Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka organizira literarni i fotografski natječaj „Venuccijeva Rijeka” za sve posjetitelje izložbe “Romolo Venucci – umjetnost kao sudbina“.

Romolo Venucci (1903. – 1976.) bio je jedan od najznačajnijih riječkih umjetnika koji je svojim pedesetogodišnjim djelovanjem kao slikar, kipar, ilustrator, restaurator, teoretičar, likovni pedagog, aktivni član umjetničkih udruženja i talijanske zajednice te jedan od osnivača Hrvatskoga društva likovnih umjetnika u Rijeci, imao vodeće mjesto na riječkoj umjetničkoj, likovnoj i društvenoj sceni 20. stoljeća. U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka postavljena je od 24. 7. do 14. 9. 2018. izložba njegovih radova iz fundusa Muzeja pod nazivom “Romolo Venucci – umjetnost kao sudbina”.

Veliki dio Venuccijevog opusa posvećen je Rijeci. Ta njegova djela, pored umjetničkog, imaju i izraziti dokumentarni karakter. Uslijed rušenja pojedinih dijelova grada u Drugom svjetskom ratu, a potom izgradnje i urbanizacije, Rijeka, a naročito riječki Stari grad, u potpunosti su izmijenili svoj izgled te je danas teško prepoznati i smjestiti pojedine Venuccijeve motive u tkivo grada.

Koliko ćete vi biti uspješni u tome?!

Fotografski natječaj
Naš je izazov da fotografirate motive s Venuccijevih slika što bliže pozicijama s kojih ih je i slikar naslikao, kako bi se zorno usporedio nekadašnji motiv s današnjim stanjem. U obzir dolaze samo motivi slika koji su izloženi na izložbi Romolo Venucci – umjetnost kao sudbina u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka. Slike je potrebno imenovati nazivom Venuccijeve slike čija se vizura pokušala reproducirati fotografijom (npr. Calle dell’Istria).

Literarni natječaj
Ukoliko ste hodajući ulicama Grada prepoznali neke dijelove Venuccijeve Rijeke koji su vas literarno nadahnuli ili stručno potaknuli na istraživanje pošaljite nam svoje tekstove i ispričajte nam svoju ili riječku priču. Tema može biti razmišljanje o prolaznosti, životu i vremenu, osobni doživljaj ili crtica iz povijesti pojedine ulice (osobe koje su tu živjele, obrti, restorani i dućani, događaji, susreti…).

Stručni žiri
Stručni žiri izvršiti će odabir fotografija i literarnih radova. Sastav žirija objaviti će se na stranicama Muzeja 3. rujna 2018. u 12 sati. Tekstovi i fotografije biti će šifrirani tako da će žiriju biti nepoznata imena autora.
Osnovni kriterij za odabir fotografskih i literarnih radova je poveznica s djelom Romola Venuccija.

Proglašenje pobjednika
Odabrani radovi objaviti će se u online katalogu na stranicama Muzeja i izložiti na prigodnoj izložbi 6. 9. 2018. u 19 sati. Na otvorenju izložbe proglasiti će se i pobjednici natječaja. Glavna nagrada je godišnja besplatna ulaznica na sve muzejske sadržaje od 6. 9. 2018. do 6. 9. 2019. godine (povremene izložbe, stalni postav muzeja, radionice).

Uvjete natječaja, prijavnicu i više informacija pronađite na stranicama Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.