Izložbom inspiriranom skupljanjem početnica poznata spisateljica široj se javnosti predstavlja i kao umjetnica u jednome drugom žanru.

Početkom rata u Jugoslaviji 1991. Dubravki Ugrešić se u rukama slučajno našla početnica iz 1957., koja je prema godini izdanja mogla biti i njezina. Kao što sama kaže:

„Preda mnom su najednom iskrsnula dva svijeta: davnašnji, zaboravljeni svijet početnice, koji je obećavao sretnu budućnost, i drugi, zbiljski, sadašnji, koji je tu budućnost brutalno osporavao.“

Ova epizoda bila je uvod u skupljanje početnica, a rezultirala je esejom objavljenim u knjizi Kultura laži, ali i nizom vizualnih radova koji se predstavljaju na izložbi. Riječ je o figuricama uprizorenim scenama iz školskog života i crtežima koji su inspirirani početnicama. Na izložbi se predstavljaju i originalni bukvari, početnice, mahom iz istočne Europe i Jugoslavije, koje je Dubravka Ugrešić skupila tijekom godina. Sjajna spisateljica, ovom se izložbom široj javnosti predstavlja kao umjetnica u jednome drugom žanru i mediju koji joj nisu tek poligon za ponavljanje uvježbanih tema već prostor u kojem podjednako zaigrano i nježno skreće pažnju na neke nove motive.

Foto: www.tportal.hr