Danski Aarhus i ciparski Pafos od 1. siječnja ove godine nose prestižnu titulu Europskih prijestolnica kulture.

Kulturni program službeno počinje spektakularnim otvorenjima, u Aarhusu 21. siječnja, a tjedan dana kasnije, 28. siječnja, u Pafosu. Programi obaju gradova prezentirat će stoljetnu kulturu kroz različite oblike umjetnosti skrećući pritom pažnju na socioekonomske probleme Europe.

 

Tematika Aarhusa, „Let`s Rethink” ili “Preispitivanje” pokazat će kako umjetnost i kultura mogu aktivno participirati i pomoći u preispitivanju i oblikovanju osnovnih društvenih, kulturnih i gospodarskih ponašanja. Programima će se nastojati potaknuti na pronalazak zajedničkih rješenja za izazove današnjice. Program otvorenja uključivat će izvedbu vikinške sage na krovu te veliku izložbu koja će se prostirati cijelim gradom i obalom. Osim toga tu je i “Svjetski forum kreativnosti” te međunarodni dječji književni festival kao dio događanja kojima će se povezati prošlost, sadašnjost i budućnost.

 

 

Više od sto događaja koji će se u Pafosu odvijati tijekom 2017. godine okupljeni su oko teme “Povezivanje kontinenata, premošćivanje kultura”. Koncept se odnosi na ciparski multikulturalizam proizašao iz blizine Bliskog istoka i sjeverne Afrike te jačanje odnosa među zemljama različitih kultura i tradicija. “Open Air Factory” odnosnoTvornica na otvorenom” temelji se na toleranciji, prihvaćanju, poticanju i uključivanju različitih kultura i vjerovanja. Svečanost otvorenja u Pafosu fokusirana je na “Mit i religiju”, jednu od tema programa za ovu godinu. Glazbeno-plesni spektakl dat će novi život mitovima i pričama iz povijesti Pafosa.

Više informacija i detalje o ovogodišnjim programima Aarhusa i Pafosa može se pronaći na njihovim internet i Facebook stranicama.