Opera Król Roger prvi se put postavlja u Hrvatskoj, a nastaje u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i prestižnog opernog festivala, finskog Savonlinna Opera Festivala.

Savonlinna Opera Festival jedan je od najznačajnijih opernih festivala u Europi, a ove sezone u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca postavlja jedno od najznačajnijih opernih djela 20. stoljeća skladatelja Karola Szymanowskog. Europski tim i solisti okupljeni oko opere koja se prvi put postavlja u Hrvatskoj, opere ispunjene prekrasnom, prodornom, ekspresivnom glazbom, virtuoznim arijama i dramatičnim zborskim dijelovima, pričaju priču o racionalnom i iracionalnom, o redu i kaosu, istini i iluziji.

Opera prati kršćanskog kralja Rogera II. koji doživljava preokret nakon susreta s mladim pastirom koji predstavlja paganske ideale i posvemašnju suprotnost svemu što zastupa sam kralj. U tom se sukobu susreću i isprepleću sreća i užitak, kaos i smrt. Što kada se samouvjereni vladar vođen logikom i redom, sretni suprug, čovjek koji vjeruje da ima sve, sukobi sa silom moćnijom od svoga položaja, silom koja ga prisili na ponovno vrednovanje vlastita života? Uvijek aktualna filozofska pitanja Szymanowski propituje preko glazbenog dualizma glavnih likova i zbora te jasno ocrtava njihova unutarnja stanja.