18.12. obilježava se Svjetski dan migranata.

Za Rijeku 2020 – Europsku prijestolnicu kulture ovaj je datum važan iz  više razloga. Migracije su, uz vodu i rad, glavna tematska okosnica programa Rijeke – EPK, jer su prepoznate kao jedno od glavnih obilježja grada, kroz njegovu povijest ali i sadašnjost. Stoga smo im, velikim dijelom, posvetili i cijeli jedan programski pravac – Kuhinju.

U vremenu kad zbrajamo sve veći broj bliskih i poznatih koji bolji život traže preko granica države ali i kad u naš grad i zemlju stižu neki drugi, u potrazi za boljim životom, Kuhinja se aktivno bavi navedenim fenomenima.

Stoga ćemo Svjetski dan migracija obilježiti  kroz diskurzivni program (tribinu), kulturno-umjetnički program (koncert sjajnog Mimika Orchestra) te gastronomski program, sve to 18.12. u Omladinskom kulturnom centru Palach.

Programom ćemo otvoriti nekoliko aspekata teme migracija i migrantskog rada te putem prezentacije istraživanja i osobnih iskustava te umjetničkih i gastronomskih kolektiva progovoriti o onome što nas sve tišti, ovdje i sada, kao žene i mlade, primarno kao radnice i radnike, izvan binarne opreke ‘nas’ i ‘njih’, s ciljem imaginiranja nekih drugačijih politika i praksi.

 

Tribina: Pelene, busevi i Guinness

U fokusu tribine posve je „lokalna“ tema – ekonomske migracije žena koje kao njegovateljice odlaze na rad u Zapadnu Europu i mladih koji u sve većem broju svoj kruh traže negdje drugdje. Njome će se nastojati dati mogući odgovori na tu, sada već permanentnu, krizu, uz pomoć sociologinje Jelene Ostojić i slovenskog sindikalista Gorana Lukića.

Jelena Ostojić članica je Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju te sociologinja koja se bavi politikama zapošljavanja, socijalnim pravima i nejednakostima na tržištu rada. Govorit će o migracijama mladih u kontekstu nacionalnih (i europskih) politika koje za cilj imaju smanjenje nezaposlenosti mladih.

Goran Lukić prekaljeni je slovenski sindikalni aktivist te bivši sekretar Saveza slobodnih sindikata Slovenije, gdje je bio zadužen za problematiku zapošljavanja, vezu s drugim socijalnim subjektima i za problem migranata. Danas je predsjednik Delavske svetovalnice koja se bavi i sindikalnim organiziranjem migrantskih radnika.

 

Gastro: Okus doma

Zadruga za interkulturalnu suradnju – OKUS DOMA predstavit će svoj rad i kuhati bliskoistočne specijalitete za posjetitelje događanja.

Okus doma zapošljava osobe migrantskog podrijetla, azilante, tražitelje azila i izbjeglice, dakle ranjivu skupinu ljudi koja teško pronalazi svoje mjesto na vrlo suženom tržištu rada u Hrvatskoj. Zadruga promišlja najbolje načine integracije migranata i izbjeglica te promovira socijalno poduzetništvo i njihovu ekonomsku emancipaciju.

 

Koncert: Mimika Orchestra

Mimika je orkestar jazz, world & umjetničkog izričaja te međunarodne povijesti. U Londonu ga je 2010. godine osnovao skladatelj i multi-instrumentalist Mak Murtić te je od tad izrastao u jedan od najkreativnijih, trans-idiomatskih orkestara, koji slušatelje odvodi na pustolovno putovanje gdje se jazz susreće s drugim glazbenim žanrovima i umjetničkim formama. Šesnaesteročlani orkestar, koji se sastoji od vokala, limenih i drvenih puhača, ritam sekcije i live elektronike, pruža jedinstveni zvuk s utjecajima klasične, tradicijske, jazz i suvremene glazbe.

Orkestar će predstaviti kompozicije s albuma “Divinities of the Earth and the Waters” koji je koncipiran kao pogrebna ceremonija koja se odvija u doba predindustrijskog Balkana.

Mimika je nastupila na London Jazz Festivalu 2012./14./15., Love Supreme Jazz Festivalu 2014., Latitude Festivalu 2014., Olympic Festivalu 2012.; renomiranim Londonskim klubovima kao što su The Vortex Jazz Club, RichMix, The Forge, Union Chapel, Courtyard Theatre te je gostovala na radijskim postajama kao što su BBC i Jazz FM.

Tribina počinje u 18 sati, kuhinja se otvara u 19:30 a koncert je predviđen za 21 sat.

Sve to – besplatno!

Svjetski dan migranata u Rijeci podržava i Intercultural Cities Network (Vijeće Europe), mreža gradova koji promiču otvorenost, kulturnu različitost i uključivost, a koje je dio i naš grad.