Organizacije civilnog društva – članice Građanskoga muzejskog vijeća progovaraju izložbom o aktualnim izazovima današnjice kroz prizmu vidljivih i nevidljivih granica.

Izložba (Ne)vidljive granice pretprogram je izložbe Granice – između reda i kaosa, središnjeg događanja Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka u programu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Izložba je ujedno prvi program Muzeja koji je u potpunosti kreiran udruženim djelovanjem Muzeja, PGŽ-a, kao njegova osnivača, te partnerskih organizacija civilnog društva. Ta je suradnja potaknuta osnivanjem Građanskoga muzejskog vijeća u kojemu spomenute organizacije-članice rade na demokratizaciji muzeja te usmjeravanju njegova rada u skladu s potrebama zajednice. Izložbom (Ne)vidljive granice organizacije-članice Građanskoga muzejskog vijeća progovaraju o problematici s kojom se susreću u svakodnevnom radu. Govore o statusu umirovljenika te razlozima njihove nedostatne uključenosti u život zajednice. Otvaraju kompleksnu temu integracije slijepih i slabovidnih osoba u društvu. Progovaraju o otežanim uvjetima rada kojima je izložen izrazito propulzivni sektor naše ekonomije – kreativne industrije i pitaju se jesmo li kao društvo u stanju prepoznati najveći potencijal kojim raspolažemo – darovitu djecu. Govore o našim sugrađanima i sugrađankama, djeci i odraslima, koji prolaze ispod radara te čine nevidljiv, a time i diskriminiran, dio naše zajednice. Podsjećaju i na negativnost našeg utjecaja na prirodni svijet. Gomilanjem otpada uništavamo planet, činimo ga nevidljivim za buduće generacije.

Osim upozorenja, organizacije-članice predlažu i rješenja. Brojne aktivnosti koje u svom radu provode put su ostvarivanja boljih uvjeta, mogućnosti i prava za pojedince i društvene skupine. A brojni uspjesi svjedočanstva su pomicanja granica vidljivog, na štetu onoga nevidljivog.

U konačnici, obraćaju se i svakome od nas pojedinačno s pitanjem jesmo li informirani o tim temama, imamo li mišljenje o njima i jesmo li spremni mijenjati sebe, svoje navike i pogled na svijet kako bismo unaprijedili položaj drugih.