tumačenje uloge robota u muzejima.

Dnevni boravak susjedstva Drenova
14:00 – 15:00 sati – Umjetna inteligencija može biti i zabavna – pametne igraonice za klince   /program namjenjen djeci
16:00 – 17:00 sati – Digitalni muzej – roboti i umjetna inteligencija u muzejima, ili kako pronaći iglu u plastu sijena na primjeru digitalne arhive Zavičajnog muzeja Drenova. Program se odvija u suradnji s UNIPU – Znanstveno tehnološki institut Visio
17:00 – 18:00 sati – Man vs. Machine – umjetnik ili umjetna inteligencija?!  Sučeljavanje umjetnika i umjetne inteligencije – drenovski umjetnik Antun Ožbolt vs. ČAI – kreiranje slika u realnom vremenu
18:00 – 19:00 sati – ČAI čakavska umjetna inteligencija /http://cai.bezgranica.hr – kako je nastala i kako funkcionira, demonstracije i interakcija s posjetiteljima. Program se odvija u suradnji s UNIRI – Cultural Complexity Lab.
19:00 – 20:00 sati – Okrugli stol „Od razgovora s umjetnom inteligencijm do transhumanizma“, Zoom konferencija, moderator Damir Medved
20:00 sati – druženje se nastavlja uz domjenak i DJ Antuna Ožbolta.

O PROGRAMU „GRANIČNI KVART“
Granična četvrt mjesto je rada i stvaranja, platforma razmjene i susreta, stvaranja i okupljanja zajednice developera, kreativaca, inovatora i poduzetnika u kojem se promiču inovacije, razmjenjuje suradnja i stvaraju ideje za budućnost.

Udruga “Bez granica” projektom razvoja društveno kulturnog i inovacijskog centra – HUB  Drenova radi na iskorištavanju onih potencijala u naselju koja mogu postati zamašnjak razvoja sadržaja usmjerenog  kvalitetnom provođenju slobodnog vremena.

U sklopu razvoja projekta kulturnog HUB-a Drenove uvršteni su različiti programi i inicijative koje nastaju u suradnji s udrugom Dren (primarno u kontekstu pozicioniranja i promocije drena kao autohtone superbiljke i u prostorima Zavičajnog muzeja Drenove, stalnog muzejskog postava o granicama Muzeja grada Rijeke.

HUB Drenova laboratorij je za istraživanje novih tehnologija i autohtonih eko-sustava, koji bi nakon faze osmišljavanja postao tehnologijom obilježen interaktivan prostor koji čuva i prezentira baštinu, ali paralelno obavlja i funkcije lokalnog malog FabLab-a, coworking prostora, mjesta boravka i razmjene ideja i eksperimenata.

Ponuđene ideje klasterirane su prema mogućim scenarijima razvoja i u svojoj konačnici podrazumijevaju stvaranje novog prostora za zajednicu koja se širi, ne samo prema susjedstvu Drenovi i gradu Rijeci, već stvara prostor za potencijalne europske suradnje u više smjerova.

O EUROPSKOM SUSJEDSTVU
Mons, Belgija – Mundaneum je mjesto od kuda potječe prva ideja prikupljanja znanja cijelog čovječanstva pokrenuta početkom 20. stoljeća (Otlet, La Fontain). Bilo je to mjesto debata na kojem se zagovarao znanje, mir, građansko društvo, demokracija kao konstantni dijalog između povijesti i perspektive. Svaka od izložbi europskog partnera prati tematske aktivnosti uključujući konferencije ili kolegije, kao i pedagoške i edukativne aktivnosti.

Za Mons, grad s manje od 100 000 stanovnika na jugu Belgije gdje se govori francuski jezik, EPK 2015. bila je prilika da se na kartu Europe postavi kao središte kreativnosti, kulture i drugačijeg promišljanja održivog razvoja, koji više nije baziran na tradicionalnim industrijama.

Iznimno bogata belgijska regija i iznosom jedan od najvećih budžeta ECoC gradova Mons je svoj ulog argumentirao rezultatima:

  • Gotovo 2,2 milijuna posjetitelja s prodanih 587 000 ulaznica
  • Organizirane turističke posjete povećale su se za 470%, a broj razgledavanja grada s vodičem za 2500% !
  • 390 zakazanih aktivnosti u kojima je sudjelovalo 6.700 umjetnika, uključujući 1.200 iz regije Hainaut
  • 000 Twitter spominje dosezanje preko 127 milijuna korisnika

Takvo pozitivno iskustvo je lokalnim vlastima potvrdilo da kultura može potaknuti gospodarski razvoj. Riječima Elia Di Rupa, gradonačelnika Monsa i bivšeg belgijskog premijera: “Danas je kultura proširila svoj opseg aktivnosti. Prožima cijelo društvo, i otvara brojna radna mjesta”. Proračun od 5,5 milijuna eura dodijeljen je Zakladi Mons 2025 za ulaganje u kulturno gospodarstvo u godinama koje dolaze.

Tijekom 2019. i 2020. godine europski partneri i susjedstvo Drenova ostvarilo je suradnju izložbom Obrisi stvari koji dolaze – upoznavanje sa Mundaneumom i priča o Paulu Otletu i Henri La Fontaineu, održanom 14. studenog 2019. godine, te izložbom Damnatio Memoriae, kroz koju se problematiziralo pitanje brisanja kolektivne svijesti i reinterpretacije povjesnih zbivanja održane 28. lipnja 2020. godine.

U 2020. godini suradnja se zaključuje kroz program kojim se problematiziraju teme i pitanja nejednakosti koje današnje društvo postavlja pred žene u profesionalnom i privatnom okruženju izložbom Žene bez granica.