Jedinstvena i neponovljiva priča ispričana je na temelju sjećanja kostrenskih pomoraca i njihovih obitelji, ali i osvrtom na tranzicijske trenutke, imovinska pitanja i stvaranje Kuće pomoraca.

Kostrenska mikropovijest utkana u svakodnevicu i kulturu življenja bilježi se audiodokumentarnim kolažom Brod Kostrena u luci Santo Domingo u režiji Ljubice Letinić (HR) i izvedbi stanovnika Kostrene. Audiokolaži su sastavljeni od bezbroj priča o kostrenskim toponimima, ljudima, pomorskoj ili, nasuprot tome, ženskoj povijesti, dijalektalnim specifičnostima, izgradnji brodova, čitaonici iz 1876., doprinosu žena Kostrene NOB-u. Kolaži priča zajedno s predmetima iz privatnih obiteljskih zbirki objedinjeni su izložbom Zapisi života.

Trodnevno eksperimentalno radijsko emitiranje svojevrsna je instalacija radiostanice i emisija živog programa, koju stvaraju sami mještani i koja nastaje pred publikom kao simboličan čin plovidbe onim valovima kojima Kostrena duguje mnoga svoja sjećanja na najdirljivije daleke susrete.

Općina Kostrena otvara i prostor dijaloga konferencijom o imovini u državnom vlasništvu i primjeru studije slučaja i statusa nekadašnje kompanije Croatia Line. U tome im se pridružuje i europsko susjedstvo Općina Selnica ob Dravi iz Slovenije koja je kao jedno od mjesta mariborskog prstena stekla iskustvo u provođenju kulturnih projekata u vrijeme Maribora – Europske prijestolnice kulture 2012. godine.