Povodom nove sezone istraživačkog rada Centra za napredne studije, 28. 9. u 11 sati bit će inaugurirana 6. generacija gostujućih istraživačica i istraživača koji će u sljedećih pet mjeseci raditi i boraviti na Sveučilištu u Rijeci.

Za vrijeme istraživačkog boravka u Rijeci oni će biti uključeni u rad programskog pravca Slatko i Slano koji se bavi očuvanjem sjećanja na izgubljeni prostor u samom centru grada, te potiče moderno urbanističko planiranje i građane uključuje u kritičnu raspravu o njihovoj urbanoj okolini praćenu umjetničkim intervencijama. Centar za napredne studije Sveučilišta u Rijeci nositelj je navedenog programskog pravca, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Teme njihova istraživačkog rada relevantne su za suvremena društveno-humanistička i politička pitanja. To su proizvodnja inkluzivnih društava i gradova te participativnih načina rukovođenja i kritička društvena teorija.

Tako će Mónica Cano Abadía (Sveučilište u Zaragozi, Španjolska) provesti istraživanje naslovljeno The Re-Radicalization of Critical Thinking: Toward a Global Social Justice. Tema kojom će se baviti Gerrit Wegener (TU Berlin, Njemačka) nazvana je Continuous architecture. The most living act of memory. Olimpia Loddo (Sveučilište u Milanu, Italija) bavit će se temom Investigation on the Ontology of Normative Pictures, Nataša Janković (Sveučilište u Beogradu, Srbija) naslovila je istraživanje Architectural terRI[s]tories: Mapping the process of city transformation, Davide Pala (Sveučilište u Torinu, Italija) World Poverty, Radical Inequalities and NeoRepublicanism: What Does Non-Domination Normatively Demand and Institutionally Imply in regard to the Poorest? a Carlo Burelli (Sveučilište u Milanu, Italija) – A Theory of Order.