U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održano je predavanje o Grazu kao primjeru dobre prakse Europske prijestolnice kulture 2003. godine.

Predavanje pod nazivom „2003 Graz – Rijeka 2020: Capitals of Culture: Reflections and Suggestions“ održali su Eberhard Schrempf, jedan od tri vodeća managera projekta Graz EPK 2003 i Gerhard Dienes, tadašnji direktor Muzeja grada Graza (Stadt Museum).

Irena Kregar – Šegota, v.d. direktorica trgovačkog društva Rijeka 2020 pozdravila je okupljene predstavivši goste predavače iz Graza te dodala kako se nada da će riječki tim EPK, ali i svi ostali, kroz ovo predavanje naučiti na uspješnom primjeru Graza kao Europske prijestolnice kulture.

Graz u godinama prije i tijekom 2003. godine kada je bio Europska prijestolnice kulture, predstavio je Eberhard Schrempf, ravnatelj marketinga i zamjenik ravnatelja Europske prijestolnice kulture. Schrempf je predstavio faze pripreme Graza i njegova stanovništva za godinu kada su bili prijestolnica kulture. Istaknuo je najvažnije projekte koji su u tom periodu pripremani i odrađeni. Dva najveća koja je izdvojio kao ključna u 2003. godini bili su Muzej moderne i suvremene umjetnosti te Island in the river Mur. Osim o zahtjevnosti spomenutih projekata, Schrempf je govorio i o ključnim akterima te problemima s kojima su se putem susretali, a najveći je dakako nedostatak financija.

predavanje-o-grazu11

Osim o projektima, bivši je ravnatelj marketinga EPK Graza govorio i o promocijskim turama koje su provodili u pripremnom periodu, pa je tako tadašnji EPK tim putovao po brojnim europskim gradovima na razne načine promovirajući buduću prijestolnicu kulture. Dodao je kako je od velike važnosti bilo i upoznati ljude s logotipom EPK Graza.

graz03_logo

 Eberhard Schrempf održao je opsežno jednosatno predavanje kroz koje je riječki tim imao priliku spoznati što sve slijedi u predstojećim godinama pripreme za 2020. Svoj govor zaključio je kazavši kako smatra da Rijeka ima izuzetan potencijal kao grad na moru te s ostavštinom luke i industrije koje treba pametno iskoristiti, kao i očiglednim utjecajima mnogih naroda, što smatra dobrim za ovakve projekte. Dodao je i multinacionalnost kao jedna od prednosti Rijeke.

“Morate raditi za ljude koji žive u Rijeci, ako je njima dobro onda će biti i svima okolo. Treba voditi računa da je projekt za njihovu budućnost”, zaključio je Schrempf.

Nešto kraće predavanje održao je Gerhard Dienes, tadašnji direktor Muzeja grada Graza (Stadt Museum) koji je predstavio projekte vezane uz muzej. Gerhard Dienes sudjelovao je na ukupno pet projekata Graza 2003.

poljak3

Predavanje „2003 Graz – Rijeka 2020: Capitals of Culture: Reflections and Suggestions“ organizirali su Rijeka 2020 i Muzej grada Rijeke.