Vijesti

Ljeto u muzeju

Grupica turista zatečena u PPMHP
Grupica turista zatečena u PPMHP

U ljetnim mjesecima prevladavaju individualni i obiteljski posjeti, a riječki muzeji ovoga ljeta bilježe znatno više posjeta nego ranijih godina. Među posjetiteljima ima i sve više stranih turista koji razgledavaju riječke muzejske zbirke, piše Novi list.

Ravnatelji riječkih muzeja zadovoljni su posjetom publike u ljetnim mjesecima, među kojom je sve veći broj turista.

Ovo je prva godina u kojoj smo osjetili naraslo zanimanje turista za Rijeku. Posjećivali su nas svakodnevno i to se baš primijetilo. Uglavnom je riječ o mlađoj populaciji koja prednjači i u općoj turističkoj slici grada. – Slaven Tolj

Slaven Tolj
Slaven Tolj

Prema riječima ravnatelja Slavena Tolja, ove je godine po prvi put izjednačen posjet Muzeju kroz sve mjesece u godini, upravo zato što je uobičajeno manji broj lokalne publike ljeti nadomješten povećanim brojem turističkih posjeta, koji su pretežno individualni.

Od početka lipnja do kraja kolovoza sveukupno smo u Muzeju i Malom salonu imali 12 programa i oko 6500 posjetitelja. Svaku izložbu prosječno posjeti oko 500 posjetitelja, uključujući posjete škola i studenata.

U MMSU-u bilježe svakodnevne posjete stranih gostiju
U MMSU-u bilježe svakodnevne posjete stranih gostiju

Bitno je, međutim, naglasiti da se evidencija broja posjetitelja u MMSU-u ne vodi prema broju prodanih ulaznica, već registriranjem broja ulazaka u izložbene prostore.

To je zato što ulaznice i ne naplaćujemo. Iznimka su posjetitelji koji dolaze sa skupnom ulaznicom za sve muzeje, ali njihov broj je neznatan.

Od ravnatelja drugih muzeja dobili smo podatke temeljene na evidenciji naplaćenih ulaznica, pa otuda vjerojatno i proizlazi velika razlika u broju posjetitelja u korist MMSU-a.

Izložba na otvorenom

Ervin Dubrović
Ervin Dubrović

Uvod u ovogodišnju ljetnu sezonu Muzeja grada Rijeke bila je zapažena izložba, po prvi put postavljena na riječkom Korzu, Rijeka, sjećamo se priređena u sklopu sedamdesete obljetnice završetka Drugog svjetskog rata. Izložba je privukla iznimno zanimanje Riječana i brojnih turista, kaže ravnatelj Ervin Dubrović.

Tijekom gotovo mjesec dana trajanja vidjeli su je deseci tisuća posjetitelja, kao što je zapažen i muzejski postav u okviru akcije Muzeji zajedno na Aerodromu Krk gdje smo postavili “putujuću” izložbu Riječka luka: povijest, izgradnja, promet, koja je svojedobno bila postavljena u Budimpešti, Zagrebu i Trstu.

Muzej grada Rijeke nudi izložbu Kazalište priča
Muzej grada Rijeke nudi izložbu Kazalište priča

Istovremeno je uvod u ljetnu sezonu u prostorima Muzeja bila izložba Stara meta, novo odstojanje iz zbirki dvaju prijateljskih muzeja – Muzeja Slavonije i Muzeja Vojvodine. Iako su lovačke i streljačke mete ostvarile cilj i privukle interes Riječana, bitno je povećanje posjeta Muzeju ostvareno tijekom srpnja i kolovoza, kada je izložbu Kazalište priča, o povijesti riječkog kazališnog života vidjelo blizu tisuću posjetitelja s ulaznicom kupljenom u našem Muzeju i otprilike još toliko onih koji su skupnu ulaznicu kupili u nekom od drugih riječkih muzeja.

Precizni PPMHP

Premda je već ove godine ostvaren veći broj posjeta, Dubrović kaže kako bitan napredak očekuje sljedeće godine u kojoj Muzej grada planira prirediti posebne atraktivne programe, poput stalne izložbe Riječki torpedo – prvi na svijetu.

Tea Perinčić
Tea Perinčić

Pomorski i povijesni  muzej Hrvatskog  primorja  imao je od 1. lipnja do 31. kolovoza  u Guvernerovoj palači  ukupno 1.844 posjetitelja, od čega 495 u lipnju, 555 u srpnju i 794 u kolovozu.

Vidi se da je najveći broj posjetitelja upravo u kolovozu, i to zahvaljujući stranim turistima. Broj posjeta uvijek se poveća kad je loše vrijeme, no bilo je i onih koji su u muzeju tražili zaklon od ljetne žege. Iako, prošle godine smo imali jako puno posjetitelja upravo zbog kišnog ljeta. – Tea Perinčić

Ulaz u kompleks Guvernerove palače
Ulaz u kompleks Guvernerove palače

Prošle godine ovaj je Muzej imao ukupno 18.548 posjetitelja, od čega 6.000 samo u Noći muzeja. Je li ova godina bila bolja od prošle vidjet će se  u prosincu.

Što se tiče  dislociranih zbirki  PPMHP-a  – Muzejska zbirka Kastavštine imala je ukupno 190 posjetitelja od lipnja do kraja kolovoza ove godine. Većinu od tih posjetitelja predstavljaju strani turisti. U Memorijalnom centru “Lipa pamti” najviše posjetitelja bilo je u lipnju – 165, a ukupno je do 31. kolovoza bilo 299 posjetitelja.

Posjetitelji odasvud

Prirodoslovni muzej Rijeka prošle je godine tijekom srpnja i kolovoza većinom bio zatvoren zbog uređenja stalnog postava, ali uspoređujući rezultate u lipnju, ove je godine zabilježeno 30 posto više prodanih ulaznica.

Željka Modrić Surina
Željka Modrić Surina

“Ukupno smo u tri ljetna mjeseca imali 2.224 posjetitelja koji su došli razgledati postav. Prevladavali su obiteljski i pojedinačni posjeti, a najviše ljudi dolazi po lošem vremenu. U kišnim danima dnevno smo imali i po dvjesto posjetitelja. Riječ je o ljudima različitih starosnih skupina, a bilo ih zaista odasvud: Britanaca, Austrijanaca, Mađara, Talijana, čak i Korenaca”, kaže ravnateljica Željka Modrić Surina koju osobito vesele rezultati ostvareni u u Brodu na Kupi.

Stalni postav u Kaštelu Zrinskih u srpnju ove godine imao je 813 posjetitelja, što je tri puta više od srpnja prošle godine kad smo ondje počeli raditi. U tri ljetna mjeseca imali smo ukupno 2.054 posjetitelja, što je približno isti broj kao u Rijeci.

Među posjetiteljima stalnog postava u Gorskom kotaru prevladavali su Slovenci i domaći turisti, a bilo je i Izraelaca. I ovdje se uglavnom radilo o pojedinačnim i obiteljskim posjetima, a manje organiziranim dolascima turističkih skupina, iako ravnateljica kaže da Muzej ima dobru suradnju i s turističkim sektorom, ali je ona više orijentirana na posjet školskih ekskurzija.

Izvor: Novi list; tekst: Nela Valerjev Ogurlić; foto: Vedran Karuza; naslovna fotografija: Ivan Kosić - Riva