Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Subotnji program festivala Smoqua

U subotu, 17. listopada 2020.g. u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, održat će se posljednji dan ovogodišnje Smoque – 4. međunarodnog festivala queer i feminističke kulture. 

Od 11.00 do 15.00 sati u OKC-u Palach (Kružna 8, Rijeka) dan započinje radionicom Recept za otpor: taktike i principi za kreativne forme protesta. U praktičnoj i razigranoj radionici zainteresirani mogu istražiti temeljne taktike, načela i teorije za samoorganizaciju te intersekciju umjetnosti i aktivizma, uz aktivistkinju i umjetnicu Shailoh Philips (NL) i Marinellu Matejčić (HR), aktivistkinju riječke udruge PaRiter. Obavezne prijave na: info@gsg.hr.

Od 16.00 do 17.00 sati, također u Palachu, slijedi radionica o seks-igračkama. Interaktivna radionica o seks-igračkama održava se uz stručnjakinje iz tvrtke LELO (HR/SE), vodećeg svjetskog brenda luksuznih intimnih proizvoda koji potiče dijalog o zdravijem i potpunijem pristupu seksualnom životu.

Subotnji program Smoque nastavlja se od 19.00 do 24.00 sata  Queer-UP! Partyjem, GNUČČI (SE) & Soul Ting (HR) u Klubu Crkva (Ružićeva 22, Rijeka). Ana Rab, poznata po scenskom imenu Gnučči, multimedijalna je glazbenica i izvođačica izuzetna glasa u klupskoj glazbi, koja koristi široko polje stilova eklektičnih utjecaja stvarajući nezaboravne live nastupe. Soul Ting glazbeno-umjetnički je projekt iz Pule koji promovira različite glazbene žanrove, od R&B i hip-hop klasika do afro-house glazbe, s jasnom misijom osnaživanja žena na lokalnoj glazbenoj sceni.
U sklopu programa od 20.00 do 20.45 sati moći će se pogledati i Drag show. Drag umjetnica Eve Is Sick of Adam iz Bruxellesa svojim nastupima redefinira rodne uloge i seksualnost kroz kršenje pravila, normi i drugih preuskih okvira.

Sve su aktivnosti festivala Smoqua besplatne, osim Queer-UP! Partyja kod kojeg se na ulazu prikupljaju donacije.

Najavljena događanja organizirana su uz poštivanje svih važećih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje mjera: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice. Osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti ne preporučuje se dolazak na događanje. 

Festival Smoqua organizira Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ u suradnji s udrugom PaRiter, Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i platformom Građanke svom gradu. 

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja različitosti u okviru programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. 

Festival podržavaju: Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Europska komisija, Global Fund for Women, Astraea, Norveška ambasada, Musagetes, Linz Kultur, RedSapata, uz sponzorstvo Tiskare Adria print.