Kostrenska mikropovijest utkana u svakodnevicu i kulturu življenja bit će zabilježena audio-dokumentarnim kolažom i multimedijalnom izložbom Brod Kostrena u luci Santo Domingo u režiji Ljubice Letinić (HR) i izvedbi stanovnika Kostrene. Audio-kolaži sastavljeni od bezbroj priča o kostrenskim toponimima, ljudima, pomorskoj ili, nasuprot tome, ženskoj povijesti, dijalektalnim specifičnostima, izgradnji brodova, čitaonici iz 1876., doprinosu žena Kostrene NOB-u. Kolaži priča zajedno s predmetima iz privatnih obiteljskih zbirki objedinjeni su izložbom Zapisi života.

PREDPROGRAM
Dnevni boravak susjedstva Kostrena
Od 16:00 sati do 18:00 sati
Lokacija: Narodna čitaonica u Kostreni sv. Luciji, Dnevni boravak
Dnevni boravak uz druženje:

  • pričanje priča – izbor iz programa Dnevnog boravka
  • predstavljanje europskih partnera – Občina Selnica ob Dravi, Slovenija

PROGRAM
Od 21:15 sati do 23:00 sata
Lokacija: Trg sv. Barbare
21:15 sati – Svečano otvorenje – Protokol i preuzimanje vremenske kapsule od susjedstva Gomirje – program otvaraju predstavnici Općine Kostrena, predstavnici PGŽ-a, Grada Rijeke i Rijeka 2020

21:30 sati – Kuća kostrenskih pomoraca, 3D video mapping projekcija – svečano predstavljanje umjetničke ideje u formi video mapiranja na pročelju zgrade stare škole Sv. Barbara

21:40 sati – Brod Kostrena u luci Santo Domingo, multimedijalna izložba, otvorenje – Ljubica Letinić u suradnji s pripovjedačima: lučkim kapetanom dr.sc. Darkom Glažarom te pomorskim kapetanima: Igorom Stipanovićem, Branimirom Šoićem, Tomislavom Tijanom i Berislavom Vranićem.

22:00 sata –  druženje se nastavlja uz prigodni program

U glazbenom dijelu nastupit će mlada kostrenska pjevačica Lucija Stipanović.

POSTPROGRAM
Od 28. do 30. kolovoza 2020. godine
Od 16:00 do 20:00 sati
Lokacija: Trg sv. Barbare
Brod Kostrena u luci Santo Domingo, multimedijalna izložba, razgled – izložba autorice Ljubice Letinić nastala u suradnji s pripovjedačima lučkim kapetanom: dr.sc. Darkom Glažarom te pomorskim kapetanima: Igorom Stipanovićem, Branimirom Šoićem, Tomislavom Tijanom i Berislavom Vranićem

O SUSJEDSTVU KOSTRENA

Smještena u neposrednoj blizini grada Rijeke, Kostrena je primorsko mjesto s nešto više od 4.000 stanovnika, prvi puta spomenuto početkom 15. stoljeća. Prvu općinsku samostalnost stekla je 1874. godine, no zadržala ju je samo dvije godine. Uokvirena uvalom Martinšćica i Bakarskim zaljevom, Kostrena je podijeljena na dva dijela, povijesno, dvije župe: Svetu Luciju i Svetu Barbaru. Kostrenu čini dvadesetak naselja, mnoga od kojih svoja su imena dobila prema obiteljima.

Čitav život Kostrene i Kostrenjana isprepleten je elementom mora, pa je time i njihovo suštinsko opredjeljenje pomorstvo. Jedinstvena po svojoj pomoračkoj i kapetanskoj tradiciji, svoje zlatno doba Kostrena je doživjela u doba jedrenjaka, kada je veliki dio pomoraca iz Kostrene bio časnički kadar na tim brodovima. Budući da rijetko koja kuća nije imala pomorca, ta se specifičnost odrazila na svakodnevni život mještana.

Kostrena je danas sinonim pomorskog znanja i pomoraca svjetskog glasa. Gledajući njen geografski položaj, stječe se dojam da je kroz povijest nastajala iz otklona prema središtima, zamišljena prvenstveno kao prostor obiteljskog života zajednice boljeg ekonomskog standarda i profesija povezanih uz pomorsku struku.  Na najvišim uzvisinama povrh naselja smješteni su lokaliteti pretpovijesnih gradina Solin i Sopalj, koji su predmet arheoloških istraživanja. U kulturnom i društvenom životu Kostrene prisutna je tema jezika – „kostrenske čakavštine“, poezija čakavštine, ali i jezik hrvatske pomorske tradicije u kontekstu mediteranskog nautičkog kruga i utjecaja drugih jezika na sredinu.

Kulturni i društveni život u Kostreni aktivan je tijekom cijele godine. Uz ljetna događanja, tradicionalne su manifestacije Proljeće u Kostreni, Jesen u Kostreni, Dani Općine, te kostrenske maškare koje se održavaju u dvorani Narodne čitaonice. Na raznovrsnost sadržaja i aktivnu zajednicu upućuje veliki broj sportskih i kulturnih udruga građana, aktivnih stvaratelja kulturnih i društvenih događanja.

O NOSITELJU INICIJATIVE

Općina Kostrena jedinica je lokalne samouprave ustrojena 1993. godine kada je kao samostalna općina riječkog prstena započela svoj razvoj. Danas je Kostrena jedna od najrazvijenijih općina u Hrvatskoj što potvrđuje da je osamostaljenje bilo i te kako opravdano. Misija Općine je u zakonskim okvirima osigurati održivost na svom prostoru što se postiže kontinuiranim poboljšanjem svih uvjeta koji izravno ili neizravno utječu na kvalitetu života mještana. Obavljanjem poslova od lokalnog značaja iz područja prostornog i urbanističkog planiranja, komunalnih djelatnosti, socijalne skrbi, brige o djeci, obrazovanja, kulture, sporta, civilne zaštite, zaštite okoliša, poticanjem gospodarskog razvoja, svojom organizacijom rada i stalnim poboljšanjem kvalitete, poštujući poslovna, profesionalna i etička pravila Općina omogućuje ostvarivanje njihovih potreba.