Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine vijesti

Zimski školski praznici i par zamisli kako kvalitetno provesti hladne dane…

Napooooooookon! Školski praznici počinju, a pred tobom je more mogućnosti…

Već znaš, ali da ne bude zabune oko dana polaska u školu utvrdimo gradimo (ne možemo pobjeći od školskih izraza) – torbe na zimovanje u sobu odlaze 22. prosinca i tamo će uživati sve do 14. siječnja 2018. godine…

Hoće li tamo skijati ili nešto drugo, njihov je problem… Ti ćeš pak tražiti zanimaciju za sebe. Bit će to odlična tri tjedna, pa evo nekoliko dobrih prijedloga kako možeš provesti slobodno vrijeme sam, s roditeljima ili prijateljima.

Radiopostaja?! Zakon!

(Dom mladih)

Dom mladih je već godinama tu samo za tebe, a tijekom školskih praznika ima posebno dinamičan program. U Domu mladih čekaju informatička radionica, robotika, 3D printanje, radiopostaja DM (ovo zvuči posebno fora!), kreativno pisanje za računalne igre, likovna radionica… Najbolje je da na internet-stranici Doma mladih pogledaš sve što se nudi i kako se možeš uključiti. I pozdravi ekipu u naše ime! 🙂

Treba i nešto dobro pročitati…  

(Gradska knjižnica Rijeka)

Prema običaju Gradska knjižnica Rijeka tijekom praznika mora imati prilagođeno radno vrijeme, pa dobro vidi u koje vrijeme nećeš naići na zatvorena vrata. Vjerojatno ti najviše može pomoći Dječji odjel Stribor, a nije loše navratiti i do kvartovske knjižnice na Turniću, Zametu, Turniću, Drenovi… I svakako uzmi nešto za sebe, nešto što nije obvezna lektira… Preporuka što čitati  stvarno je puno, stoga zaviri u jednu od njih. I, da ne zaboravimo, ovo je knjižnica gdje možeš pronaći najviše stripova u gradu!

U Dječjem odjelu Stribor možeš ove zime i do dodatne zabave.  Za sve između 10 i 14 godina u srijedu 3. 1., petak 5. 1. te od 8. do 12. 1.  u 11 sati tu je turnir društvenih igara “Bez mobitela” (Izazov prihvaćen!), a na stolu će biti Dixit, Boggle i Tik Tak Bum. Za rukotvorniju ekipu tu je u utorak 9. 1. i četvrtak 11. 1. u 17 sati “Čamac za čitanje”kreativna radionica izrade čitateljskih sjedalica za djecu i odrasle.

Prijavi se na mail stribor@gkri.hr ili osobno u Dječjem odjelu Stribor.

Do zvijezda i nazad…

(Astronomski centar Rijeka) 

U kraljevstvu promatranja zvijezda i znanosti možeš provesti vrijeme uz programe Adventski potpourri i Adventsko jutro.

Na Adventskom potpourriju možeš uživati u prikazu zimskog zviježđa uz i nstrumentalne glazbene potpourrije. Zahvaljujući audio-vizualnoj tehnologiji digitalnog planetarija, uslijedit će opuštajuće, prigodno putovanje Sunčevim sustavom, pojedinačnim planetarnim sustavima poput onog Saturnovog, sve do ruba galaksije i još dalje.

Adventsko jutro je pravi trenutak za obilazak digitalnog planetarija te gledanje i prepoznavanje na njegovoj kupoli zviježđa s popularizatorima astronomije. Kratki uvod u zvjezdano nebo bit će inspiracija za ukrašavanje stropa u pretprostoru planetarija koje će se u tri subotnja jutra pretvoriti u čarobno blagdansko nebo. Radionicu za djecu vodit će riječki umjetnik Ivo Matošić.

Saznaj kako se uključiti.

Pozornica je mjesto za tebe….

(Gradsko kazalište lutaka Rijeka)

Lutkarska ekipa već tri godine organizira dramske i lutkarske radionice u vrijeme ljetnih i zimskih školskih praznika, a ove zime na pozornici GKL-a od 2. do 12. siječnja 2018. održat će se kazališna radionica “Potraga za blagom”. Bit će to mala umjetnička  platforma na kojoj imate priliku kroz  intenzivan mentorski stvarati kazališnu predstavu u profesionalnim uvjetima i susresti se na blizak način s tom vrstom umjetnosti. Intenzivno ćete proći osnove glume i lutkarstva, scenskog pokreta i govora. Kroz radni proces steći ćete iskustvo kazališnog  načina razmišljanja i upoznati kazalište na zaista jedinstven način!  Potraga za blagom dječja je avantura u kojoj grupa prijatelja odlazi u potragu za izgubljenim blagom jednoga hrvatskog vladara prema legendi istarskog podneblja. Sve detalje kako se možeš uključiti saznaj na internet-stranici Kazališta.

Autor fotografije: Petar Fabijan

Poseban slatkiš je da se u istom kazalištu može ispratiti i stara godina! U 2018. ući će se s taktovima kultne predstave Ježeva kućica čije je stihove napisao Branko Ćopić, a uglazbio Hrvoje Hegedušić. Predstava je jedna od najizvođenijih na repertoaru Kazališta i broji gotovo 450 izvedbi. Novogodišnji događaji uz Ježevu kućicu održat će se 29. prosinca u 18:00 te 30. prosinca u 11:00 i 17:00. Nakon izvedbe održava se domjenak, druženje s likovima iz predstave te Djedom Mrazom uz nezaobilaznu podjelu poklona. I o predstavi sve saznaj na stranicama Kazališta.

Zima u mom muzeju

(Prirodoslovni muzej)

Čuli smo za noć u muzeju, a evo saznali smo da postoji i zima u muzeju! Ne brinite se, ne morate ponijeti kapute već samo dobru energiju. Kroz edukativne i interaktivne radionice upoznat ćeš svijet biljaka, životinja i fosila te uroniti u svijet Muzeja kroz ulogu malih prirodoslovaca. Tijekom različitih radionica imat ćete priliku učiti o golemoj riznici prirodoslovnih tajni na zanimljiv, drugačiji i neobičan način kroz teoriju, praktični rad, prirodu, igru i kreativnost. Pogledajte sve detalje o prijavi i uključivanju!

Nevidljivo koje nas okružuje

(Muzej moderne i suvremene umjetnosti)

MMSU je jedan drugačiji muzej, u njemu ne učiš o dinosaurima nego o suvremenoj umjetnosti, a otkada je kompleksu “Benčić”, svima je puno draži. U prizemlju Muzeja postavljene su vizualno atraktivne instalacije  s Touch Me Festivala 2017. – “Nevidljivo koje nas okružuje”  ( do 30. prosinca 2017.), nastale suradnjom umjetnika i znanstvenika što ti možda i ne bi bilo toliko važno da dvije instalacije nisu interaktivne; s njima se možeš igrati, pitati se i istraživati.

Izložba “Crne krabulje”, u sklopu projekta “Risk Change”, koja je otvorena 14. prosinca na prvome katu MMSU-a, preoblikovala je izložbeni prostor  paravanima, kućicama, začudnim objektima, projekcijama, zvukom i svjetlom kojima umjetnici ukazuju na pojave, stanja i emocije izazvane migracijama.

Ulaz na izložbe je slobodan a čuvarice na izložbi pomoći će svima u snalaženju i razgledavanju.

Animirani slatkiši s velikog platna

(Art-kino)

Kako bi ti i u periodu praznika osiguralo zanimljiv program i druženje u ugodnom ambijentu, Art-kino je u svom redovnom programu osiguralo nekoliko dodatnih projekcija aktualnih animiranih filmova. Izdvajamo prave slatkiše:

Ferdinand – Film o velikom biku s još većim srcem koji bi radije mirisao cvijeće nego ulazio u borbu s matadorima. Nakon što su ga ljudi pogrešno doživjeli kao jednu razuzdanu zvijer, Ferdinanda zarobljavaju i odvode od kuće. Odlučan da se vrati u obitelj, on okuplja tim krajnjih suprotnosti i kreće na nevjerojatnu avanturu. Priča o Ferdinandu dokazuje da ne smijemo imati predrasude i suditi ni o jednoj osobi ili životinji samo po izgledu.

Coco i velika tajna – Unatoč zapanjujućoj obiteljskoj zabrani glazbe, koja traje već generacijama, Miguel sanja o tome da postane vrstan glazbenik kao njegov idol Ernesto de la Cruz. U očajničkom pokušaju da dokaže svoj talent, Miguel se nađe u fantastičnoj, šarenoj Zemlji mrtvih slijedeći tajanstven lanac događaja. Usput upoznaje šarmantnog prevaranta Hectora i oni zajedno kreću na veličanstveno putovanje otkrivanja prave priče o povijesti Miguelove obitelji.

Medvjedić Paddington 2 – Sada kada se medvjedić Paddington sretno smjestio kod obitelji Brown, gdje je postao popularan član zajednice, širi radost i ljubav gdje god dođe. U potrazi za savršenim rođendanskim poklonom za 100. rođendan svoje voljene tete Lucy, Paddington naiđe na savršenu knjigu u antikvarnici te će morati odraditi niz poslova kako bi je mogao kupiti. Međutim, kada otkrije da je knjiga ukradena, Paddington i Brownsi će morati krenuti u potragu za lopovom

Art-kino na internet-stranicama ima super kalendar, pa provjeri kada vrijedi navratiti.

Izložba jednog posebnog LAB-a…

(Vijeće mladih Benčić)

Taman kada se počneš zagrijavati za novo polugodište održat će se 4. godišnja izložba Vijeća mladih Benčić i to 15. siječnja 2018. u 18:30 sati u odličnom novom prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u “Benčiću”.

Godišnja izložba Vijeća mladih Benčić stalna je komunikacijska platforma Vijeća mladih Benčić koja uključuje integraciju i prezentaciju jednogodišnjega ciklusa radionica programa “VMB LAB”. Posebnost ove izložbe, koja se 2018. godine održava po četvrti put, jest da je u potpunosti osmišljena i implementirana od strane polaznika programa “VMB LAB”. Pitaš se što je to “VMB LAB”? “VMB LAB” je najstariji program i baza rada Vijeća mladih Benčić. Namijenjen je djeci od 8 do 13 godina.

Ovaj program omogućuje prilike za upoznavanje s različitim oblicima umjetnosti, uključivanje u rad kulturnih institucija, ali i podizanje svijesti o povijesti  grada, jačanje osjećaja pripadnosti, brige za prošlost, te pružanje osnove za razmišljanje o budućnosti grada.

VMB LAB radionice mjesto su istraživanja i eksperimentiranja…

Čudotvornica

(Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja)

Živahno je i u Guvernerovoj palači! Javljaju nam da od 8. do 12. siječnja, svaki dan od 10 do 11:30 sati rade edukativno-kreativne radionice naziva “Praznici u muzeju”, a sve u sklopu “Čudotvornice. Prijave se primaju do 5. siječnja 2018. na cudotvornica@ppmhp.hr ili na telefonske brojeve 213-578 te 098 912 37 00. Javite se i saznajte detalje.

Zimska škola

(Centar tehničke kulture Rijeka)

Ovo nije nešto iz “Frozena”, ali je sa Školjića. U CTK-u vas čeka čak 9 radionica – od filma i animacije, preko robotike i informatike do ekologije i brige o životinjama.

Odmah nakon Božića i Sv. Stjepana, okuplja se na dvjema radionicama. Zimsku školu otvaraju AnimatoRi koji će od 27. do 29.12. održati radionicu animiranog filma za učenike i učenice od 4. do 8. razreda. Uz radionice izrade animiranog filma, u prvom tjednu priprema se i radionica micro:bit za sve na koju su, kao što i sam naziv kaže – pozvani baš svi. Početnici, napredni, djeca, mladi, odrasli, umirovljenici. Povedite svoje mame, tate, bake, djedove, prijatelje ili djecu i uz zabavu naučite programirati uz pomoć najmanjih robota na svijetu!

U prvom tjednu nove godine, od 2. do 5. siječnja, učenici i učenice od 1. do 5. razreda uče o reciklaži i kreativnom iskorištavanju otpada na radionici Udruge RI Eko –  “Daj 5 za reciklažu”. Učenici i učenice od 1. do 4. razreda saznat će što je sve potrebno našim psima da bi bili zdravi i sretni na radionici “Male tajne za sretne njuškice” koju u petak, 5. siječnja vodi Društvo za zaštitu životinja Rijeka. Učit ćete i o 3D modeliranju na radionici koja će biti održana od 3. do 5. siječnja.

Posljednji tjedan Zimske škole zatvaraju 4 radionice. U ponedjeljak i utorak, 8. i 9. siječnja AnimatoRi  će održati likovno-animiranu radionicu „Što životinje sanjaju“ za učenike u učenice od 2. do 5. razreda. Od ponedjeljka, 8. siječnja, do petka, 12. siječnja učenici od 2. do 5. razreda učit će upravljati mBot-ovima; učenici i učenice od 5. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole učit će programirati Windows aplikacije u programu Visual Basic, a mladi od 16 do 30 godina pokazat će svoju kreativnu stranu na radionici izrade GIF-a.

Na radionice se možeš prijaviti putem obrasca na stranicama CTK-a Rijeka.

Mi se veselimo odličnim GIF-ovima! 🙂

Znaš li za još nešto, svakako nam javi na mail brickzine@rijeka2020.eu ili porukom Facebook stranici Brickzine.