Ovog petka i subote, 8. i 9. lipnja, u prostorima Delte 5 i ispred njih bit će održan ”Fashion Week Proljeće 2018 – Hrana: Politike i inovacije”, prva u nizu tematskih konferencija na kojima će se istraživati i raspravljati modele i načine korištenja prostora napuštene industrijske baštine te promišljati „gradove budućnosti“.

Ova će konferencija biti posvećena hrani, problemu njenog prekomjernog bacanja i nedostatnog doniranja, a kao predavači i panelisti sudjelovat će brojni istaknuti znanstvenici, istraživači, poduzetnici, arhitekti, urbanisti, filozofi, političari i aktivisti. Konferenciji će pored ostalih nazočiti i pomoćnica ministra Ministarstva poljoprivrede Jelena Đugum te glavna izvjestiteljica Europskog parlamenta za bacanje hrane Biljana Borzan, predstavnici Konzuma i Dukata – dobitnici priznanja Najdonator za 2017. godinu, kao i vodeći predstavnici civilnog sektora Dražen Šimleša te Urša Zgojznik, predsjednica društva Ekologi brez meja iz Ljubljane. Poseban doprinos dat će i voditeljica jedne od najinovativnijih platformi za rješavanje nedostatnog doniranja hrane Emma Walsh iz irske organizacije FoodCloud.

Konferencija je dio programa programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, njeni su organizatori Centar za napredne studije Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Centrom za kulturu dijaloga i Mrežom hrane a namjera joj je uputiti na problem prekomjernog bacanja i nedostatnog doniranja hrane te ponuditi i inovativna i neophodna rješenja uzgoja hrane u gradovima.

Program je osmišljen i organiziran u uskoj suradnji s projektom Hrana i zajednica koji financira Europski socijalni fond i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. U petak u 9 sati otvorit će ga predstavljanje projekta Hrana i zajednica o kojem će govoriti Ana Bobinac, voditeljica projekta, zatim Nenad Vretenar s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Nebojša Zelič s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

U 10 sati počinje razgovor Politike hrane: europske budućnosti u kojem sudjeluju Tomislav Tolušić, Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade RH, Biljana Borzan, glavna izvjestiteljica EU parlamenta za bacanje hrane, Mladen Iličković, novinar HRT-a i Dražen Šimleša iz Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG).

Od 13 sati o donatorskim perspektivama govorit će Ivana Džakula, direktorica Sektora poslovne podrške Konzuma, zatim Kristina Klarić Rubčić, voditeljica korporativnih komunikacija iz Dukata, Vladimir Margeta, predsjednik Udruge OPG-a Hrvatske „Život“ i Marina Tomić s Instituta za društveno odgovorno poslovanje.

Razgovor na temu Koliko hrane bacamo počinje u 14:15 a govorit će Marija Batinić Sermek iz Uprave za hranu i fitosanitarnu politiku Ministarstva poljoprivrede, zatim Branka Ilakovac iz Centra za prevenciju otpada od hrane, Urša Zgojznik, predsjednica Društva Ekologi brez meja iz Slovenije te Ana Marija Cuglin, studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

U subotu, 9. lipnja, u 9 sati počinje Sajam inovacija uz kavu, program u kojem sudjeluju Sanja Bijonda, predsjednica Humanitarne udruge Portal dobrote, zatim predstavnici kolektiva Hrana, a ne oružje te predstavnici iz Mreže hrane. Od 10:45 Emma Walsh iz irske organizacije FoodCloud govorit će o primjeru FoodClouda koji predlaže inovativna rješenja distribucije hrane, dok u 12 sati počinje razgovor na temu Hrana: reinvencija. Sudjeluje Damian Sobol Turina koji će govoriti o prenamjeni lučkih područja za inovativnu urbanu proizvodnju hrane, zatim Ante Toni Debelić koji će predstaviti svoj startup Growcity te Ida Križaj Leko koja će govoriti na temu Hrana u gradu.

U svrhu simboličkog mapiranja zgrade Delta 5 kao jednog od prostora napuštene industrijske baštine koji je uspješno aktiviran (trenutno u njemu borave riječki umjetnici, HNK Ivana pl. Zajca u prostorima održava probe, tu su smješteni uredi RIJEKA 2020 d.o.o, DeltaLab te arhitektonski biro), za vrijeme trajanja programa ispred zgrade će biti postavljena privremena struktura s funkcijom stvaranja prostora socijalizacije i slobodne razmjene ideja.

Tijekom dana će se dijeliti hrana, sjeme povrća i cvijeća, kao i informativne brošure, a bit će predstavljeno i novo modularno vozilo koje će u narednim mjesecima i godinama putovati po Rijeci i mapirati ostale prostore napuštene industrijske baštine, kao i putovati po Hrvatskoj i promovirati program Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Ulaz na konferenciju je slobodan!