U ponedjeljak, 20. 11. i 17 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, bit će predstavljena knjiga Tomislav Gotovac: Anticipator kriza, glavna publikacije retrospektivne izložbe Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte koja je na istome mjestu otvorena do 26. studenog. Knjigu će predstaviti urednički tim, Miško Šuvaković, Darko Šimičić, Ksenija Orelj i Nataša Šuković,  autorice i autori tekstova Suzana Marjanić, Boris Ružić, Diana Nenadić i Marija Katalinić te direktorica društva Rijeka 2020 Emina Višnić, uime suizdavača knjige.

 

Knjiga Tomislav Gotovac: Anticipator kriza nastala je suradnjom kustosa, kritičara, povjesničara umjetnosti, teoretičara i umjetnika. Time se ističe složenost i interdisciplinarnost Gotovčevog rada koji se odvijao između filma, performansa, fotografije i likovnih umjetnosti u vremenu samoupravnog socijalizma, postsocijalizma, tranzicije i početka globalne krize.

Fokus knjige Tomislav Gotovac: Anticipator kriza je na kritičkim, kustoskim i teorijskim razinama prezentiranja i interpretiranja njegovog života i djela. Nastoji pokazati umjetničko djelovanje Tomislava Gotovca kao anticipaciju suvremenih umjetničkih, kulturalnih i društvenih promjena koje vode od društva stabilnosti 1960-ih godina do suvremenog društva globalne i europske krize. Time se umjetničko djelo Tomislava Gotovca pokazuje u historijskoj i anticipatorskoj perspektivi.

Tekstovi su svrstani u četiri cjeline. Prvi sačinjava Memorija: moć umjetnika, u kojoj se suočavaju individualna sjećanja na Tomislava Gotovca s historizacijom njegovog djela i konteksta hrvatske i internacionalne neoavangarde. Druga cjelina nosi naziv Film: eksperimentalni i / ili antifilm, a prezentira istraživanja izvornog, a to znači filmskog rada Tomislava Gotovca u hibridnom polju fascinacija američkim filmom, eksperimentalnim filmom i antifilmom. Treća cjelina, Između: taktički postmediji. razvoj Gotovčevog umjetničkog rada prati u međuprostorima različitih medijskih i umjetničkih praksi od kolaža, intervencija, performansa do aproprijacije. Posljednja cjelina, Rekonstruirani subjekt: zavjera slike svijeta ukazuje na afektivnu prirodu Gotovčevog života i umjetničkog rada koja vodi od sasvim intimnog čina do mitologizacije vlastitog života i ljudskog bivanja u svijetu skrivenih i otkrivenih političkih, seksualnih i, svakako, umjetničkih zavjera.

Na predstavljanju knjige razgovarati će se o umjetnosti Tomislava Gotovca, o sjećanjima na Gotovca i njegove svjetove, o prirodi eksperimentalnog filma i antifilma, o taktičkim postmedijima unutar različitih umjetničkih disciplina kao i o rekonstruiranju Gotovčevih urotničkih predodžbi svijeta.

 

Foto: Gotovčev rad Égalite, fratérnité, libérté, jebali te (pad Bastilje)