U knjizi se daje prikaz važnog dijela povijesti Rijeke u kojemu grad raspadom Austro-Ugarske Monarhije ostaje bez države, a osvaja ga u ime Kraljevine Italije Gabriele D’Annunzio.

U knjizi se kronološkom i povijesnom znanstvenom metodom obrađuje razdoblje povijesti Rijeke od kraja 1918. i raspada Austro-Ugarske Monarhije do Krvavog Božića 1920. i odlaska Gabrielea D’Annunzija iz grada u siječnju 1921. godine. U tome turbulentnom razdoblju Rijeka raspadom Austro-Ugarske ostaje bez države, a u razdoblju mirovnih pregovora talijanski književnik i vojnik Gabriele D’Annunzio osvaja je u ime Kraljevine Italije poput kakva srednjovjekovnog vojskovođe i samostalno upravlja gradom u kojem se tada eksperimentiraju mnoge postavke vrlo skorih totalitarističkih režima.

Rijeka ili smrt foto: T. Kanazir

Autorica dr. sc. Tea Perinčić (HR), kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, izgrađuje svoj narativ analizom objava drugih autora o riječkoj povijesti, koristi se zapisima suvremenika i novinskim člancima, kao i neobjavljenim izvorima kao što su dnevnik Zore Blažić i neka osobna pisma.

Rijeka ili smrt foto: T. Kanazir

Povijesni podaci i isječci iz izvora isprepleću se s narativom kako bi se dobio dinamičan prikaz zbivanja. Autorica na kraju zaključuje kako je ovo razdoblje tragična „kazališna predstava“ glavnog junaka Gabrielea D’Annunzija, koja nije donijela ništa dobroga ni gradu, a ni ostatku svijeta. U D’Annunzijevim činovima nema ničega humanog ni poetskog. Tekst koji je ilustriran brojnim fotografijama iz tog razdoblje riječke povijesti publicistički je i znanstveni doprinos obilježavanju stote obljetnice danuncijade.

Rijeka ili smrt foto: T. Kanazir

Rijeka ili smrt foto: T. Kanazir

 

Autor fotografija s predstavljanja knjige “Rijeka ili smrt!”: Tanja Kanazir