Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Brickzine, Brickzine vijesti

Vijesti iz budućnosti 2: od maskice za mobitel koja postaje kompost do plaćanja ručka vježbanjem

Budućnost nam ostavlja svoje mrvice gdje god stigne samo ih moramo dobro pratiti. Znate ono kada ljudi ozbiljnih lica govore “Moramo se prilagoditi 21. stoljeću… bla bla”. Hej, frende, klizimo već u njegovo treće desetljeće, ovo je budućnost, saberi se i kreni!

Nema više slučajnih spojlera?

Ne bi bilo prvi put da se zateknete u situaciji gdje scrollate Facebookom, Instagramom, 9gagom…i naiđete na spoiler serije koju pratite, a taman se poklopilo da još uvijek niste stigli uhvatiti zadnju epizodu! To je uzrujavalo i ekipu iz Invariant Labsa, jedne izraelske kompanije, pa su odlučili napraviti aplikaciju koja će se boriti protiv spoilera! Pod nazivom “Spoilers Blocker”, aplikacija je zamišljena na način da filtrira sadržaj kroz koji surfate tako da eliminira isti po ključnim riječima koje zadate.
Znači li to kraj GoT spoilerima?!

Maskica za mobitel od… sjemenki lana?

Budući da su mobiteli danas poveći i skloni grebanju i oštećenjima, no i dalje skupi za brzo mijenjanje, maskice za mobitele postale su neizbježni dodatak. Kompanija pod nazivom Pela, sa svojim timom ljubitelja prirode i očuvanja okoliša, dosjetila se napraviti maskicu za mobitel, koja je većinski načinjena od sjemenki lana! I ono najbolje: možete ju, ako vam ikad dosadi, švrknuti u kompost!

Prvi restoran u kojemu hranu plaćaš vježbanjem!

U Londonu je otvoren restoran, na prvi pogled, kao i svaki drugi – dođeš, naručiš si klopu, sjedneš, pojedeš… i gotovo! Zatražiš račun, ali na računu nema novčane svote, nego popis i količina minuta koju moraš provesti vježbajući (u posebnom odjeljku restorana) kako bi “platio” za jelo! Biste li posjetili takav restoran?
Za više o restoranu bacite oko ovdje!

Internet bako, pročitaš mi priču?

Nije šala! Dobro, jest malo, ali opet… Uglavnom, radi se o stranici koja sadrži cijelu bibliteku audio knjiga! Fora je u tome što bilo tko, besplatno, može slušati čitanje knjige, ali isto tako može volontirati da sam čita tako da netko drugi može to poslušati! Super, zar ne? Ima knjiga čak i na hrvatskom!
Okušaj se ovdje!

Bilježnica koja traje zauvijek?

RocketBook je bilježnica koja traje – pa zapravo zauvijek. Navodno – nije šala! Kažu da to ide nekako ovako: otvoriš bilježnicu; pišeš, crtaš, šaraš; onda pomoću Rocketbook aplikacije skeniraš svoje radove kako bi se automatski spremili na željeni ‘oblak’ i to je to. Ako nemaš praznih listova, baciš bilježnicu u mikrovalnu ili obrišeš listove mokrom krpicom i opet imaš čistu bilježnicu! Naravno, ima par cakica, ovisi o modelu, no ideja je genijalna!

Hej, idem bacit’ đir da napunim mobitel!

Ozbiljni smo, čak se i takvo nešto danas može! Naime, jedna tvrtka koja se zove Pavegen (iz Londona) uspjela je ostvariti jednu totalno ludu ideju: izumili su podne pločice u obliku trokuta, kojima se mogu popločiti gradske ulice. Štos je u tome da, dok hodaš, mehanizam ispod njih pretvara svaki korak u električnu energiju! Izračunali su da jedan korak proizvede dovoljno energije da jedna LED žaruljica svijetli 20 sekundi! Zamisli kako bi se takve ulice mogle  iskoristiti u budućnosti su svakojake: od napajanja škola, nogometnih igrališta do stanica za punjenje mobitela…

Znate li da postoji četvrta vrsta čokolade?

Postoje znanstvenici koji pokušavaju poslati ljude u Svemir, ali postoje i oni koji otkrivaju čokolade (sada sigurno razmišljaš kako postati jedan od njih, ha? 🙂 ).

Uz tri postojeće vrste čokolade: tamnu, bijelu i milječnu, čokoladna kompanija Barry Callebaut otkrila je novu vrstu koja je prirodno – ružičaste boje! Dobiva se od vrste kakaa pod nazivom Ruby i kažu da joj je okus kao ni jednoj do sad, ali bi se najbliže mogao opisati blago voćnim (iako u njoj nema voćaj!).

P.S. Jedna zanimljivost: prva Ruby čokoladica bit će KITKAT!

Idemo na ljetovanje… u Svemir?

Od 2022. godine doista će se moći! Kompanija pod nazivom Orion Span gradi prvi hotel “Aurora Station” izvan našeg planeta. Zvuči poput neke šale! Hotel će nalikovati svemirskoj letjelici i moći će primiti 6 posjetitelja. 12 dana u hotelu stajat će 9 i pol milijuna dolara! Eto vidite, mi smo učili o seoskom turizmu, a budući klinci će učiti o svemirskom turizmu…

 

Budućnost otkrila: Lucija Sučić

*tekst je originalno objavljen u tiskanom izdanju Brickzinea zima2018/proljeće2019.