U galeriji “Kortil” otvorena je interaktivna izložba glazbenih instrumenata slovenskog umjetnika Petera Kusa “Zvučni vrt”. Riječ je o nastavku niza izložbi koje je autor u posljednjih nekoliko godina postavio pod zajedničkim nazivom »Eufonija« u Ljubljani, Celju i Mariboru, a riječku je izložbu, u sklopu 20. revije lutkarskih kazališta Rijeka, otvorio pročelnik za kulturu Ivan Šarar.

Zvučni vrt smješten je u zamišljeni botaničko-zoološko-akustički vrt u kojemu su biljke i životinje predstavljene kao zvučni objekti i instrumenti iz priče o profesoru Beriliju. Ovom je prilikom Peter Kus priredio “zvučni catering” za publiku sa sviranjem na tanjurićima, čašama, bočicama i raznom povrću, a kreirao je i začudnu zvučnu tortu.

Posjetitelji mogu sami muzicirati na čudesnim instrumentima, a svaki od njih ima i svoju priču. Radi se od žičanim, zračnim, udaraljkaškim i elektroničkim instrumentima koji se pokreću na različite načine i proizvode zanimljive zvukove. Tako na primjer možete muzicirati na kornjačama, na ribi, pokrenuti helikopter ili isprobati nekoliko vrsta magičnih ksilofona napravljenih od raznih materijala.

U petak 6. studenog i subotu 7. studenog biti će održane radionice izrade instrumenata za djecu, a više informacija možete dobiti na ovoj poveznici. Izložbu možete pogledati i odsvirati do 13. studenog.

[foogallery id=”2643″]

 Foto: Mirko Menalo