Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine Priče

TikTok: (besmislena) nova kreativna platforma ili još jedan Instagram?

Za oko nam je zapela ova relativno svježa i nova aplikacija štosnog imena – TikTok! Što se tu krije?

Znatiželjni kakvi jesmo, išli smo malo istražiti što je TikTok i što sve možemo tamo naći.

Dakle, radi se o vrlo popularnoj platformi za kratke video uratke koje možete dijeliti s prijateljima, obitelji, ali i ostatkom svijeta! Slično poput Instagrama, no samo za video.

U Kini poznatija pod nazivom Douyin, TikTok je nastao prošle godine kao novi projekt kreatora bivše Musical.ly aplikacije, u kojoj se moglo pjevati na već postojeću pjesmu i na taj način snimiti kratak video. Sve to sada je dostupno i u TikToku, u kojem možete kreirati uratke do 60 sekundi i direktno ih uploadati na svoju stranicu.

Zvuči li vam ovo sve dosta poznato? Možda miriši na nestali Vine?

Aplikacija je najpopularnija među korisnicima mlađima od 16 godina iako je službeno namijenjena dobi iznad 13.

E, a koja je problematika?

S ovom aplikacijom dolazi ih podosta. Jedna od njih, a koju su izrazili roditelji čija djeca redovito koriste TikTok jest da nema jezičnog filtera za djecu, stoga su djeca izložena raznim psovkama u pjesama i drugim video sadržajima. Iako aplikacija nudi razne filtere, njih bira sam korisnik, tako da dijete to može samo promijeniti u bilo kojem trenutku.

Također, budući da nema roditeljske kontrole, djeca mogu stupiti u kontakt s bilo kime, kao i obrnuto – bilo tko im se može javiti u privatan inbox, kao i u komentarima.

Ima i puno zabrinjavajućih hashtagova, poput samoozljeđivanja, što se administratori TikToka trude maknuti, no ponekad neuspješno.

Koliko je hiperaktivna i kaotična, o tome ni ne treba trošiti riječi.

Što mislimo?

Iako u teoriji zvuči kao fora ideja, i jedna zanimljiva kreativna platforma, u realnosti TikTok generira podosta ispraznog i ne baš kreativnog sadržaja. Osim što jako podsjeća na mnoge već viđene aplikacije (a znate da mi cijenimo unikatnost 😉 ), nije nas osvojila i osjetimo puno problema…

Isprobala: Lucija Sučić